Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Земельне право України

диференційованій до бала бонітету грунту. Для цього, насампеC ред, необхідно визначити показник грошової оцінки земель на загальнодержавному рівні, а потім диференціювати його за баC лами бонітету для кожної земельної ділянки. Це відображатиC ме її нормативну грошову оцінку. Для одержання фактичної грошової оцінки земель потрібно ввести поправочні коефіцієC нти на технологічні властивості земель (місцерозташування, рельєф, контурність, енергоємність, кам’янистість). Цей метод значно знижує затрати на виконання оціночних операцій і заC безпечує об’єктивними даними про грошову оцінку земель в період між проведенням повторних робіт.

З результатів проведеного дослідження можна зробити заC гальний висновок: державний земельний кадастр в Україні являє собою єдину систему всебічних даних про землю. Він забезпечує необхідною і вірогідною інформацією всіх спожиC вачів, задовольняючи виробничі потреби, пов’язані з викорисC танням землі. В цьому плані важливе значення має прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1997 р. №1355 “Про Програму автоматизованої системи ведення дерC жавного земельного кадастру”. Нею передбачається комплекс заходів, спрямованих на автоматизацію інформаційноCтехнолоC гічних процесів, пов’язаних з оперативним веденням і викориC станням даних державного земельного кадастру2 .

9. Методика грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення

Методика грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення затверджена постановою Кабінету Міністрів УкраїC ни від 23 березня 1995 р. № 213 (із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 1995 р. № 864 та від 20 травня 1997 р. №525).

2 Гнаткович Д.І. Розвиток науковоCметодичних положень державного земельного кадастру – інформаційної бази здійснення земельної реформи // Землевпорядний вісник. – 1998. – №3 – С.12–14.

224

Розділ X. Правові форми управління замельними ресурсами

Грошова оцінка земель здійснюється з метою регулювання відносин при передачі землі у власність, спадщину, під заставу, при даруванні, купівліCпродажу земельної ділянки та права оренди, визначенні ставок земельного податку, ціноутворенні, обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визнаC ченні розміру внеску до статутних фондів акціонерних товаC риств, об’єднань, кооперативів.

Інформаційною базою для грошової оцінки земель сільськоC господарського призначення є матеріали державного земельноC го кадастру (кількісна і якісна характеристика земель, бонітуC вання грунтів, економічна оцінка земель), матеріали внутрігосподарського землевпорядкування, а земель населених пунктів – їх генеральні плани та проекти планування і забудоC ви населених пунктів, матеріали економічної оцінки території.

Грошова оцінка земель сільськогосподарського призначенC ня (далі – земель) провадиться окремо по орних землях, земC лях під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами за рентним доходом, який формується залежно від якості, місцерозташування і економічної оцінки земель.

Грошова оцінка земель здійснюється послідовно по: Україні, Автономній Республіці Крим і областях, кадастрових і адмініC стративних районах, сільськогосподарських підприємствах, окC ремих земельних ділянках.

В основу розрахунку грошової оцінки земель кладеться рентний доход, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель, проведеної в 1988 р.

а) Грошова оцінка земель по Україні

Для визначення грошової оцінки земель по Україні розраC ховується диференціальний рентний доход з орних земель за економічною оцінкою по виробництву зернових культур (у центнерах) за формулою:

( ) : ,

(1)

де: Рдн – диференціальний рентний доход з гектара орних земель (у центнерах);

225

Земельне право України

У – урожайність зернових з гектара (у центнерах); Ц – ціна реалізації центнера зерна; З – виробничі затрати на гектар;

Кнр – коефіцієнт норми рентабельності.

Крім диференціального рентного доходу, в сільському госC подарстві створюється абсолютний рентний доход.

Загальний рентний доход обчислюється як сума диференцC іального та абсолютного рентних доходів.

Диференціальний рентний доход з гектара земель під багаC торічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищаC ми розраховується на основі співвідношень диференціальних рентних доходів цих угідь і рентного доходу на орних землях за економічною оцінкою по виробництву зернових культур за формулою:

( )( )( )

( )( )( )

,

(2)

 

 

 

 

де: Рдн(б)(с)(п) – диференціальний рентний доход з гектаC ра земель під багаторічними насадженнями (б), природC ними сіножатями (с) і пасовищами (п) (у центнерах);

Рдн – диференціальний рентний доход з гектара орних зеC мель (у центнерах);

Рд(б)(с)(п) – диференціальний рентний доход з гектара зеC мель під багаторічними насадженнями (б), природними сіножатями (с) і пасовищами (п) за економічною оцінC кою земель (у гривнях);

Рд – диференціальний рентний доход з гектара орних зеC мель за економічною оцінкою по виробництву зернових культур (у гривнях).

Грошова оцінка орних земель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами по УкC раїні визначається як добуток річного рентного доходу за екоC

226

Розділ X. Правові форми управління замельними ресурсами

номічною оцінкою по виробництву зернових культур, ціни на зерно і терміну його капіталізації за формулою:

,

(3)

де: Гоз – грошова оцінка гектара орних земель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатями, пасовищами по Україні (у гривнях);

Рздн – загальний рентний доход на орних землях, землях під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами по Україні (у центнерах);

Ц – ціна центнера зерна (у гривнях);

Тк – термін капіталізації рентного доходу (в роках), який встановлюється на рівні 33 років.

б) Грошова оцінка земель по Автономній Республіці Крим, областях та їх кадастрових і адміністративних районах.

Диференціальний рентний доход на орних землях, землях під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і паC совищами в Автономній Республіці Крим, областях та їх кадасC трових і адміністративних районах обчислюється за формулою:

( )

( ) ( )

,

(4)

( )

 

 

 

де: Рдн(р) – диференціальний рентний доход з гектара орC них земель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами по відповідному регіону (р) (у центнерах);

Рдн(у) – диференціальний рентний доход з гектара орних зеC мель, земель під багаторічними насадженнями, природниC ми сіножатями і пасовищами по Україні (у) (у центнерах);

Рд(р) – диференціальний рентний доход за економічною оцінкою по виробництву зернових культур на орних земC лях, землях під багаторічними насадженнями, природниC

227

Земельне право України

ми сіножатями і пасовищами за оцінкою цих угідь по відповідному регіону (р) (у гривнях);

Рд(у) – диференціальний рентний доход за економічною оцінкою по виробництву зернових культур на орних земC лях, землях під багаторічними насадженнями, природниC ми сіножатями і пасовищами за оцінкою цих угідь по Україні (у) (у гривнях).

До диференціального рентного доходу з гектара орних зеC мель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами, визначеного за формулою 4, додаєтьC ся абсолютний рентний доход (постійна величина, встановлеC на по Україні на гектар угідь, – 1,6 центнера).

Грошова оцінка гектара орних земель, земель під багаторічC ними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами визначається за формулою 3 і вихідними даними регіонів.

в) Грошова оцінка земель сільськогосподарських підприємств.

Грошова оцінка земель колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосC подарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств (далі – сільськогосподарські підприємства), обчисC люється за формулою 3.

Диференціальний рентний доход на орних землях, землях під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами в сільськогосподарських підприємствах обчисC люється за формулою:

( )

( ) ( )

,

(5)

( )

 

 

 

де: Рдн(п) – диференціальний рентний доход з гектара орC них земель, земель під багаторічними насадженнями, приC родними сіножатями і пасовищами в сільськогосподарсьC кому підприємстві (п) (у центнерах);

228

Розділ X. Правові форми управління замельними ресурсами

Рдн(р) – диференціальний рентний доход з гектара орних земель, земель під багаторічними насадженнями, природC ними сіножатями і пасовищами по адміністративному району (р) (у центнерах);

Рд(п) – диференціальний рентний доход за економічною оцінкою по виробництву зернових культур на орних земC лях, землях під багаторічними насадженнями, природниC ми сіножатями і пасовищами за оцінкою цих угідь у сільськогосподарському підприємстві (п) (у гривнях);

Рд(р) – диференціальний рентний доход за економічною оцінкою по виробництву зернових культур на орних земC лях, землях під багаторічними насадженнями, природниC ми сіножатями і пасовищами за оцінкою по адміністраC тивному району (р) (у гривнях).

До диференціального рентного доходу з гектара орних земель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатяC ми і пасовищами, обчисленого в сільськогосподарських підприєC мствах, додається абсолютний рентний доход (постійна величиC на, встановлена по Україні на гектар угідь, – 1,6 центнера).

Загальна грошова оцінка земель сільськогосподарського підприєC мства обчислюється, виходячи з грошової оцінки одного гектара відповідних угідь і їх площ у межах його землекористування.

г) Грошова оцінка окремої земельної ділянки.

Грошова оцінка окремої земельної ділянки (території сільськогосподарських угідь, що знаходяться у власності або користуванні юридичних та фізичних осіб) визначається на основі шкал грошової оцінки агровиробничих груп грунтів.

Шкали грошової оцінки агровиробничих груп грунтів розC раховуються за формулою:

 

 

,

(6)

 

 

 

 

де: Гагр – грошова оцінка агровиробничої групи грунтів (у гривнях);

Багр – бал бонітету агровиробничої групи грунтів;

229