Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XI. Контроль за виконанням і охороною земель. Вирішення земельних спорів

ня довкілля. Останній вид позовів полегшується тим, що крупні проекти, що вимагають затвердження з боку державних устаC нов, повинні містити екологічні прогнози, що відносяться до наслідків здійснення цих проектів. Відсутність чи неповнота таких прогнозів, невиконання процедури суспільного їх обгоC ворення дають судам підстави відхиляти проекти і не дозволяC ти їх здійснювати.

5. Виробничий земельний контроль

Виробничий контроль за використанням і охороною земель у тій чи іншій галузі господарства здійснюють посадові особи. Так само будується контроль і в землеробстві, оскільки посадові особи завжди зацікавлені в культурному веденні сільськогоспоC дарського виробництва. Однак цей контроль не можна назваC ти повноцінним за двох основних причин:

керівники господарств обтяжені багатьма іншими турбоC тами, тому вони не можуть спеціально приділяти увагу питанням охорони родючості грунтів, дотриманню інших вимог земельного законодавства щодо раціонального і ефективного використання угідь внутрішньогосподарсьC кими підрозділами і окремими виконавцями сільськогосC подарських робіт;

з іншого боку, деякі керівники свідомо чи несвідомо віддаC ють перевагу поточним проблемам і результатам виробC ництва порівняно з перспективними завданнями. Це, як правило, послабляє їх контрольні функції щодо викорисC тання землі.

Удеяких господарствах працюють штатні землевпорядниC ки. У свій час вони більше займалися справами, пов’язаними з присадибними земельними ділянками. Тепер внаслідок ствоC рення селянських (фермерських) господарств важливе значенC ня набуває складання екологічно і економічно обгрунтованих проектів земельного устрою таких господарств, а також контC роль за дотриманням ними норм земельного законодавства. В

289

Земельне право України

окремих господарствах є спеціалісти, зайняті використанням меліоративних і захисних механізмів, а також полезахисних лісонасаджень: гідротехніки, меліоратори, агрономиCекологи тощо. Дані спеціалісти, відповідаючи за правильну експлуатаC цію гідротехнічних споруд, приділяють увагу також їх ремонту і взагалі робочому стану. Це сприяє збереженню і працездатC ності відповідних споруд, а разом з тим правильному режиму зрощення і осушення земель. Розпорядження таких спеціалістів звичайно є обов’язковими для всіх працівників даного сільськоC господарського підприємства.

6. Правові форми земельного контролю

Правові форми земельного контролю в залежності від харакC теру, їх послідовності, логічного застосування можна поділити на три види:

інформаційноCправові форми контролю під час збирання матеріалів;

приймання рішень за результатами проведеного контроC лю;

виконання рішень контролюючих органів.

Для того, щоб прийняти кваліфіковане рішення за резульC татами контролю кожний орган контролю повинен володіти точною і об’єктивною інформацією про те, чи є порушення зеC мельного законодавства, в чому воно проявляється, хто винен

уцьому, що необхідно вжити стосовно зупинення правопоруC шення, яка шкода спричинена правопорушенням, а якщо праC вопорушення ще не почалося, як його можна попередити. ВиC никають і інші питання на початковій стадії земельного контролю. Їх вирішення вимагає збирання матеріалів, проведенC ня перевірок, ревізій, дослідження цих матеріалів. У необхідних випадках може призначатись експертиза матеріалів, отриманих

уході контролю.

Незалежно від того, чи проводить державний інспектор планову перевірку стану використання того чи іншого об’єкта

290

Розділ XI. Контроль за виконанням і охороною земель. Вирішення земельних спорів

природи чи здійснює виїзд за скаргою, закон дає йому право здійснювати ряд правових дій:

перевірку законності підстав користування земельною ділянкою;

обстеження фактичного стану використання чи невикориC стання даного об’єкта; перевірку його використання у відповідності з його цільовим призначенням та у відповідC ності зі статусним станом суб’єкта природокористування.

Характер рішення, що приймається, і його зміст грунтуютьC ся на даних проведених перевірок, обстежень та аналізу одерC жаних матеріалів.

Рішення, що приймається, може носити попередній харакC тер. Це буває тоді, коли необхідне проведення додаткових робіт (лабораторних аналізів, економічних розрахунків, оцінки екоC логічних наслідків тощо) під час довготривалих порушень і відсутності можливостей їх негайного усунення. В подальшоC му у разі отримання державним інспектором усіх матеріалів, що дозволяють винести правильне обгрунтоване рішення, вони передаються в комісію та інші органи.

Рішення стосовно питання, що розглядається, може прийC матися на місці шляхом винесення відповідних розпоряджень про усунення виявленого порушення чи застосування адмініC стративних санкцій. Так, державний інспектор у разі виникненC ня тих чи інших обставин може прийняти такі рішення:

а) дати вказівку (за затвердженою формою) про виконання певної дії, що стосується користувача даної земельної ділянки, посилаючись на вимоги закону, з визначенням строку виконання перерахованих у вказівці конкретних робіт, заходів; у вказівці дається також попередження користувачу земельної ділянки: якщо він не виконує усіх вимог, що містяться у вказівці, то матеріали будуть надC іслані в комісію з контролю за використанням і охороною земель відповідного (місцевого) Комітету по земельних ресурсах для притягнення порушника до відповідальності;

б) скласти протокол про порушення земельного законодавC ства, який направляється в комісію;

291

Земельне право України

в) винести постанову про накладення стягнення на осіб, винних у скоєнні земельного правопорушення;

г) приписати порушникові вимогу про зупинення робіт, експлуатації об’єкта, що здійснюється з порушенням зеC мельного законодавства; у вимозі вказується також термін, на протязі якого належить усунути допущені неC доліки, і попередження, що якщо роботи будуть продовC жуватись без усунення порушень, то за приписом інспекC тора буде припинено фінансування робіт;

д) надіслати у банк чи іншу організацію, що фінансує робоC ти, припис щодо припинення фінансування будівництва, експлуатації об’єкта. Він вручається порушнику особисC то. Лише після усунення порушень, що були зафіксовані у вимозі інспектора правопорушнику видається повідомC лення про право поновити зупинені роботи. Одночасно з цим надсилається повідомлення про поновлення зупиC неного фінансування робіт.

Виконання судового рішення забезпечує державний викоC навець Департаменту державної виконавчої служби України. Виконання рішення державного інспектора кожної служби дерC жавного контролю забезпечується самим держінспектором. З цією метою інспектори Держкомзему України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України мають книгу (журнал) обліку виявлених земельних правопорушень, ведуть записи в ній про вжиті заходи, домагаються поновленC ня порушених прав, роблять відмітки про виконання приписів і вказівок з питань належного виконання вимог земельного і екологічного законодавства.

Погоджена діяльність державних органів земельного контC ролю та громадськості з одночасною участю екологічних служб підприємств, установ і організацій дає змогу своєчасно попереC дити правопорушення, підвищити ефективність роботи усієї системи земельного контролю і нагляду в країні.

292