Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

3.3. Складання проекту

Складання проектів включає в себе визначення земель, що не підлягають роздержавленню і приватизації і входять до склаC ду земельних угідь колгоспів, інших сільськогосподарських коC оперативів, колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших сільськогосподарських підприємств. До цих земель включаються землі лісового фонC ду, землі водного фонду, землі природоохоронного, оздоровчоC го, рекреаційного та історикоCкультурного призначення, а також створюваний резервний фонд земель. Встановлюються межі цих земель, вираховується площа по контурах і угіддях, склаC дається експлікація цих земель по категоріях.

При визначенні земель лісового фонду, що можуть переC даватись у колективну і приватну власність, відмежовуютьC ся вкраплені в сільськогосподарські угіддя ділянки лісових угідь, площа яких становить не більше 5 гектарів, за винятC ком лісів першої групи.

Відмежовані ділянки лісів, що віднесені до земель державC ної власності, а також ділянки лісів, що можуть передаватись у колективну і приватну власність, відображаються на проектноC му плані умовними позначеннями із визначенням їх площі.

При визначенні земель водного фонду, що можуть передаC ватись у колективну і приватну власність, відмежовуються ділянки водойм і боліт, площа яких становить не більше 3 гекC тарів, за винятком унікальних водоймищ, верхових боліт, водоC постачальних каналів, магістральних зрошувальних та осушуC вальних каналів.

Відмежовані ділянки водойм і боліт, що віднесені до зеC мель державної власності, а також ділянки водойм і боліт, що можуть передаватись у колективну і приватну власність, відображаються на проектному плані умовними позначенняC ми із визначенням їх площі.

Із земель, що входять до складу угідь сільськогосподарських підприємств і організацій, відмежовуються земельні ділянки, що

405

Земельне право України

визначені як землі природоохоронного, оздоровчого, рекреацC ійного та історикоCкультурного призначення, і не можуть переC даватись у колективну і приватну власність.

До земель природоохоронного призначення відносяться природні території та розташовані на них об’єкти, що підлягаC ють особливій охороні, мають велику екологічну цінність як унікальні типові природні комплекси, для збереження сприятC ливої екологічної обстановки, попередження та стабілізації неC гативних природних процесів і явищ, а також місцеві дендроC логічні парки, паркиCпам’ятники садовоCпаркового мистецтва, ботанічні сади, заповідні урочища, пам’ятки природи, сільськоC господарські угіддя, що підлягають тимчасовій консервації внасC лідок деградації, а також земельні ділянки, які за проектами контурноCмеліоративної організації території повинні бути заC ліснені або залужені.

До земель оздоровчого призначення відносяться території, які мають виражені природні лікувальні фактори: мінеральні джерела, кліматичні та інші умови, сприятливі для лікування і оздоровлення населення.

До земель рекреаційного призначення відносять териC торії для організованого масового відпочинку населення (зелені зони міст, селищ міського типу і сільських населеC них пунктів, лісові та інші урочища, що є місцями відпочинC ку населення, мальовничі ділянки ландшафту, видові майC данчики, стежки і маркіровані траси, пляжі, ландшафтні розриви вздовж річок та водойм).

До земель історикоCкультурного призначення відносяться землі місцевих історикоCкультурних заповідників, меморіальC них парків, поховань, археологічних пам’яток та архітектурноC ландшафтних комплексів.

Відмежовані землі природоохоронного, оздоровчого, рекреC аційного та історикоCкультурного призначення позначаються на проектному плані, обчислюється їх площа і складається відпоC відна експлікація.

Відповідно до рішення сільської, селищної Ради про ствоC рення на своїй території резервного фонду земель обчислюєтьC

406

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

ся його загальна площа у розмірі до 15 відсотків площі усіх сільськоC господарських угідь (включаючи ці угіддя в межах відповідних наC селених пунктів), за винятком земель державної власності.

Визначення земель резервного фонду і його просторове розміщення проводиться відповідно до цільового призначенC ня цього фонду, зазначеного у завданні на складання проекC ту роздержавлення і приватизації земель, а також з урахуванC ням розроблених схем розміщення ділянок для задоволення потреб жителів міст і селищ міського типу у земельних ділянках для індивідуального житлового будівництва, садівC ництва і городництва.

Резервний фонд земель може розміщуватись на одному або декількох масивах, при цьому слід враховувати, що земельні ділянки, призначені для індивідуального житлового будівницC тва, повинні відповідати нормам житлового будівництва, враC ховувати геологічні умови, рівень грунтових вод тощо.

Складається відповідна експлікація земель резервного фонC ду по контурах і угіддях, обчислюється їх площа та визначаєтьC ся якість грунтів по кадастровій оцінці.

Землі резервного фонду залишаються у державній власності і призначаються для подальшого перерозподілу для використанC ня за цільовим призначення. Частина земель резервного фонC ду, яка на час складання проекту знаходиться у користуванні господарства, землі якого приватизуються, надається цьому госC подарству у постійне користування.

Площа земель, що підлягає роздержавленню і приватиC зації, обчислюється як різниця між загальною площею земель, яка знаходиться у користуванні сільськогосподарського підприємства і організації, і площею земель, що віднесені до державної власності.

Складається зведена експлікація земель, що за проектом віднесені до земель державної власності.

Розмір середньої земельної частки обчислюється сільською, селищною, міською Радою для передачі земельних ділянок у колективну і приватну власність.

407

Земельне право України

Площа сільськогосподарських угідь (у тому числі ріллі), що можуть бути передані у колективну і приватну власність, склаC дається з 85 відсотків площі сільськогосподарських угідь (у тому числі ріллі), якими користуються підприємства, установи, організації та громадяни у межах території даної Ради, крім сільськогосподарських угідь цих підприємств і організацій, які віднесені до земель державної власності, а також сільськогоспоC дарських угідь підприємств, установ і організацій, землі яких не підлягають приватизації.

Одержаний результат визначає розмір середньої земельної частки по сільськогосподарських угіддях (у тому числі ріллі). Якщо у складі сільськогосподарських угідь інші угіддя (багаC торічні насадження, сіножаті або пасовища) становлять більше 10 відсотків, то можливе обчислення розміру середньої земельC ної частки окремо по декількох або по всіх видах сільськогосC подарських угідь.

Питання про розмір середньої земельної частки розглядаєтьC ся на загальних зборах колективних сільськогосподарських підприємств і організацій і затверджуються сільською, селищC ною, міською Радою.

Розмір середньої земельної частки може переглядатись заC лежно від демографічних умов і конкретних обставин, що склаC лись, Радою, яка визначила цей розмір.

При визначенні земель, що передаються у приватну власність, враховуються заяви громадян, які виявили бажання одержати у власність свою частку землі в натурі (на місцевості). Виходячи з кількості таких заяв та розміру середньої земельC ної частки, обчислюється орієнтовна площа земель, що можуть бути передані у приватну власність.

Проектні пропозиції щодо місцерозташування цих земель повинні враховувати виробничі інтереси господарства і бажанC ня громадян щодо розташування земельних ділянок.

Після попереднього обговорення цих пропозицій і їх поC годження на загальних зборах колективу підприємств і

408

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

організацій розробляється проект розміщення конкретних земельних ділянок.

Якщо конкретна земельна ділянка розміщується на сільськоC господарських угіддях, що за своєю якістю дорівнюють середній кадастровій оцінці по господарству, то ділянка проектується у визначеному розмірі середньої земельної частки.

У разі відхилення якості сільськогосподарських угідь від середньої по господарству розмір конкретної земельної частки може збільшуватись або зменшуватись і визначається за форC мулою:

Зч = Сч Бс / Б,

де Зч – розмір конкретної земельної ділянки, га; Сч – розмір середньої земельної частки, га;

Бс – середня кадастрова оцінка по господарству, бал; Б – кадастрова оцінка конкретної земельної ділянки, бал.

Виходячи з визначених розмірів конкретної земельної ділянки, проектуються їх межі, обчислюється площа кожної ділянки, а також загальна площа земель, що передаються у приC ватну власність.

Складається експлікація земель по кожній конкретній зеC мельній ділянці і в цілому по всіх землях, що передаються у приватну власність.

Під час розроблення проекту передачі земель у колективну власність окремо визначаються землі загального користування: внутрігосподарські шляхи, полезахисні лісосмуги та інші грунC тозахисні насадження, гідротехнічні споруди та інші. На ці землі складається експлікація і вираховується їх площа.

Складається креслення перенесення проекту роздержавленC ня і приватизації земель в натуру (на місцевість).

Графічна частина проекту складається на планах внутрігосC подарського землеустрою (масштаб 1:10000) сільськогоспоC дарських підприємств і організацій.

409

Земельне право України

На проектному плані відображаються проектні пропозиції по роздержавленню і приватизації земель.

Проектний план супроводжується експлікацією земель. Проект роздержавлення і приватизації земель сільськогосC

подарських підприємств і організацій розглядається на загальC них зборах і схвалюється трудовими колективами цих підприємств і організацій.

Проект погоджується сільською, селищною, міською Радою, місцевими органами Державного комітету України по земельC них ресурсах.

Проект за поданням сільської, селищної, міської Ради затC верджується районною (міською) Радою.

Складається список громадянCспіввласників, який доC дається до державного акта на право колективної власності на землю. Цей список складається відповідною Радою і підписується головою Ради, керівником підприємства, кооC перативу, товариства.

За проханням громадянCспіввласників місцеві Ради, які виC дали і зареєстрували державний акт на право колективної власC ності на землю, видаються довідки, що підтверджують розмір їх середньої земельної частки у колективній власності.

Проект роздержавлення і приватизації земель сільськоC господарських підприємств і організацій складається з таких матеріалів:

пояснювальна записка;

проектний план;

матеріали погодження та затвердження проекту;

креслення перенесення проекту в натуру (на місцевість).

Матеріали проекту роздержавлення і приватизації земель сільськогосподарських підприємств і організацій виготовляютьC ся у 4 примірниках, з яких:

перший – проектній організації;

другий – замовнику;

третій – сільській, селищній, міській Раді;

четвертий – господарству.

410