Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XIII. Економічне регулювання земельних правовідносин

іальної ренти І), яка створюється завдяки впливу об’єктивних факторів (якість грунтів, клімат, місце розташування земельної ділянки) щодо ринків збуту. Визначити диференціальну ренту І важко, але, маючи грошову оцінку землі, можна на даному етапі обчислити рентні доходи. В кожній області є можливість, залучивши працівників земпроектів, управлінь земельними ресурсами, розрахувати рентні доходи, зокрема, у централізоC ваний спеціальний фонд області відрахувати щорічно по 10 відсотків із кожної гривні грошової оцінки землі. Таким чином, сільськогосподарські підприємства, які мають у п’ять разів кращі землі порівняно з гіршими, будуть вносити за 1 га в п’ять разів більше. Рентні доходи на обласному рівні слід використовуваC ти як доплату до ринкової ціни продукції, обернено пропорцC ійної грошовій оцінці землі кожного землекористувача. Всі ми сплачуємо по 10 відсотків (один 50 грн., інший 250), тобто відбувається вирівнювання.

Але Україна єдина, неподільна держава, тому такі розрахунC ки треба проводити і між областями, акумулювати фонди в центрі. Рентні платежі повинні бути додатком до земельного податку. Таке вирівнювання (дотації) проводиться уже в Австрії та інших країнах і цей досвід можна було б запровадиC ти і в Україні.

4. Особливості обчислення плати за різні категорії земель

Відповідно до вимог Закону України “Про плату за землю” земельний податок сплачується за землі сільськогосподарськоC го призначення; землі населених пунктів; землі промисловості, транспорту, зв’язку, оборони та іншого призначення; землі приC родоохоронного, оздоровчого, рекреаційного, історикоCкультурC ного призначення; землі лісового, водного фондів (за межами населених пунктів).

Плата за землі сільськогосподарського призначення визнаC чається ст. 6 Закону України “Про плату за землю”.

359

Земельне право України

Ставки земельного податку з одного гектара сільськогоспоC дарських угідь встановлюються у відсотках від їх грошової оцC інки у таких розмірах:

для ріллі, сіножатей та пасовищ – 0,1;

для багаторічних насаджень – 0,03.

За сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку і використовуються за цільовим призначенням, незаC лежно від того, до якої категорії земель вони віднесені, земельC ний податок справляється згідно з частиною першою ст. 6 ЗаC кону України “Про плату за землю”.

З 1 липня 1997 р. згідно зі ст. 25 Закону України “Про ДерC жавний бюджет України на 1997 рік” вищевказані ставки збільшені у 1,81 раза і встановлені у відсотках від їх грошової оцінки у таких розмірах: для ріллі, лук та пасовищ – 0,181; баC гаторічних насаджень – 0,0543.

Ставки земельного податку з земель населених пунктів, гроC шову оцінку яких встановлено, визначаються у розмірі одного відсотка (0,01) від їх грошової оцінки, за винятком земельних ділянок, зазначених у частинах 5–10 ст. 6 згаданого Закону України “Про плату за землю” (далі – Закон).

Якщо грошову оцінку земельних ділянок не встановлено, середні ставки земельного податку встановлюються у розмірах, зазначених у табл. 13.1.

Таблиця 13.1

Ставки земельного податку з земельних ділянок населених пунктів, грошову оцінку яких не встановлено

'

4 ' < + "$!

& 0#1#2 ", 5&

"& &$2"( +

!"#$

&< "!

6# " 2$#,

-( # "?

(!& #:&!

4#60 '& & #,

+

1 !$.6)

4$"& & # "

(" . -& .)

 

6# " &7 &)&

 

 

#< &'+<!$+

, 0,2

1,5

, 0,2 , 1

2,1

360

Розділ XIII. Економічне регулювання земельних правовідносин

 

 

Продовження табл. 13.1

 

 

 

 

 

 

 

 

& 0#1#2 ", 5&

 

'

4 ' < + "$!

 

"& &$2"( +

 

!"#$

&< "!

 

6# " 2$#,

 

-( # "?

(!& #:&!

 

4#60 '& & #,

 

+

1 !$.6)

 

4$"& & # "

 

(" . -& .)

 

 

6# " &7 &)&

 

 

 

 

#< &'+<!$+

 

, 1 , 3

2,7

 

 

, 3 , 10

3,0

 

 

, 10 , 20

4,8

 

 

, 20 , 50

7,5

 

 

, 50 , 100

9,0

 

1,2

 

, 100 , 250

10,5

 

1,4

 

, 250 , 500

12,0

 

1,6

 

, 500 , 1000

15,0

 

2,0

 

, 1000 0 "(

21,0

 

2,5

 

 

 

 

3,0

 

У населених пунктах, віднесених Кабінетом Міністрів УкC раїни до курортних, до ставок земельного податку, встановлеC них частиною 2 цієї ст. 6 Закону, застосовуються коефіцієнти:

на південному узбережжі Автономної Республіки Крим – 3,0;

на Чорноморському узбережжі Миколаївської, Одеської та Херсонської областей – 2,0;

у гірських та передгірних районах Закарпатської, Львівської, ІваноCФранківської та Чернівецької обласC тей – 2,3, крім населених пунктів, які Законом УкраїC ни “Про статус гірських населених пунктів України” віднесені до категорії гірських;

на узбережжі Азовського моря та інших курортних місцеC востях – 1,5.

Ставки земельного податку на земельні ділянки (за винятC ком сільськогосподарських угідь) диференціюють та затверджуC

361

Земельне право України

ють відповідні сільські, селищні, міські Ради, виходячи із сеC редніх ставок податку, функціонального використання та місцезнаходження земельної ділянки, але не вище ніж у два рази від середніх ставок податку з урахуванням коефіцієнтів, встановлених частинами 2 і 3 ст. 6 Закону.

Податок на земельні ділянки, зайняті житловим фондом, кооперативними автостоянками для зберігання особистого транспорту громадян, гаражноCбудівельними, дачноCбудівельниC ми кооперативами, індивідуальними гаражами і дачами громаC дян, а також за земельні ділянки, надані для потреб сільськоC господарського виробництва, водного та лісового господарства, які зайняті виробничими, культурноCпобутовими та господарсьC кими будівлями і спорудами, справляється у розмірі трьох відсотків суми земельного податку, обчисленого відповідно до частин 1 та 2 ст. 6 Закону.

Податок на земельні ділянки, надані для потреб лісового господарства, за винятком ділянок, зайнятих виробничими, культурноCпобутовими, жилими будинками та господарськими будівлями і спорудами, справляється як складова плати за виC користання лісових ресурсів, що визначається лісовим законоC давством.

Податок на земельні ділянки на територіях та об’єктах приC родоохоронного, оздоровчого та рекреаційного призначення, зайняті виробничими, культурноCпобутовими, господарськиC ми будівлями і спорудами, що не пов’язані з функціональним призначенням цих об’єктів, справляється у п’ятикратному розмірі відповідного земельного податку, встановленого часC тинами 2 та 5 ст. 6 Закону.

міжнародного значення – 7,5;

загальнодержавного значення – 3,75;

місцевого значення – 1,5.

Податок за частину площ земельних ділянок, наданих підприємствам, установам і організаціям (за винятком сільськоC господарських угідь), що перевищують норми відведення, справляються у п’ятикратному розмірі.

362

Розділ XIII. Економічне регулювання земельних правовідносин

Податок за земельні ділянки, надані для Збройних Сил України та інших військових формувань, створених відпоC відно до законодавства України, залізниць, гірничодобувC них підприємств, а також за водойми, надані для виробницC тва рибної продукції, справляється у розмірі 25 відсотків суми земельного податку, обчисленого відповідно до частин 1 та 2 ст. 6 Закону.

Податок на земельні ділянки, надані для підприємств проC мисловості, транспорту, зв’язку та іншого призначення, за виC нятком земельних ділянок, зазначених у Законі, справляєтьC ся з розрахунку 5 відсотків від грошової оцінки площі ріллі по області.

Податок за земельні ділянки, надані для залізничного транспорту, Збройних Сил України та інших військових форC мувань, створених відповідно до законодавства України, справляється у розмірі 0,02 відсотка від грошової оцінки одиC ниці площі ріллі по області, крім земель військових сільськоC господарських підприємств, з яких земельний податок справC ляється згідно із ст. 6 Закону.

У разі використання залізничним транспортом, Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями, ствоC реними відповідно до законодавства України, земель не за цільовим призначенням, податок справляється у розмірах, встаC новлених частиною першою цієї статті.

Податок за земельні ділянки, надані в тимчасове користуC вання на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційC ного та історикоCкультурного призначення, за винятком земель, зазначених у частині 2 ст. 6 Закону, справляється у розмірі 50 відсотків від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Податок за земельні ділянки, надані на землях лісового фонду, за винятком земель, зазначених у частині 2 ст. 6 ЗакоC ну та частині другій цієї статті, справляється як складова плати за використання лісових ресурсів, що визначається лісовим законодавством.

Податок за земельні ділянки, що входять до складу земель лісового фонду і зайняті виробничими, культурноCпобутовими,

363