Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Земельне право України

Предметом застави може бути земельна ділянка, яка перехоC дить у власність заставодавця після укладення договору застави.

Предметом застави не можуть бути земельні ділянки, що переC бувають у державній або комунальній власності, приватизація яких заборонена відповідно до вимог Земельного кодексу України.

Земельна ділянка, що перебуває у спільній власності, може бути передана у заставу лише за згодою всіх власників.

Земельні ділянки, які перебувають у громадян та юридичC них осіб на праві власності або оренди, за згодою власника можуть бути передані в заставу для забезпечення кредитних організацій. Якщо в заставу передається частина земельної ділянки, попередньо встановлюються її межі. Особливості засC тави земельної ділянки регулюються законом.

9. Придбання права власності на земельні ділянки, зайняті об’єктами незавершеного будівництва та автозаправними станціями

Особливості регулювання придбання права власності на земельні ділянки, зайняті об’єктами незавершеного будівництC ва, визначаються вимогами Указу Президента України “Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва” від 28 травня 1999 р. №591.

Відчуження об’єктів незавершеного будівництва, що є в комунальній власності, здійснюється органами місцевого самоC врядування.

Покупцями об’єктів незавершеного будівництва можуть бути:

громадяни України;

громадяни іноземних держав;

особи без громадянства;

юридичні особи, зареєстровані на території України, у статутному фонді яких відсутня частка державної власності;

іноземні юридичні особи.

Покупці об’єктів незавершеного будівництва можуть придC бати разом з об’єктами незавершеного будівництва земельні

168

Розділ VIII. Земельний обіг України

ділянки, відведені у встановленому порядку для будівництва. За бажанням покупців земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти незавершеного будівництва, надаються їм у довгострокову оренC ду. Земельні ділянки, що не підлягають продажу згідно вимогами Земельного кодексу України, надаються в довгострокову оренду з правом першочергового їх придбання орендарем у разі зняття заборони на передачу зазначених ділянок у недержавну власність.

Іноземним юридичним особам, громадянам іноземних держав, особам без громадянства, спільним підприємствам, міжнародним об’єднанням за участю іноземних юридичних осіб, земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти незаверC шеного будівництва, не продаються, а надаються лише в довгострокову оренду.

Рішення про приватизацію об’єктів незавершеного будівC ництва приймаються Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями (органами приватизації).

Для включення об’єкта незавершеного будівництва до пеC реліку об’єктів, що підлягають приватизації, органи, які здійснюC ють управління відповідними об’єктами незавершеного будівC ництва, подають органам приватизації такі документи:

проектноCкошторисну та технічну документацію щодо об’єкта незавершеного будівництва;

довідку про відведення земельної ділянки, про об’єкт неC завершеного будівництва, а в разі відсутності такого відвеC дення – пояснення про його причини.

Приватизація об’єктів незавершеного будівництва здійснюється шляхом:

продажу на аукціоні, за конкурсом;

викупу (за наявності одного покупця);

передачі на умовах відповідного договору (включаючи договір оренди або договір про спільну діяльність) особам, які можуть бути покупцями, для завершення будівництC ва або внесення до статутного фонду господарського тоC вариства як внеска держави з наступною приватизацією в установленому порядку після завершення будівництва відповідного об’єкта, продажу під розбирання.

169

Земельне право України

Функції з управління частками (паями, акціями), що налеC жать державі у майні господарських товариств, до статутних фондів яких передані як внесок об’єкти незавершеного будівC ництва, до завершення їх будівництва і приватизації в установC леному порядку здійснюються відповідно до законодавства.

Переважне право на приватизацію часток (паїв, акцій), що належать державі у майні господарського товариства, надаєтьC ся учасникам господарського товариства, до статутного фонду якого було передано об’єкт незавершеного будівництва.

У разі відсутності рішення про відведення земельної ділянC ки, на якій розташований об’єкт незавершеного будівництва, за поданням органів приватизації Державний комітет України по земельних ресурсах та його органи на місцях разом з адміністC рацією підприємства, установи, організації, на балансі якої пеC ребуває об’єкт незавершеного будівництва, у місячний термін вживають заходи до відведення земельної ділянки несільськоC господарського призначення, на якій розташований об’єкт неC завершеного будівництва.

Вартість земельної ділянки, на якій розташований об’єкт незавершеного будівництва, визначається Державним комітеC том України по земельних ресурсах чи його органами на місцях на підставі експертної оцінки.

Представник органу приватизації і власник приватизованого об’єкта незавершеного будівництва та земельної ділянки, на якій розташований цей об’єкт, у п’ятиденний термін після сплати поC вної ціни продажу об’єкта підписують акт про передачу об’єкта.

Будівельні матеріали, які знаходяться на будівельному майC данчику об’єкта незавершеного будівництва, можуть бути проC дані на аукціоні, за конкурсом, шляхом викупу.

Обов’язковими умовами приватизації об’єктів незавершеноC го будівництва є:

встановлення строку завершення будівництва об’єкта незавершеного будівництва;

заборона продажу об’єкта незавершеного будівництва та земельної ділянки, на якій розташований цей об’єкт, до моменту завершення будівництва та введення об’єкта в

170

Розділ VIII. Земельний обіг України

експлуатацію. У разі неможливості завершення будівницC тва в установлені строки за наявності відповідних обгрунC тувань строки завершення будівництва можуть змінюваC тися за рішенням органу приватизації та органу місцевого самоврядування з укладенням додаткового договору.

Правове регулювання придбання права власності на зе> мельні ділянки, зайняті автозаправними станціями, здійснюєтьC ся Указом Президента України “Про приватизацію автозаправC них станцій, що реалізують пальноCмастильні матеріали виключно населенню” від 29 грудня 1993 р.

Право на приватизацію автозаправних станцій та земельних ділянок мають:

громадяни України;

громадяни іноземних держав;

особи без громадянства;

юридичні особи, зареєстровані на території України, у стаC тутному фонді яких відсутня частка державної власності;

іноземні юридичні особи.

Приватизація автозаправних станцій та земельних ділянок здійснюється шляхом їх продажу на аукціоні.

Вартість автозаправної станції визначається органами приватизації, виходячи з відповідної вартості з урахуванням індексу інфляції.

Вартість земельної ділянки визначається Державним коміC тетом України по земельних ресурсах чи його органами на місцях на підставі експертної оцінки.

Порядок укладання договорів купівліCпродажу та оплати автозаправних станцій і земельних ділянок визначається проC порційно їх початковій вартості, виходячи з остаточної ціни продажу на аукціоні.

Право власності покупця на земельну ділянку настає з моC менту реєстрації свідоцтва про право власності на автозаправC ну станцію місцевим органом Державного комітету України по земельних ресурсах, про що робиться відповідний запис у зеC мельноCкадастрових документах і що посвідчується Державним актом на право власності на землю.

171