Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XII. Відповідальність як засіб реалізації земельного права

міністративні правопорушення, про що робиться відмітка у протоколі.

Особа, яка притягується до адміністративної відповідальC ності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, вистуC пати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржиC ти постанову по справі.

Протокол про порушення земельного законодавства склаC дається у трьох примірниках, з яких перший примірник у триC денний термін передається службовій особі, уповноваженій розглядати справи про правопорушення земельного законодавC ства, другий примірник вручається порушнику земельного заC конодавства, третій примірник залишається у службової особи, яка склала протокол.

Якщо порушниками земельного законодавства є військовосC лужбовці та інші особи, на яких поширюється дія дисциплінарC них статутів, а також іноземні громадяни та особи без громаC дянства, то вони притягуються до відповідальності відповідно до ст. 15 і 16 Кодексу України про адміністративні правопоруC шення.

4.3. Розгляд справ про порушення земельного законодавства

Справи про порушення земельного законодавства передбаC чені ст. 52, 53, 531, 532, 54, 55, 56 та 1885 Кодексу України про адміністративні правопорушення, іх розглядають відповідно посадові особи органів Держкомзему в п’ятнадцятиденний строк з дня одержання протоколу про адміністративне правоC порушення від особи, яка склала протокол.

Від імені органів Держкомзему розглядати справи про адміC ністративні правопорушення і накладати адміністративні стягC нення мають право: Голова Державного комітету України по земельних ресурсах та його заступники, Голова Державного коC

331

Земельне право України

мітету Автономної Республіки Крим по земельних ресурсах і єдиному кадастру та його заступники, начальники обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь та їх заступC ники, начальники міських (міст обласного та районного підпоC рядкування), районних управлінь (відділів) земельних ресурсів та їх заступники, інженериCземлевпорядники сіл і селищ.

На розгляд справи особа, яка притягується до адміністративC ної відповідальності, свідок, експерт, інші особи викликаються повістками, доставка і вручення яких здійснюється відповідно до ст. 90, 91, 94, 96 Цивільного процесуального кодексу України.

Повістки разом із зворотною розпискою надсилаються реC комендованим листом або через розсильних і повинні бути вручені особі, яка викликається, не пізніше ніж за п’ять днів до розгляду справи. Зворотна розписка з підписом підлягає поверC ненню із зазначенням часу одержання.

Повістка, адресована службовій особі державного підприєC мства, установи, організації, колективного сільськогосподарсьC кого підприємства, іншої кооперативної організації, вручається відповідній службовій особі, яка розписується про її одержанC ня на зворотній стороні.

Коли особа, яка викликається, не буде виявлена у місці проC живання, повістку вручають будьCкому з дорослих членів сім’ї, які проживають разом з нею, а при їх відсутності– домоуправC лінню або адміністрації за місцем роботи, а в сільських місцеC востях – виконавчому комітетові сільських (селищних) Рад. Службова особа, яка одержала повістку, зобов’язана під свою відповідальність негайно вручити її належній особі.

При відмові адресата одержати повістку, особа, яка її досC тавляє, робить відповідну відмітку на повістці, яка повертаєтьC ся. Відмітка про відмову одержати повістку стверджується підписом службової особи домоуправління чи виконкому сільської Ради народних депутатів, або представника адміністC рації за місцем роботи, або підписами не менше двох громадян.

Відповідно до ст. 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення при відсутності особи, яка притягується до відповідальності, справу може бути розглянуто лише у випадC

332

Розділ XII. Відповідальність як засіб реалізації земельного права

ках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Привід, як захід забезпечення явки по справах про поруC шення земельного законодавства, не передбачений.

У розгляді справи відповідно до ст. 269–274 Кодексу УкC раїни про адміністративні правопорушення можуть брати участь: потерпілий, адвокат, свідок, експерт, перекладач.

Розглянувши справу про порушення земельного законодавC ства, службова особа, керуючись ст. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 36, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виноC сить одну із постанов:

про накладення адміністративного стягнення;

про закриття справи.

Постанова повинна містити: відомості про службову особу, яка винесла постанову, дату розгляду справи; відомості про особу – відповідача; викладення обставин справи; посилання на нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення; прийняте по справі рішення, розмір, термін і порядок оплати штрафу; порядок і термін осC карження постанови.

Постанова по справі про адміністративне правопорушення підписується службовою особою, яка розглянула справу.

Постанова оголошується негайно після закінчення розгляC ду справи, підписується в трьох примірниках і реєструється у відповідній книзі. Копія постанови протягом трьох днів вруC чається або висилається особі, щодо якої її винесено. Копія постанови вручається під розписку. В разі, якщо копія постаC нови висилається, про це робиться відмітка у справі.

Штраф може бути накладений не пізніше як через два місяці з дня вчинення правопорушення, при триваючому правопоруC шенні – два місяці з дня його виявлення, а також в місячний термін після закінчення строку, встановленого вказівкою.

При накладенні стягнення враховується характер вчиненоC го правопорушення, особа правопорушника, ступінь її вини,

333

Земельне право України

майновий стан, обставини, що пом’якшують або обтяжують відповідальність.

Обставинами, що пом’якшують відповідальність за адміністC ративне правопорушення, визнаються:

щире каяття;

відвернення шкідливих наслідків правопорушення, добC ровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;

вчинення правопорушення неповнолітнім.

Обставинами, що обтяжують відповідальність за адміністраC тивне правопорушення, визнаються:

продовження протиправних дій, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити їх;

повторне, протягом р. вчинення однорідного правопоруC шення, за яке особа притягалась до адміністративної відповідальності;

правопорушення вчинено групою осіб.

4.4.Права і обов’язки осіб, які беруть участь у розгляді справи про

адміністративне правопорушення

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальC ності, має право: знайомитися з матеріалами справи, даваC ти пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адC воката, виступати рідною мовою і користуватися послугаC ми перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться проC вадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутC ності особи, яка притягається до адміністративної відповіC дальності. У разі відсутності цієї особи при розгляді справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст.ми 52, 53, 531, 54, 55, 56 КУАП, справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення, про

334

Розділ XII. Відповідальність як засіб реалізації земельного права

місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клоC потання про відкладення розгляду справи (ст. 268 КУАП).

Якщо потерпілим є особа, якій правопорушенням заподіяC но майнову шкоду, вона має право знайомитись з матеріалами справи, заявляти клопотання, оскаржувати постанову по справі. Потерпілого може бути опитано як свідка (ст. 269 КУАП).

Інтереси особи, яка притягується до адміністративної відпоC відальності, і потерпілого мають право представляти їх законні представники (батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники).

У розгляді справи про адміністративне правопорушення може брати участь адвокат.

Як свідок у справі про адміністративне правопорушення може бути викликана кожна особа, про яку є дані, що їй відомі будьCякі обставини, що підлягають установленню по даній справі.

На виклик службової особи, у провадженні якої перебуває справа, свідок зобов’язаний з’явитися в зазначений час, дати правдиві пояснення, повідомити все йому відоме по справі і відповісти на поставлені запитання (ст. 272 КУАП).

Експерт призначається службовою особою, в провадженні якої перебуває справа про адміністративне правопорушення, у разі, коли виникає потреба в спеціальних знаннях.

Експерт зобов’язаний з’явитись на виклик службової особи і дати об’єктивний висновок у поставлених перед ним питаннях.

Експерт має право знайомитися з матеріалами справи, що стосується предмета експертизи, заявляти клопотання про наC дання йому додаткових матеріалів, необхідних для дачі висновC ку; з дозволу службової особи ставити особі, яка притягується до відповідальності, потерпілому, свідкам запитання, що стоC сується предмета експертизи; бути присутнім при розгляді справи (ст. 273 КУАП).

Потерпілим, свідкам, експертам і перекладачам відшкодовуC ються у встановленому порядку витрати, що їх вони зазнали у зв’язку з явкою до службової особи, в провадженні якої переC буває справа.

За особами, яких викликають як потерпілих, свідками, ексC пертами і перекладачами, зберігається у встановленому порядC

335