Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

Матеріали грошової оцінки сільськогосподарських угідь колективного сільськогосподарського підприємства.

Розрахунок вартості та розміру в умовних кадастрових гектарах земельної частки (паю), затверджений рішенням

районної державної адміністрації (виконавчого комітету міської Ради).

Документи оформляються у справу і зберігаються у районC ному (міському) відділі земельних ресурсів постійно.

4.2. Порядок складання схем поділу земель колективної власності на земельні частки (паї)

Передача в натурі земельної частки (паю) провадиться гроC мадянину, який має сертифікат на право на земельну частку (пай), згідно з його заявою.

Передача в натурі земельної частки (паю) громадянину здійснюється після складання “Схеми поділу земель колективC ної власності на земельні частки (паї)” (далі – Схеми).

Складання Схем проводиться землевпорядними та іншими організаціями, що мають на це дозвіл (ліцензію).

Схеми складаються за участю керівників і спеціалістів колекC тивних сільськогосподарських підприємств (організацій), сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акцC іонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств (далі – підприємств), затверджуються загальними зборами (зборами уповноважених) членів цих підприємств і організацій та погодC жуються районними (міськими) державними адміністраціями (виконавчими комітетами міських Рад).

Схеми в залежності від забезпеченості необхідною землеC впорядною документацією розробляються за повною або скоC роченою програмою.

При складанні Схем визначається черговість поділу зеC мель колективної власності з урахуванням обмежень, обуC мовлених технологічними і екологічними особливостями їх використання.

417

Земельне право України

Місце розташування та першочерговість виділення земельC них ділянок визначаються з урахуванням вимог раціональної організації території і компактності землекористування, відпоC відно до проектів роздержавлення і приватизації земель сільськогосподарських підприємств і організацій та іншої технC ічної документації.

Складанню Схеми передують підготовчі роботи, які вклюC чають в себе аналіз земельноCкадастрових, статистичних і плаC новоCкартографічних матеріалів, результатів польових вишукуC вань і обстежень земельного фонду з метою встановлення фактичного стану використання земель підприємства, розраC хунків проведеного паювання земель, виходячи з інтересів окC ремих співвласників, їх об’єднань та інтересів суспільства в досягненні екологоCекономічної стабілізації землекористування, раціонального використання земель та їх охорони.

Упроцесі підготовчих робіт збираються, систематизуються

івивчаються такі матеріали:

плани землеволодінь і землекористувань підприємств в масштабах 1:10000 або 1:25000;

матеріали проектів землеустрою, розроблених на теритоC рію господарств до передачі земель у колективну власність, проектів встановлення меж сільських та селищC них Рад і меж населених пунктів, проектів роздержавленC ня і приватизації земель;

технічна документація по видачі державних актів на праC во колективної власності на землю;

матеріали передпроектних і прогнозних розробок по підприємству, а також тих регіональних розробок, викоC нання заходів яких може вплинути на рішення щодо організації передачі громадянам у власність сільськогоспоC дарських угідь у розмірі земельної частки (паю);

матеріали грунтових обстежень та їх коригувань, радіолоC гічних зйомок та зйомок іншого техногенного забрудненC ня території;

шкали бонітування грунтів орних земель, багаторічних насаджень і природних кормових угідь (1993);

418

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

дані про кількість громадян, які мають право на земельну частку (пай) в розрізі населених пунктів, відомості про розC міщення та потужність виробничих центрів господарства.

Впорядку підготовчих робіт вивчається громадська думка щодо черговості паювання сільськогосподарських угідь з урахуC ванням регіональних особливостей їх використання, особливо тих, де виділення окремих земельних часток (паїв) неминуче призведе до зниження ефективності їх використання (меліороC вані землі, масиви багаторічних насаджень, спеціалізовані сівозC міни тощо), та визначаються площі угідь, які не підлягають подC ілу на земельні частки (паї) в натурі у зв’язку з можливим при цьому надмірним подрібненням.

Схема складається, як правило, в масштабі 1:10000 або 1:25000. За планову основу Схеми приймаються копії планів землеволодінь і землекористувань.

На Схемі виділяються земельні масиви, що можуть бути поділені на земельні частки (паї) без обмежень в часі, в тому числі ділянки першочергової приватизації, а також земельні масиви, які поділяються на земельні частки (паї) після закінченC ня певного технологічного сільськогосподарського циклу.

Крім того, визначаються:

земельні ділянки, що поділяються одночасно без подC рібнення в натурі на окремі паї (зрошувані угіддя, сади, виноградники, хмільники, ягідники тощо);

земельні ділянки, що не підлягають поділу і повинні викоC ристовуватись сумісно (угіддя, законсервовані, виходячи з

екологічних умов; невеликі площі сільськогосподарських угідь, в результаті поділу яких на окремі земельні ділянки, стає неможливим механізований обробіток грунту).

З метою уточнення площі сільськогосподарських угідь підприємства, що підлягають поділу на земельні частки (паї) в натурі, визначаються площі, які необхідні для створення систеC ми полезахисних лісових смуг і захисних лісових насаджень, будівництва протиерозійних гідротехнічних споруд, створення системи природних територій в агроландшафтах, мережі польоC

419

Земельне право України

вих доріг та площі деградованих і забруднених земель, що підлягають консервації.

Із земель, що можуть приватизуватися без обмежень у їх подальшому використанні, виділяються ділянки першочерговоC го поділу на земельні частки (паї). Кількість і розмір ділянок першочергового поділу встановлюються в залежності від наявC ності бажаючих одержати земельні частки (паї) в натурі, кількості і розміщення населених пунктів, конфігурації масивів земель колективної власності, співвідношення і розміщення сільськогосподарських угідь, напрямів господарської діяльності, яка визначається з урахуванням ландшафтних умов, особливоC стей поселенської мережі тощо.

На ділянки першочергового поділу розробляється проект організації території земельних часток (паїв) з використанням планового матеріалу в масштабі 1:2000.

З метою складання цього проекту проводиться геодезичне визначення меж земельних ділянок першочергової приватизації, встановлюються пункти прив’язок окремих земельних ділянок громадян до геодезичної мережі, наносяться контури агровиробC ничих груп грунтів та їх бонітету. Необхідність детальної зйомки визначається, виходячи з наявності планового матеріалу та строC катості ландшафтних умов.

Розрахунок площі земельної частки (паю) у фізичних гекC тарах здійснюється з точністю до 0,01 га і виконується в такій послідовності.

При зменшенні площі сільськогосподарських угідь, що підлягають поділу на земельні частки (паї) в натурі, провоC диться уточнення розрахунку площі земельної частки (паю) відповідно до Методичних рекомендацій щодо паювання земель, переданих у колективну власність сільськогоспоC дарським підприємствам і організаціям, затвердженим накаC зом Держкомзему від 20.02.96р. №11.

Площа земельної частки (паю) у фізичних гектарах визнаC чається методом проектного розрахунку шкал грошової оцінки агровиробничих груп грунтів згідно з Порядком грошової оціC нки земель сільськогосподарського призначення та населених

420

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

пунктів, затвердженим спільним наказом Держкомзему, ДержC коммістобудування, Мінсільгосппроду, Української академії аграрних наук від 27.11.95р. №76/230/325/150.

Шкали грошової оцінки агровиробничих груп грунтів розC раховуються за формулою:

Гагрі = Г х Багрі/ Б,

де Гагрі – грошова оцінка гектара іCтої агровиробничої груC пи грунтів (у грн);

Г – грошова оцінка гектара відповідних угідь по сільськогосC подарському підприємству (у грн);

Багрі – бал бонітету іCтої агровиробничої групи грунтів;

Б – бал бонітету гектара відповідних угідь по сільськогоспоC дарському підприємству.

Бал бонітету сільськогосподарських угідь, що підлягають паюванню, розраховується за формулою:

Б =S (Пагрі х Багрі)/ S Пагр,

де Пагрі – площа іCтої агровиробничої групи грунтів відповC ідних угідь (у гектарах);

Багрі – бал бонітету площа іCтої агровиробничої групи грунтів по відповідних угіддях за шкалами бонітету 1993 р.;

Пагр – загальна площа агровиробничих груп грунтів відпоC відних угідь, що підлягають паюванню (у гектарах).

Проектування розміщення земельних ділянок (паїв) провоC диться з урахуванням крутизни та напрямів схилів, стану грунC тового покриву. Не допускається проектування ділянок довгиC ми сторонами вздовж схилів. У разі потреби проектується зручна і раціональна мережа під’їзних шляхів шириною до 5 м з виходом на існуючу шляхову мережу.

На кресленні Схеми в ділянках першочергового паювання запроектовані земельні частки (паї) нумеруються в зростаючоC му порядку, визначається їх площа, показуються розміри сторін ділянок, окремих під’їзних шляхів.

421

Земельне право України

У випадках, коли площа останньої земельної ділянки (паю) не відповідає розрахунковій земельній частці (паю), на ділянці першочергової приватизації допускаються дорізки в суміжних ділянках в обгрунтованих розмірах.

На Схему наносяться:

система захисних і охоронних лісонасаджень, в тому числі суцільних, які створюються внаслідок консервації малопродуктивних і деградованих угідь;

система природних територій в агроландшафтах;

основна мережа польових доріг, що доцільно визначити як магістральні при перерозподілі земель.

Земельні ділянки різної черговості паювання ілюмінуються. Креслення Схеми супроводжується відповідними умовними знаками, табличною і текстовою інформацією.

Схема складається в 3 примірниках, один з яких передаєтьC ся підприємству для практичної роботи, другий – районному (міському) відділу земельних ресурсів для здійснення контроC лю та заходів щодо ведення земельного кадастру і моніторингу земель, третій – землевпорядній та іншій організації.

Під час розроблення Схеми за повною програмою провоC диться коригування сівозмін підприємства та складається проC ект організації території земельних часток (паїв) на ділянки першочергового поділу.

Коригування сівозмін проводиться з метою забезпечення збалансованої діяльності підприємства, створення умов для ефективного використання земель, а також здійснення при необхідності реорганізації існуючих виробничих структур.

Сівозміни доцільно передбачати, як правило, з короткою ротацією, з урахуванням розміщення виробничих центрів, меC режі населених пунктів, наявних трудових ресурсів і виробниC чих потужностей.

При цьому польові сівозміни, де концентрується вирощуC вання основних товарних сільськогосподарських культур, бажаC но розміщувати повністю на землях однієї форми власності.

Під час розроблення Схеми за скороченою програмою не розробляється проект організації території земельних часток

422