Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність понять «управління», «адміністрування», «адміністрація», «керівництво», «менеджмент»?

  2. Як ви вважаєте, менеджмент - це наука, практика чи мистецтво?

  3. У чому полягає сутність поняття “процес управління”?

  4. Які функції управління ви знаєте?

  5. Коротко опишіть, що означає кожна з функцій управління?

  6. У чому полягає сутність поняття “менеджер”?

  7. У чому складається відмінність роботи менеджера від роботи неуправлінського персоналу?

  8. Які фактори є загальними для менеджерів?

  9. Які рівні управління ви знаєте і які завдання вирішують менеджери в залежності від рівня управління?

  10. У чому полягає сутність поняття “рольові установки управлінського персоналу”?

  11. Які ролі, відповідно до класифікації Г. Минцберга, виконують менеджери?

  12. Якими навичками повинен володіти сучасний менеджер?

1.3. Управління підприємствами малого бізнесу Навчальні цілі

  • З'ясувати сутність понять «підприємництво», «підприємець», «малий бізнес».

  • Розкрити значення малого бізнесу у соціально-економічному розвитку країни.

  • Описати характеристики підприємців.

  • Описати етапи створення підприємства малого бізнесу.

  • Обрати оптимальну тактику створення бізнесу.

  • З'ясувати основні прийоми і методи управління бізнесом.

При вивчені третього питання необхідно з'ясувати сутність понять «підприємництво», «підприємець», «малий бізнес», а також їх співвідношення з поняттям «менеджер».

Важливо зрозуміти, що термін «менеджер» і «підприємець» не є синонімами. Існують певні розходження між ними. Менеджери мають тенденцію до запобігання ризику. Студенти повинні зрозуміти значення малого бізнесу у соціально-економічному розвитку будь-якої країни (створення робочих місць, розробка і впровадження інновацій). Крім того, необхідно звернути увагу на опис особистих характеристик підприємців, етапи створення підприємства малого бізнесу, тактику підприємців, що бажають стати власниками бізнесу, а також етапи зростання малого бізнесу.

Питання до самоконтролю

1. В чому полягає сутність понять «підприємництво», «підприємець», «малий бізнес»?

2. Яке значення має малий бізнес в соціально-економічному розвитку країни?

3. Якими особистісними характеристиками повинен володіти підприємець?

4. Опишіть етапи створення підприємства малого бізнесу.

5. Яку тактику можуть використовувати підприємці, що бажають стати власниками бізнесу?

6. Опишіть етапи зростання малого бізнесу.

1.4 Соціальна відповідальність бізнесу і етика менеджменту Навчальні цілі

  • З’ясувати сутність та сфери соціальної відповідальності бізнесу, ознайомитися з підходами до проблем соціальної відповідальності бізнесу, основними стейкхолдерами організації.

  • З'ясувати сутність підходів до екологічної відповідальності організації.

  • Ознайомитися з моделлю оцінки соціальної відповідальності організації.

  • З’ясувати сутність етики менеджменту, ознайомитися з підходами до проблем ділової етики, факторами, які впливають на етику менеджменту.

  • Ознайомитися зі шляхами підвищення етики менеджменту.

Проблеми соціальної відповідальності бізнесу і етики менеджменту знаходяться у центрі уваги менеджерів. Соціальна відповідальність – це добровільне реагування бізнесу на соціальні проблеми суспільства. Необхідно з’ясувати, що сферами соціальної відповідальності бізнесу є зацікавлені сторони, оточуюче середовище, суспільний добробут. Існує два підходи до проблем соціальної відповідальності: класичний (ціль організації - одержання прибутку) і соціально-економічний (ціль - підвищення добробуту суспільства). Слід також звернути увагу на те, що відповідальність бізнесу перед природним середовищем оцінюється у «відтінках зеленого», за котрими стоять чотири підходи до вирішення екологічних проблем: юридичний підхід (відповідність правовим потребам по охороні навколишнього середовища), ринковий підхід (відповідь на вимоги споживачів), підхід з позицій зацікавлених осіб, активний підхід (активне збереження навколишнього середовища). Крім того, компанії можуть по-різному відноситись до вирішення проблем соціальної відповідальності. Сучасні вимоги до рівня соціальної відповідальності (правова відповідність, етична відповідність, доброчинність) становляться все більш наполегливими. Аргументи “за” і “проти” соціальної відповідальності розглядаються в навчальній літературі. Необхідно зрозуміти, що існує прямий позитивний взаємозв'язок між соціальною відповідальністю й показниками економічної діяльності організації (створення позитивного іміджу, формування конкурентної переваги, можливість залучення більше кваліфікованих кадрів, ослаблення державного регулювання). Студенти повинні також з'ясувати сутність моделі оцінки соціальної відповідальності.

Етика менеджменту означає правила й принципи, що визначають поведінку або дії менеджерів. Розрізняють чотири підходи до проблем ділової етики: утилітарний (прийняття рішень із погляду майбутніх результатів або наслідків); правовий (захист прав людини); підхід з погляду теорії справедливості (справедливе й безстороннє використання правил і законів); підхід з погляду теорії інтеграції соціальних контрактів (об'єднання емпіричного (що маємо) і нормативного (що повинне бути) факторів). На етику менеджменту впливають чотири фактори: стадія морального росту менеджерів, індивідуальні характеристики менеджера, структура організації й організаційна культура. Вивчення теоретичного матеріалу слід завершити розглядом засобів підвищення морально-етичних стандартів поведінки персоналу та проблем етики у період турбулентності.

Основними шляхами підвищення етики менеджменту є: розробка етичних стандартів (кодексів); створення комітетів з етики; проведення соціальних ревізій; навчання етичної поведінки персоналу організації.