Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Реформи і революції Ден. 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Реформи і революції

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ - 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ І ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

КАФЕДРА ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

Реформи і революції

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання, які навчаються

в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030504 «Економіка підприємства»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

Дніпропетровськ - 2011

ББК 66.0

П 57 Попад’їна Т.С.

Реформи і революції: Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання, які навчаються в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво», за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці». - Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 47 с.

Навчально-методичний посібник розроблений згідно з програмою навчальної дисципліни «Реформи і революції», затвердженої ректором академії в 2011 р.

Навчально-методичний посібник повинен допомогти студентам денної форми навчання сформувати необхідні знання з дисципліни «Реформи і революції» та володіти вмінням застосовувати їх безпосередньо у практичній діяльності.

Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до семінарських занять, методичні рекомендації до індивідуальних завдань, підсумковий контроль, список рекомендованої літератури.

Автор:

Т.С. Попад’їна -

викладач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

С.С.Бескаравайний -

В.П.Капітон -

к.філос.н., доцент кафедри філософії Національної металургійної академії України

д.філос.н., професор кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний

за випуск:

В.П. Капітон -

д.філос.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних  дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Обговорено і схвалено на засіданні Вченої ради факультету управління персоналом і економіки праці

Протокол № 1 від 30.08.2011 р.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри гуманітарних дисциплін

Протокол № 1 від 30.08.2011р.

Зміст

Вступ

4

1. Програма навчальної дисципліни

5

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

10

3. Методичні рекомендації до семінарських занять

21

4. Методичні рекомендації до індивідуальних завдань

5. Підсумковий контроль

41

42

6. Список рекомендованої літератури

43

ВСТУП

Сучасні реалії суспільно політичного і економічного життя України вимагають модернізації в підході до навчальної підготовки фахівців економічного профілю, здатних не тільки до саморозвитку, а й осмислення процесів реформування суспільства, в яких будуть приймати участь. Чи можна сказати, що нинішнє українське суспільство навчилося жити і вчасно робити доцільні реформи? Останнє не може бути ефективно здійснена без оволодіння майбутніми реформатормі конкретними знаннями про економічні і соціально-політичні перетворення минулого. Проведення аналізу, осмислення уроків нероздільно пов'язано з прогнозуванням, отже, знання реформ і революцій володіє евристичними потенціями для ефективного управління і, що дуже важливо-прогнозування майбутніми процесами. Без знання історії проблеми неможливо вирішити саму проблему - знання реформ допоможе усвідомити потенційні можливості сучасних процесів реформування; знання революцій - уникнути повторення помилок минулого, зробити відповідні висновки.

Будучи включеними у реформування економіки України, майбутні економісти повинні володіти знанням конкретних прикладів реформаційних і революційних перетворень. Дана дисципліна поєднана міжпредметними зв’язками з дисциплінами «Історія України», «Філософія» «Соціологія», «Політологія».

Завдання навчально-методичного посібника – сприяти більш ефективній підготовці студентів до семінарських занять, скоригувати самостійну роботу над опрацюванням теоретичного матеріалу, допомогти систематизувати засвоєні знання.

Основними видами аудиторних занять є лекції та семінарські заняття.

Однією із форм організації навчання з навчальної дисципліни є індивідуальні завдання. Індивідуальні заняття з даного курсу спрямовують на поглиблення вивчення студентами навчальної дисципліни, проводяться з одним або декількома студентами. Індивідуальні завдання передбачають створення умов для найповнішої реалізації творчих можливостей студентів.

Навчальними планом передбачається самостійна робота студентів. Головним при самостійному опрацюванні курсу «Реформи і революції» повинно бути вивчення літератури, рекомендованої у навчально-методичному посібнику. Самостійна робота може виконуватися в бібліотеці, навчальному кабінеті, а також в домашніх умовах.