Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Реформи і революції Ден. 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Завдання для самоконтролю

Заповнити таблицю:

Реформи

Революції

Переваги:

1.

2.

3.

4.

5.

1.

2.

3.

4.

5.

Недоліки:

1.

2.

3.

4.

5.

1.

2.

3.

4.

5.

Бібліографічний список

Основна література: 3, 6, 7, 8.

Додаткова література: 10, 14, 31, 36, 39.

3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО семінарських занять

Модуль 1. Реформи і революції

Змістовий модуль 1. Реформи і революції

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ №1

Тема 1. Поняття та підходи до визначення суспільного прогресу

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- предмет, мету та завдання курсу «Реформи і революції»;

- визначення основних категорій та понять курсу;

- виокремлення найістотніших особливостей суспільного прогресу;

  • поняття «прогрес», «цивілізація».

План заняття

  1. Поняття та сутність суспільного прогресу.

  2. Лінійність та циклічність розвитку цивілізацій.

  3. Критерії визначення соціального прогресу.

  4. Особливості прогресу у різних сферах людської діяльності.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вивченні першого питання важливо відзначити, що ідея прогресу є однією з панівних ідей західної цивілізації, яка сягає ще часів Давньої Греції та Риму. Інші цивілізації знали ідеї вдосконалення і досягання доброчесності, мудрості і щастя, але ці концепції були спрямовані на самих індивідів, а не на все людство або всіх людей. Західна ідея прогресу вирізняється тим, що вона охоплює все людство; на світанку своєї історії людство, як вважають, жило в невігластві, бруді та страху і лише пізніше повільно та поступово почало досягати чимраз вищих рівнів у мистецтві та науках, в оволодінні природою та в пізнанні взагалі. Ідея прогресу – це щось більше, аніж суто ідея благоденства; вона, як визначив Дж. Б. Бері, є «синтезом минулого і передчуттям майбутнього»; вона є стрижнем відчуття й думки. Ідея суспільного прогресу була непогано викладена ще в давньогрецьких і римських, а також у ранньохристиянських ученнях. Протагор, Платон, Зенон, Лукрецій та Сенека – всі вони писали про сходження людства від примітивних форм до більш складних. Соціальний прогрес — глобальний, всесвітньо-історичний процес сходження людських суспільств від примітивних станів (дикості) до вершин цивілізованого стану, заснованого на вищих науково-технічних, політико-правових, морально-етичних досягнень.

Варто загострити увагу на тому, що ідея прогресу не є однозначною – серед найвизначніших її критиків К. Поппер, Ф. Хайек, Л. Мизес и Р.Арон. Однією із версій пояснення прогресу є гіпотеза про те, що людський мозок оцінює існуючий стан речей як ідеальний, що змушує дослідників шукати у минулому підтвердження тих або інших аспектів сучасного світу. Що зовсім не означає наявності реального суспільного прогресу або існування закономірностей прогрессу.

Друге питання передбачає розкриття різних підходів до виявлення закономірностей суспільного прогресу та пояснення їх особливостей. Найбільш проста концепція культурного розвитку - традиційна теорія лінійного прогресу, тобто цілеспрямованого поступального руху культурних форм, який розуміється в дусі еволюціонізму як удосконалення людського роду, суспільства, окремої людини, а також результатів її матеріальної і духовної діяльності. Цей тип культурної динаміки отримав назву фазового, або етапного. Для його вивчення використовується метод історичної періодизації, провідним критерієм якого є домінантний тип суспільних відносин, тобто соціальність як така. Ядром її виступають класові інтереси в одному з своїх провідних різновидів - майнових переваг, а складається вона під впливом чинників найрізноманітнішого рівня. Тип соціальності складається на основі переважання міжособистісних відносин в доіндустріальному суспільстві, товарно-грошових чинників в індустріальному або ж чинників, які формують масове суспільство у постіндустріальному суспільстві.

В рамках історичного матеріалізму концепція формаційного розвитку культури утверджувала основним чинником зміни у способі виробництва. Відповідно до цих змін виділялися і основні періоди лінійного розвитку світової культури, які породжували відповідні типи культури: первісну, рабовласницьку, феодальну, буржуазну і соціалістичну. Як передбачалося, зміна характеру виробництва тягне за собою і зміну суспільного устрою, а разом з ним і культури. Якщо змінити масштаб і ввести стадіальний критерій універсального рівня, то культурна динаміка людського суспільства проявиться як загальносвітовий процес зміни всесвітньо-історичних епох: Первісність, Старовина, Середньовіччя, Новий і Новітній час. Динаміка оцінюється в цьому випадку як комплексне поступальне сходження людського співтовариства сходинками історичного прогресу. Фундамент фазового типу культурної динаміки - соціокультурне перетворення. Воно має місце коли новий стан виникає внаслідок зміни колишнього стану під впливом інтенсивних процесів суспільного оновлення. Розрізнюють три основних види перетворень: реформу, трансформацію і революцію.

Основним критерієм соціального прогресу є розвиток продуктивних сил, виробничих відносин, НТП. Є і допоміжні критерії - освіта, рівень демократії та свобода, рівень спілкування людей тощо. Основними щаблями суспільного прогресу є зміна суспільно-економічних формацій, епох, поворотних моментів тощо. Показники соціального прогресу конкретизують загальний критерій суспільного розвитку. їх доцільно звести до таких напрямів: умови життєдіяльності, соціальна структура населення, спосіб життя. Кожна група показників має конкретні форми вираження. Це зумовлено тим, що багатоманітність функцій, виконуваних різними галузями соціальної сфери, не дає можливості виділити єдиний показник для оцінки раціональності застосування її потенціалу. Наприклад, у сфері побутових послуг ефективність діяльності вимірюється прибутковістю, вираженою у вартісній формі. У галузях соціальної інфраструктури (освіта, культура, охорона здоров'я) результати можуть вимірюватись як у вартісній, так і у формі, що безпосередньо відбиває результати діяльності, спрямованої на задоволення особливих соціальних і духовних потреб.

Питання для обговорення

  1. Чим відрізняються поняття «суспільство», «спільнота», «соціум», «спільність», «цивілізація»?

  2. Що таке соціальний прогрес? Які критерії його вимірювання?

  3. Який механізм суспільного прогресу?

  4. Чи існують особливості суспільного прогрессу в економічній сфері?

  5. Що таке соціальна еволюція?