Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Реформи і революції Ден. 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Ключові терміни та поняття

соціальні протиріччя

соціальний конфлікт

соціальна криза

ескалація конфлікту

реформа

революція

Бібліографічний список

Основна література: 2, 3, 6, 7, 8.

Додаткова література: 18, 21, 27, 29, 36, 39.

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 3

Тема 3. Реформи економічних процесів

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

  • поняття та сутність реформ у сфері економіки;

  • особливості економічних реформ;

  • конкретних реформ в історії Європи та світу, аналіз їх причин та наслідків.

План заняття

  1. Поняття, сутність та особливості економічних реформ.

  2. Економічні реформи Петра І.

  3. Реформування економіки США в ХХ столітті.

  4. Особливості реформування економічних процесів в країнах Азії.

  5. Економічні реформи у пострадянських державах.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розглядаючи перше питання слід зауважити, що економічні реформи – це важливі зміни в системі господарського механізму, кількісно-якісні перетворення в межах технологічного способу виробництва та відносин власності, формою вияву яких є принципова зміна економічної політики, вагомі перетворення в системі господарювання та організації виробництва, управління економікою, соціальною та екологічною сферами, які зумовлюють істотні зміни співвідношень між різними елементами економічної системи. На окремих прикладах слід виокремити найбільш суттєві особливості реформування економіки.

При аналізі другого питання варто усвідомити місце фінансово-економічних реформ Петра І серед інших його реформ (адміністративної, судової, церковної, військової тощо). Фінансова реформа передбачала нововведення у сфері оподаткування, перерозподілу прибутків від податків, введення практики силового вилучення податкових платежів. Важливе значення мало й запровадження нових обігових грошей. Реформування промисловості зосередилось, переважно, у сфері добування корисних копалин, виготовлення зброї, будівництва нових заводів та фабрик.

Відповідь на третє питання передбачає усвідомлення причин того, чому США стала найбільшою економічною державою після Другої світової війни. Протягом декількох десятиріч США займали лідируюче положення в світі за темпами економічного зростання, продуктивності праці і обсягах виробництва. Долар був і основною валютою в міжнародній фінансовій системі. Американські виробники забезпечували весь світ товарами масового споживання і обладнанням. В другій половині ХХ ст. простежувалася тенденція збільшення частки сфери послуг. З кінця 1960-х років частка виробництва в США поступово скорочувалася і росла частка сектору послуг.

Четверте питання передбачає аналіз причин стрімкого економічного розвитку Японії, Китаю, Сінгапуру, Кореї. Так, наприклад наприкінці 90-х років ХХ ст. найвищі темпи зростання виробництва серед країн Південно — Східної Азії мав Сінгапур (14 % на рік). В Сінгапурі активно розвиваються наукомісткі галузі високих технологій. Зараз він має один з найвищих показників використання роботів у промисловості.За рівнем комп'юторизації та впровадження роботів, він посідає друге місце в Азії після Японії.

При дослідженні п’ятого питання слід звернути увагу на те, чому при приблизно однакових стартових умовах в 1990-1991 роках економіки прибалтійських (Литви, Латвії, Естонії), східноєвропейських (України, Росії, Білорусі), середньоазіатських держав (Казахстан, Узбекистан та ін.) значним чином відрізняються за своєю потужністю та структурою.

Питання для обговорення

  1. Що таке економічні реформи? Наведіть приклади найбільш та найменш успішних економічних реформ в історії.

  2. Які причини проведення економічних реформ Петром І?

  3. Які наслідки мали економічні реформи Петра І на подальший розвиток Російської імперії?

  4. Виділіть характерні особливості економічного розвитку США у ХХ столітті.

  5. Які найбільші виклики для економіки США існували у ХХ столітті? Якими були спроби вирішити ці проблеми?

  6. У чому причина стрімкого економічного зростання країн Азії?

  7. Які перспективи економічного реформування в Україні?