Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Реформи і революції Ден. 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

Написати есе на одну із запропонованих тем:

  1. Держава повинна мати право необмеженого втручання в економічні процеси.

  2. Уніфікація економічних реформ в умовах глобалізації є неминучою.

  3. Інформаційне суспільство є основою нової економіки.

Бібліографічний список

Основна література: 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Додаткова література: 10, 12, 15, 18, 19, 25, 30, 33, 34, 38.

Тема 4. Соціально-культурні реформи

Мета: - активізувати знання студентів, отриманих під час лекцій та семінарських занять про соціально-культурні ідеали, особливості їх реформування;

- сформувати навички критичного мислення;

- стимулювати творчий підхід до вивчення дисципліни.

План вивчення теми

  1. Особливості реформування соціально-культурної сфери. Динаміка зміни соціально-культурного ідеалу.

  2. Проекти реформування суспільства епохи Просвітництва.

  3. Формування сучасної демократії в Європі та США в XVIII столітті.

  4. Концепція стійкого розвитку як основна сучасна тенденція реформування соціальних процесів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Написання твору на першу із запропонованих тем має відображати усвідомлення взаємозв’язків та між політичною діяльністю та економічними процесами. Політична реформа це суттєва зміна системи державного управління, включаючи зміни в організаційній структурі органів державної влади, перерозподіл владних повноважень, вибудовування нової ієрархії підпорядкованості. Плідним може виявитися аналіз, на якому саме етапі політичного реформування вплив економічних факторів стає найсильнішим.

Друга тема передбачає самостійне обрання будь-якої культурної, релігійної, політичної, військової, економічної концепції, яка мала значний вплив на подальший розвиток цивілізації. Необхідно продемонструвати знання щодо історії її виникнення та впровадження, чітко сформулювати наслідки її використання на рівні особистості, держави, людства. Заохочується розмірковування над питанням: «Яким би був сучасний світ без застосування цієї концепції?».

Відповідь на питання теми третьої варто розпочати із з’ясування сутності понять «реформа» і «культура». Реформа є таке цілеспрямоване перетворення, зміна, нововведення, яке не знищує основ існуючої структури.Культура – це історично визнаний рівень розвитку суспільства, творчих сил та здібностей людини, який полягає у типах і формах організації життя і діяльності людей, в їх взаємовідносинах, а також у створенні ними матеріальних та духовних цінностей. Розкриття цієї теми відбувається через усвідомлення можливості або неможливості цілеспрямованих впливів однієї особи або групи людей на культурні процеси.

Питання для самоконтролю

Написати есе на одну із запропонованих тем:

  1. Політичні реформи обумовлені економічним становищем держави.

  2. Історія ідеї, що змінила світ.

  3. Чи можливе реформування культури?

Бібліографічний список

Основна література: 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Додаткова література: 9, 12, 15, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 30, 34, 36.

Тема 5. Проблема незавершеності реформ

Мета: - активізувати знання студентів, отриманих під час лекцій та семінарських занять про причини та наслідки незавершеності реформ;

- сформувати навички критичного мислення;

- стимулювати творчий підхід до вивчення дисципліни.

План вивчення теми

  1. Основні причини незавершеності реформ.

  2. Незавершеність конституційної реформи в Україні 2004 року.

  3. Наслідки проведення незавершеного реформування.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Написання роботи на першу тему варто розпочати із аналізу двох можливостей, представлених у темі: започаткування проведення реформ та відмова від неї у випадку існування сумнівів щодо можливостей її завершення. Оцінка позитивних (привернення уваги до проблеми, вироблення плану реформування, перші етапи зміни соціальних явищ) та негативних (руйнування попередньої налагодженої системи відносин, заплутування соціальних взаємодій, ускладнення сприйняття) моментів незавершеності реформ в одній із суспільних сфер має стати основою самостійної роботи.

При аналізі другої теми варто звернути увагу на об’єктивні (відсутність технічної можливості реалізації подібних задумів, панування протилежної суспільної думки, нестача фінансових чи організаційних ресурсів тощо) та суб’єктивні (невміння довести необхідність реформування, відмова від реформи як компроміс для досягнення інших цілей тощо) чинники, що можуть заважати реалізації плану реформування, а також на вимоги до самого проекту реформ (внутрішня узгодженість, відсутність протиріч, детальність розробки, наукова обґрунтованість тощо).

У світі відомо багато прикладів відкриттів та ідей, які набагато випередили свій час. Чи існували спроби реформування (вироблені проекти реформ, прийняті законодавчі рішення), які не були реалізовані через свою надмірну інноваційність? Чи були вони реалізовані пізніше? При написанні есе слід звернути увагу на реакцію населення на подібні проекти, на можливість зміни суспільної думки щодо цієї реформи, на актуальність її ідей в наш час.