Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Вправа для самооцінки

Тест «Наскільки ви схильні передавати свої повноваження іншим?»

Як менеджер, ви повинні бути готові до того, що вам доведеться делегувати ряд своїх повноважень іншим співробітникам. Даний тест допоможе виявити, наскільки ви розташовані до цього.

Інструкція. Представлений нижче тест призначений для того, щоб допомогти вам розібратися, на чому ви ґрунтуєтеся, оцінюючи людей і людську природу. У ньому перераховані десять пар тверджень. Привласніть кожного твердженню бал від 0 до 10, оцінивши тим самим ступінь вашої згоди з ними. Сума балів, привласнених кожній парі, повинна обов'язково складати 10. Постарайтеся бути чесним самі із собою і відповідайте в відповідності з тим, що спостерігається в дійсності, а не з тим, як би вам хотілося цю дійсність бачити. Пам’ятайте, що в даній вправі немає правильних чи неправильних відповідей. Воно призначено для того, щоб побудити вас до міркування.

1.

a) Люди прагнуть працювати якнайменше, і це обумовлено самою людською природою.

b) Звичайно люди уникають роботи в тих випадках, коли вона безглузда.

2.

с) Якщо працівники мають вільний доступ до будь-якої потрібної їм інформації, вони звичайно відносяться до роботи краще і поводяться відповідальніше.

d) Якщо працівники мають доступ до більшого обсягу інформації, чим їм необхідно для виконання їхніх безпосередніх обов'язків, вони будуть зловживати нею.

3.

e) Просити працівників висловити свої ідеї навряд чи доцільно; їхній кругозір занадто обмежений для того, щоб їх пропозиції мали велику практичну цінність.

f) Якщо працівників просять висловлювати свої ідеї, це розширює їхній кругозір і приводить до вироблення корисних пропозицій і висновків.

4.

g) Люди не виявляють особливої уяви і винахідливості в роботі тільки тому, що цими якостями володіють відносно деякі з них.

h) Більшість людей мають багату уяву і творчі здібності, але не виявляють їх через обмеження, твердої регламентації їхніх посадових обов'язків і строгого контролю з боку начальників.

5.

і) Люди схильні працювати якісніше, якщо вони самі відповідають за свої дії і за виправлення допущених ними помилок.

j) Люди схильні працювати менш якісно, якщо їх не карають за неправильні дії і за помилки.

6.

к) Краще повідомляти людям і гарні, і погані новини, тому що більшість працівників хочуть знати всю правду, якою б неприємною вона ні була.

l) Краще не повідомляти несприятливі новини, оскільки більшість працівників насправді хочуть чути тільки гарні.

7.

m) Оскільки керівник по своїй посаді має право на більшу повагу, чим його підлеглі, його престиж упаде, якщо він визнає, що підлеглий був прав, а він помилявся.

n) Оскільки люди на всіх рівнях організації мають рівні права на повагу, престиж керівника підвищиться, якщо він буде підтримувати цей принцип, у потрібних ситуаціях визнаючи, що підлеглий був прав, а він помилявся.

8.

о) Якщо ви платите людям досить, то малоймовірно, що їх будуть хвилювати такі нематеріальні субстанції, як відповідальність і свідомість.

р) Якщо ви даєте людям цікаву і перспективну роботу, то малоймовірно, що вони будуть скаржитися на невелику зарплату й відсутність додаткових пільг і переваг.

9.

q) Якби людям дозволили визначати власні цілі і норми продуктивності, то вони установили б їх на більш високому рівні, чим це робить їхній начальник.

r) Якби людям дозволили визначати власні цілі і норми продуктивності, то вони установили б їх на більш низькому рівні, чим це робить їхній начальник.

10.

s) Чим більше знань і волі має людина у своїй роботі, тим більше засобів контролю потрібно, щоб удержати його в підпорядкуванні.

t) Чим більше знань і волі має людина у своїй роботі, тим менше засобів контролю потрібно, щоб забезпечити задовільний рівень його продуктивності.

Відповіді до тесту

Підрахунок балів. Щоб обчислити загальні бали, складіть бали, виставлені вами в такий спосіб:

Сума a, d, e, g, j, l, m, o, r, s = (X)

Сума b, c, f, h, і, k, n, p, q, t = (Y)

Інтерпретація результатів тестування. Чим вище сума Х, тим респондент схильний делегувати свої повноваження іншим. Відповідно до Теорії Х люди не хочуть приймати на себе відповідальність по своїй волі. По теорії Y люди прагнуть до розширення сфери своєї відповідальності й охоче приймають на себе додаткові повноваження.