Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Змістовий модуль 3. Управління виробничими операціями, змінами й інноваціями.

Семінарське заняття №12

Тема 12: Операційний менеджмент.

Кількість годин – 2

Навчальні цілі

1. Поглиблення, узагальнення та систематизація знань студентів з теорії операційного менеджменту.

2. Формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теорії операційного менеджменту.

3. Формування навичок міжособистісних комунікацій.

4. Формування здатності застосовувати знання з теорії і практики операційного менеджменту у майбутній професійній діяльності.

Питання для обговорення

1. У чому полягають різниці між виробничою компанією і компанією сфери послуг?

2. В якій мірі кожний з факторів використання ефективної операційної системи (швидка реакція на потреби споживачів, інноваційність, якість продукту, ефективність) володіють однаковою важливістю?

3. У сучасному бізнес-середовищі виробники хочуть, щоб ланцюги поставок були гнучкими, швидкими й такими , що забезпечують найменші витрати виробництва продукції. Але інколи організації закуповують деталі і матеріали у таких країнах, як Індія та Китай. При цьому вони жертвують гнучкістю й швидкістю. Як ви вважаєте, чи виправдовується такий варіант аутсорсингу. Чому «так» або чому «ні»?

4. Чому матеріально-технічне постачання вважається такою важливою складовою операційного менеджменту? Які тенденції спостерігаються у даній сфері?

5. Який тип розміщення обладнання найбільш підходить до автомобільного дилера? Для фірми, що виробляє гончарні вироби ручної роботи?

6. Коли б вам доручили знайти місце для нового пансіонату для пенсіонерів, як би ви стали виконувати це завдання? Як ви будете планувати «виробничу потужність» такої установи?

7. Поясніть роль логістики і дистрибуції в управлінні запасами. Чому багато компаній купують ці послуги у спеціалізованих фірм?

8. Деякі експерти стверджують, що система радіочастотної ідентифікації (RFID) потенційно загрожує порушенням приватного життя споживачів, тому що дозволяє встановлювати зв'язок між придбаним товаром і індивідом, що його купив. Чи повинно це міркування змусити компанії відмовитися від використання RFID? Поясніть свою відповідь.

Ситуація до аналізу

КРІЗНИЙ КЕЙС

COSTCO WHOLESALE CORPORATION:

ЧАСТИНА VI. КАЗКА ПРО «ЗОЛОТУ РИБКУ» COSTCO

Безперервні поліпшення - це не просто модний вираз, що використовується в Costco, це modus operandi (образ дії) компанії. Щоб пропонувати високоякісні товари по дуже низьких цінах, ця компанія клубної торгівлі з річним оборотом $60 млрд. повинна управляти своїми повсякденними операціями і ланцюжком постачань за допомогою все більш ефективних і інноваційних методів. Без цієї відданості проведенню поліпшень торгівля модними джинсами «AG» і високоякісними цифровими камерами «Canon» по низьких цінах не мала б великого успіху.

Ілюструючи постійне прагнення Costco до підвищення стандартів якості і ефективності, топ-менеджери компанії люблять розповідати одну повчальну історію. Вона почалася з лосося, якого відділ морепродуктів Costco колись продавав за ціною $5,99 за фунт. У той час покупці не бачили в цій рибі нічого незвичайного: ніжна, рожево-оранжева, викладена на прилавку рибного відділу, але при цьому — з шкірою, кістками і тонкими смужками жиру. Одного разу працівники відділу задумалися над тим, як можна збільшити об'єм реалізації лосося, який у той час складав $200 тис. в тиждень. Їх мета полягала в поліпшенні продукту при одночасному зниженні його ціни. Прагнучи знайти неординарне рішення, працівники відділу запропонували відкрити завод по обробленню риби в Японії, на якому філе відділялося б від шкіри, кісток і жиру. Новий продукт почав продаватися за ціною $5,29 за фунт, його збут виріс майже на 30%. При такій ціні тижневий об'єм продажів філе лосося виріс з $850 тис. до $1,4 млн. Вищі об'єми збуту дозволили відділу постачання Costco почати купувати рибу безпосередньо у рибницьких господарств в Канаді і Чилі, що забезпечувало ще більшу економію витрат. Остаточний результат рибної епопеї Costco виглядав таким чином: делікатесне філе лосося, що продавалося за ціною $3,99 за фунт, забезпечувало тижневу виручку в $2 млн.

Ця історія наочно виражає унікальну операційну філософію Costco, яка так щільно вплетена в організаційну культуру компанії. Одним з її наслідків стала установа щорічних «Премій лосося», якими відповідно до програмної стимулювання високих результатів нагороджуються працівники відділу закупівель, що добилися найбільших успіхів в підвищенні якості продуктів при одночасному зниженні їх вартості. У штаб-квартирі Costco, розташованій в місті Ісса-куах, штат Вашингтон, демонструється статуетка, що зображає лосося, що метає ікру, — знак прояву турботи про цю породу риб і одночасно символ мерчандайзингової політики Costco, направленої на підвищення цінності продукту.

Створення партнерських відносин з постачальниками, направлене на зниження витрат, вимагає від менеджерів Costco винахідливості, але підтримка цих відносин на повсякденній основі стає можливою за рахунок застосування сучасних технологій. Наприклад, координація замовлень, транспортування товарів і поповнення запасів була б практично неможлива без комп'ютерних інформаційних систем, подібних Collaborative Retail Exchange (CRX), яка забезпечує електронний зв'язок між Costco і її продавцями. Система дозволяє виробникам, постачальникам і іншим партнерам спостерігати за роботою складів Costco, щоб не допускати виникнення дефіциту товарів в магазинах, і підвищувати ефективність впровадження нових продуктів. Завдяки CRX продавці мають прямий інтерактивний доступ до інформації по кожному найменуванню товару — причому в режимі реального часу. «Програма CRX — це наше вирішення проблеми забезпечення нашим продавцям стандартного надійного доступу до докладної інформації про їх бізнес в Costco Wholesale», — говорить Ед Марон, віце-президент Costco. Марон також вважає, що CRX трансформує поточну інформацію з магазинів Costco в корисних ділові інсайти для торгових партнерів компанії.

Інші ділові операції Costco також залежать від технології. Унаслідок наявності великого числа партнерів по роздрібній торгівлі Costco вимушена щодня керувати тисячами вхідних і вихідних комунікацій. Оператор мережі клубної торгівлі не може дозволити собі виявитися заваленим залишеними без відповіді заявками на покупку, не відправленими нагадуваннями дебіторам або неоплаченими рахунками. Для оптимізації обробки приблизно 30 тис. од. документів, якими Costco щодня обмінюється зі своїми постачальниками (що складає 6,7 млн. в рік), компанія використовує систему візуального запису документів, який сканує всі вхідні і вихідні папери для їх зберігання в цифровому вигляді і можливого відновлення в майбутньому. Система забезпечує швидкі ефективні комунікації між Costco і сторонніми організаціями, що допомагає поліпшити обслуговування партнерів і покупців компанії.

Координація взаємодій з постачальниками на основі застосування високих технологій, що грала ключову роль в діяльності Costco у минулому, збереже своє значення і в майбутньому. Особливо наочно це виявляється в роботі Costco.com — підрозділу компанії, що займається е-бізнесом. Costco.com пропонує до онлайнового продажу близько 4 тис. найменувань товарів, причому 70% цих товарів, що замовляються через веб-сайт, доставляються покупцеві безпосередньо від зовнішніх постачальників. За рахунок під'єднання зовнішніх продавців і виробників до свого ланцюжка е-постачання Costco економить мільйони доларів на вартості складування, зберігання і транспортування товарів. Ця стратегія, заснована на використанні Інтернету, повністю себе виправдала: у 2005 р. Costco.com вийшла на 27-е місце серед всіх онлайнових роздрібних торговців, довівши річний товарообіг до $534 млн. Слід зазначити, що в майбутньому це підрозділ е-бізнесу розраховує довести річний об'єм продажів до $1 млрд.

Якою б не була мета: запропонувати покупцям найкраще філе лосося за найнижчою ціною або освоїти новітню технологію оптимізації повсякденних ділових процесів — Costco Wholesale завжди зберігає прихильність принципу вдосконалення своєї діяльності. Після 25 років успішної роботи в роздрібній торгівлі ця провідна мережа клубної торгівлі, як і раніше, націлена на підвищення ефективності, прибутковості і задоволеності покупців.

Питання

  1. Як історія, що стала знаменитою з філе лосося допомогла менеджерам Costco створити культуру ефективності і якості?

  2. Яку роль грає присудження «Премій лосося» у використовуваній Costco системі контролю?

  3. Яким чином Costco скорочує свої операційні витрати за рахунок інвестування засобів в технології, що дають можливість зовнішнім постачальникам управляти запасами і направляти товари, що замовляються, безпосередньо покупцям?

ДЖЕРЕЛА: Tim Craig, «Impressed by Costco? Join the Club». DSN Retailing Today, Drcember 19, 2005; Mike Duff, «Innovation Has Its Own Reward», DSN Retailing Today, December 19, 2005; «Salmon Tells the Costo Story», MMR, August 23,2004; «Costco Makes It Easier for Suppliers», MMR, December 12, 2005; «Costco Keeps Price Low with Document Imaging», Transform, December 2004; Mya Frazier, «What Long Tail», Advertising Age, August 21, 2006.