Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність поняття "управління людськими ресурсами" (УЛР)?

  2. Які цілі дбає стратегічне УЛР?

  3. Які конкурентні стратегії УЛР ви знаєте?

  4. Які етапи включає процес стратегічного УЛР? Опишіть їх.

  5. У чому полягає сутність моделі збігу, яка використовується сучасними організаціями в процесі залучення ефективної робочої сили?

  6. У чому полягає сутність різноманітності робочої сили?

  7. Опишіть основні характеристики різноманіття.

  8. Які підходи до оцінки різноманіття ви знаєте і у чому полягає їх сутність?

  9. Які етапи усвідомлення різноманіття ви знаєте? Опишіть їх.

  10. Які підходи можуть використовувати менеджери до одержання вигод із різноманіття робочої сили?

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення та конспектування теоретичного матеріалу з питань теми.

  2. Вивчення основних термінів. Основні терміни:

Адаптивна (органічна) структура - це структура, що вільно розвивається, діяльність якої регламентується обмеженою сукупністю правил і вимог, в якій менеджмент стимулює колективну роботу, а процес прийняття рішень є децентралізованим.

Бюрократична (механістична) структура - це структура, що характеризується жорстким закріпленням робочих завдань та централізованим прийняттям рішень.

Безперервне виробництво - це технологія виробництва, що використовує процеси з безперервним циклом (хімічні і нафтопереробні заводи, атомна електростанція та ін.).

Вертикальна спеціалізація - це поділ організації на рівні управління.

Владні повноваження - це офіційне законне право менеджера приймати рішення, віддавати накази та розподіляти ресурси для досягнення цілей організації.

Відповідальність - це зобов'язання виконувати доручені завдання й відповідати за їхні результати.

Горизонтальна спеціалізація - це постадійний розподіл робочих завдань, що починається з надходження ресурсів і закінчується виходом продукції або послуг.

Делегування - це передача завдань і повноважень особі, яка бере на себе відповідальність за їхнє виконання.

Департаменталізація робочих завдань - процес групування робочих завдань (видів діяльності) та їх виконавців в окремі блоки (структурні підрозділи) організації.

Децентралізація - це зсув владних повноважень з прийняття рішень у напрямі нижніх рівнів управління.

Дивізіональна структура - це структура, що передбачає розподіл організації на окремі блоки за видами продуктів або послуг, групами споживачів, географічними (територіальними) регіонами.

Допоміжні владні повноваження - це повноваження, що пов'язані з наданням послуг (рекомендації, консультації, узгодження) лінійним керівникам.

Дрібносерійне виробництво - це виробництво товарів за специфікацією замовника одиничними або дрібними партіями (виробництво унікальних видів обладнання, шиття одягу та ін.).

Єдиноначальність - це принцип командного ланцюгу, який означає, що кожен працівник безпосередньо підпорядковується тільки одному менеджеру і виконує розпорядження тільки одного менеджера.

Етноцентризм - упевненість людини у тому, що його група або субкультура споконвічно краща інших груп або культур.

Етнорелятивізм - це переконаність у тому, що усі групи і культури споконвічно є рівноправними.

Командна структура - це структура, що складається з робочих груп або команд.

Командний ланцюг - це нерозривна лінія владних повноважень, що пов'язує рівні управління за ієрархією й визначає їхню підзвітність.

Координація роботи - це якість співробітництва між відділами організації.

Лінійні повноваження - це повноваження, відповідно до яких менеджери мають право віддавати накази своїм безпосереднім підлеглим й контролювати їхні дії.

Людський капітал - це економічна цінність знань, досвіду, навиків і здібностей персоналу.

Модель збігу - це підхід до відбору персоналу, згідно якого компанія і індивід прагнуть узгоджувати свої потреби, інтереси і цінності.

Монокультура - це культура, що припускає тільки один порядок речей і тільки одну систему цінностей й переконань.

Матрична структура - це структура, що одночасно поєднує у собі ознаки функціональної і дивізіональної структур. Має подвійну лінію владних повноважень.

Мережева структура - це структура, що передбачає передачу компанією більшості своїх головних функцій незалежним фірмам й координацію їх діяльності за допомогою невеликої головної організації.

Масове виробництво - це технологія виробництва стандартних товарів крупними партіями (складальний конвеєр автомобільних заводів та ін.).

Норма керованості (норма контролю) - це оптимальна кількість підлеглих, якими може ефективно керувати менеджер. Визначає кількість рівнів управління в організації та приналежність організації до високих (низька норма керованості) або пласких (висока норма керованості) структур.

Організація - це процес розміщення організаційних ресурсів для досягнення стратегічних цілей організації, що виражається в розподіленні праці як по горизонталі, так і по вертикалі, формуванні структури влади та механізмів координації робочих завдань.

Організаційна структура - це формальна схема організації, відповідно до якої здійснюється розподілення організації по горизонталі й вертикалі, групування робочих завдань та їх координація.

Організаційна схема - це візуальне уявлення структури організації.

Плюралізм - це середовище організації, що забезпечує умови для повної інтеграції представників різних субкультур, які у протилежному випадку можуть відчувати себе ізольованими або пригнобленими.

Підзвітність - це обов'язок звітувати про результати роботи.

Різноманітність робочої сили - це включення у склад робочої сили людей, що мають різні людські якості або належать до різних культурних груп.

Спеціалізація робочих завдань (розподіл праці) - це ступінь, в якому робочі завдання розбиваються на самостійні операції.

Скалярність - це принцип командного ланцюгу, який означає, що в організації діє чітка визначена лінія владних повноважень, яка охоплює всі рівні управління й визначає ієрархію підпорядкування.

Управління людськими ресурсами (УЛР) - це розробка і використання формальних систем, що забезпечують ефективне використання людських здібностей для досягнення цілей організації.

Формалізація робочих завдань - це стандартизація робочих завдань за допомогою розробки політики, процедур і правил.

Функціональна структура - це структура, що передбачає розподіл організації на окремі блоки (функціональні сфери), кожен з яких має певні завдання й обов'язки.

Централізація - це концентрація владних повноважень з прийняття рішень на верхніх рівнях управління.