Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність поняття "спеціалізація робочих завдань"?

  2. Які види спеціалізації робочих завдань ви знаєте? Опишіть їх

  3. У чому полягає сутність поняття "департаменталізація" і які системи департаменталізації можуть використовувати сучасні організації?

  4. У чому полягає сутність поняття "командний ланцюг"?

  5. Які принципи командного ланцюгу ви знаєте?

  6. У чому полягає сутність концепції владних повноважень?

  7. У чому полягає сутність понять "відповідальність", "підзвітніть", "делегування"?

  8. Чому працівники і менеджери учиняють опір делегуванню?

  9. Яким чином можна подолати опір делегуванню?

  10. Які прийоми і методи делегування ви знаєте?

  11. У чому полягає сутність і зміст концепції норми керованості?

  12. Які фактори впливають на норми керованості?

  13. У чому полягає сутність і зміст понять "централізація" і "децентралізація"?

  14. У чому полягає сутність поняття "формалізація"?

  15. Які етапи проектування організаційної структури ви знаєте? Опишіть їх.

  16. Які моделі організаційних структур можуть використовувати менеджери у процесі проектування сучасної структури організації?

6.3. Типи організаційних структур Навчальні цілі

  • Ідентифікувати типи бюрократичних (механістичних) організаційних структур, визначити їх переваги і недоліки.

  • Ідентифікувати типи адаптивних (органістичних) організаційних структур, визначити їх переваги та недоліки.

  • Ідентифікувати фактори, що впливають на формування організаційної структури, та зрозуміти характер впливу цих факторів.

  • Засвоїти сутність механізмів координації діяльності організації.

В процесі вивчення цього питання необхідно зрозуміти, що основою для групування посад у відділі і включення відділів у загальну схему організації є тип департаменталізації. Менеджери приймають рішення про те, як управлінський ланцюг повинен об'єднати працівників для виконання робочих завдань. Теорія менеджменту виділяє типи бюрократичних (функціональна, дивізіональна) та адаптивних (матрична, командна, мережева) структур. Студенти повинні з'ясувати сутність, переваги і недоліки кожної з цих структур.

Вибір структури залежить від конкретних обставин, у яких діє організація, або від впливу ситуаційних факторів. Тому студенти повинні ідентифікувати ці фактори (стратегія, зовнішнє середовище, технологія), з'ясувати їх сутність і характер впливу кожного з цих факторів на вибір структури.

Крім того, студенти повинні розглянути формалізовані й неформалізовані механізми координації і інтеграції, які дозволяють об'єднати зусилля усіх структурних підрозділів організації.

Питання до самоконтролю

  1. Які типи бюрократичних (механістичних) структур ви знаєте?

  2. Які типи адаптивних (органістичних) структур ви знаєте?

  3. Який елемент процесу організації є основою формування структури?

  4. Які переваги й недоліки має кожна зі структур?

  5. У чому полягає сутність поняття "координація"?

  6. Які механізми координації роботи ви знаєте? Опишіть їх.

6.4. Управління людськими ресурсами Навчальні цілі

  • З'ясувати сутність поняття "управління людськими ресурсами (УЛР)", цілі і конкурентні стратегії УЛР.

  • Ідентифікувати етапи стратегічного УЛР, з'ясувати їх сутність і зміст.

  • З'ясувати сутність та зміст поняття "різноманіття робочої сили".

В процесі вивчення цього питання необхідно зрозуміти, що процес організації являє собою розміщення організаційних ресурсів для досягнення стратегічних цілей. Розміщення ресурсів передбачає не тільки формування структури організації, але й розподіл працівників за підрозділами та робочими місцями. Способи використання людських ресурсів, які розглядаються у даній темі, забезпечують одержання максимальної вигоди із структури організації. Тому студенти повинні зрозуміти сутність поняття "управління людськими ресурсами" (УЛР), цілі і конкурентні стратегії УЛР, ідентифікувати етапи процесу стратегічного УЛР (залучення ефективної робочої сили, підготовка ефективної робочої сили, підтримування ефективної робочої сили), з'ясувати зміст кожного з цих етапів, а також розглянути вплив факторів зовнішнього середовища на УЛР (законодавство, тенденції суспільного розвитку, технологічний процес). В процесі засвоєння сутності і змісту процесу залучення ефективної робочої сили необхідно зрозуміти модель збігу, відповідно до якої компанія і індивід намагаються узгоджувати свої інтереси, вимоги й цінності.

В процесі вивчення цього питання студенти повинні зрозуміти, що сучасні організації постійно зіштовхуються з проблемами управління різноманітною робочою силою. Тому необхідно зрозуміти сутність поняття "різноманітність робочої сили", ознайомитися з основними характеристиками різноманіття, а також з підходами до оцінки різноманіття (етноцентризм, монокультура, етнорелятивізм, плюралізм). Важливими є питання, пов'язані з необхідністю навчання поведінці в умовах різноманіття. В навчальній літературі [2] приведена модель усвідомлення різноманіття. Студенти повинні зрозуміти зміст кожного з етапів цієї моделі (заперечення, оборона, мінімізація різниць, прийняття, адаптація, інтеграція). Студентам необхідно також ознайомитися з підходами до одержання вигод із різноманіття робочої сили (створення мультикультурних команд і соціальних груп).