Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання до самоконтролю

  1. Які сучасні тенденції впливають на науку управління?

  2. В чому полягає різноманіття трудових ресурсів та чому ця тенденція так важлива для управління персоналом?

  3. Який вплив чине глобалізація на практику менеджменту?

  4. Поясніть, чому TQM, інформаційні технології, тенденції до руйнування ієрархії та довіра становляться тими питаннями, котрими повинні займатися сучасні менеджери?

  5. У чому полягає сутність концепції TQM?

  6. У чому полягає сутність концепції організації, що навчається?

  7. Які підходи до управління інформацією ви знаєте?

  8. Як ви вважаєте, менеджмент – це наука, практика чи мистецтво?

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення та конспектування теоретичного матеріалу з питань теми.

  2. Вивчення основних термінів. Основні терміни:

Адміністративні принципи управління – це напрям класичної теорії менеджменту, представники якої розробили фундаментальні принципи і функції управління (планування, організація, командний ланцюг, координація, контроль).

Аутсорсинг – це передача окремих функцій або видів діяльності стороннім організаціям.

Відкрита система – це система, що взаємодіє з зовнішнім середовищем.

Віртуальна організація – це організація, члени якої працюють на віддалі один від одного, рідко зустрічаються особисто й використовують новітні інформаційні технології.

Дослідження операцій – це напрям кількісного підходу до управління, що передбачає побудування математичних моделей і використання інших методів кількісного аналізу задля вирішення проблем управління.

Закрита система – це система, що характеризується відсутністю взаємодії з зовнішнім середовищем.

Ентропія – це універсальна властивість усіх систем, яке віддзеркалює їх тенденцію до поступового виснаження і смерті.

Інформаційні технології – це апаратне і програмне забезпечення, телекомунікації, управління базами даних та інші засоби зберігання, обробки і розповсюдження інформації.

Класична теорія менеджменту – це напрям теорії менеджменту, який характеризується науковим, раціональним підходом до дослідження процесів управління, що розглядає організації як ефективні функціонуючи механізми.

Концепція бюрократичних організацій – це напрям класичної теорії менеджменту, у якому основна увага приділяється раціональному, безособовому управлінню, що здійснюється шляхом чіткого визначення посадових обов'язків і відповідальності працівників, ведення формальної звітності, розподілу власності й управління.

Менеджмент як наука (кількісний підхід до управління) – це напрям наукової теорії менеджменту, який спрямований на дослідження окремих операцій і моделей, що допомагає з'ясувати і зрозуміти складну конкурентну ситуацію. Школа спирається на економіко-математичні та інші кількісні методи.

Неокласична теорія менеджменту – це концептуальний підхід, у центрі якого перебуває людський фактор, що включає відносини між людьми у процесі роботи. Заснована на концепціях психології й соціології.

Операційний менеджмент – це напрям кількісного підходу до управління, який пов'язаний з процесами і технологіями виробництва товарів і послуг.

Організація, що навчається – це організація з розвинутою здібністю постійно адаптуватися до зовнішнього середовища і проводити організаційні зміни.

Підсистема – це частини єдиної системи, функціонування яких залежить від один одного.

Процесний підхід до управління – це система поглядів на менеджмент, що розглядає управління як серію взаємопов'язаних дій (функцій управління), які реалізуються у повній послідовності.

Системи планування ресурсів підприємства (СПРП) – це мережеві інформаційні системи збору, обробки і надання інформації про усі аспекти діяльності підприємства – від ідентифікації потреб споживачів і прийому замовлень до дистрибуції продукції й прийому платежів.

Системи управління взаємовідносинами зі споживачами – це інформаційні системи, що забезпечують збір й управління масивами даних про споживачів.

Системи управління знаннями – це інформаційні системи, що забезпечують пошук, організацію й використання інтелектуального капіталу компанії, а також формування культури безперервного навчання й обміну знаннями.

Системний підхід до управління – це система поглядів на менеджмент, що розглядають організацію як систему у єдності частин, з яких вона складається, та зв'язків з її зовнішнім середовищем.

Ситуаційний підхід до управління – це концепція, яка стверджує, що не існує «кращого способу» управління і що оптимальне рішення – це функція факторів середовища в самій організації (внутрішні змінні) і в навколишньому середовищі (зовнішні змінні).

Синергія – це умова, яка виникає, коли частини організації у процесі взаємодії між собою забезпечують сукупний результат, що перевершує сумарний результат зусиль частин організації, що діють по одному.

Школа організаційної поведінки (біхевіористська школа) – концептуальний підхід до управління, який припускає використання наукових методів і досліджень задля вивчення поведінки людей в організаційному середовищі. Заснований на концепціях соціології, психології, антропології, економіки та інших наукових дисциплінах.

TQM – філософія менеджменту, що спрямована на постійне вдосконалення якості й швидку реакцію на зміну потреб і очікувань клієнта.

  1. Тести

І. Одиничний вибір. Виберіть одну правильну відповідь.

  1. Принципи управління вперше були сформовані в рамках:

А) Інтегрованих підходів до управління.

Б) Школи наукового управління.

В) Школи людських стосунків.

  1. Процесний підхід до управління зосереджений на вивченні:

А) Шляхів прийняття рішень.

Б) Єдності взаємопов’язаних частин організації.

В) Взаємозв’язку функцій управління.

  1. Системний підхід до управління зосереджений на вивченні:

А) Шляхів підвищення продуктивності праці.

Б) Взаємозв’язку функцій управління.

В) Єдності взаємопов’язаних частин організації.

ІІ. Множинний вибір. Виберіть кілька правильних відповідей.

4. В рамках класичної теорії менеджменту вирізняють:

А) Школу наукового управління.

Б) Школу організаційної поведінки.

В) Школу адміністративного управління.

Г) Кількісну школу.

5. В рамках неокласичної теорії менеджменту вирізняють:

А) Процесний підхід.

Б) Школу науки управління.

В) Системний підхід.

Г) Школу людських стосунків.

Д) Школу організаційної поведінки.

6. В рамках інтегрованих підходів до менеджменту вирізняють:

А) Теорію загального управління якістю.

Б) Процесний підхід.

В) Ситуаційний підхід.

Г) Теорію командної роботи.

Д) Системний підхід.

Е) Теорію організації, що навчається.