Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. У чому полягає сутність поняття «операційний менеджмент»?

2. Опишіть модель організації як ланцюг створення цінності.

3. Які види операційного менеджменту ви знаєте?

4. Опишіть порівняльну характеристику виробничої організації і організації сфери послуг.

5. У чому полягає сутність і зміст стратегічного контексту операційного менеджменту.

6. Опишіть, яким чином функціонують інтегровані підприємства.

12.2. Проектування системи операційного менеджменту Навчальні цілі

  • Ідентифікувати етапи процесу проектування системи операційного менеджменту.

  • Розглянути сутність і зміст етапів процесу проектування системи операційного менеджменту.

  • Розглянути основні напрями підвищення продуктивності системи операційного менеджменту.

В процесі вивчення цього питання необхідно ідентифікувати етапи проектування системи операційного менеджменту (розробка товарів і послуг, матеріально-технічне постачання, вибір виробничої технології, дислокація будинків і споруд, планування виробничих потужностей, управління запасами, логістика і управління дистрибуцією). Далі слід розглянути сутність і зміст кожного етапу проектування системи операційного менеджменту.

При вивченні сутності і змісту етапу розробки товарів і послуг доцільно розглянути цілі розробки (можливість виробництва на виробничих потужностях організації, собівартість, якість, надійність, правильність вибору, часу.

В процесі вивчення питань матеріально-технічного постачання доцільно з'ясувати його сутність і зміст.

При вивченні питання розміщення обладнання необхідно розглянути сутність типів виробничого планування (коопераційне, лінійне /потокове, модульне, планування із постійною позицією виробу/ концентричне та доцільних їх використання в залежності від ситуаційних факторів.

Вивчення навчального матеріалу з питань вибору виробничої технології передбачає розгляд автоматизованих технологій у сфері послуг та виробничої сфери. Студенти повинні ознайомитися із сутністю гнучких виробничих систем та систем автоматизованого проектування й виробництва (системи автоматизованого проектування / САПР, системи автоматизованого виробництва / САВ, комп'ютерні програми управління життєвим циклом товару /УЖЦТ).

Вивчення питань дислокації будинків і споруд вимагає від студентів зрозуміння сутності підходів до вибору нової дислокації (аналіз вигод і витрат з урахуванням таких факторів, як транспортні витрати, обмінні ресурси валют, вартість робочої сили, рівень кваліфікації робочої сили, розвиток інфраструктури, якість життя, ступінь сприятливості ділового середовища, доступність до дослідницьких центрів та венчурного капіталу.

В процесі вивчення питань планування виробничих потужностей необхідно з'ясувати сутність цього поняття, а також розглянути варіанти підвищування виробничих потужностей (зростання кількості робочих змін і найм додаткової робочої сили, введення понаднормових робіт, звернення до зовнішніх джерел або субпідрядникам, розширення виробництва). Слід зрозуміти, що основною загрозою при вирішення питань планування виробничих потужностей є проблема їх надлишку. Нові організаційні форми (мережева, віртуальна) дозволяють швидко нарощувати виробничі потужності й призупинити партнерство.

В процесі засвоєння теоретичного матеріалу з питань управління запасами необхідно з'ясувати сутність поняття «запаси», «запаси готової продукції», «запаси незавершеного виробництва», «запаси сировини і матеріалів», «управління запасами». Далі слід розглянути основні концепції управління запасами (визначення оптимального розміру замовлення, визначення точки поновлення замовлення).

В процесі вивчення питань планування потреби у матеріалах необхідно з'ясувати сутність цього поняття та його зміст, а також розглянути сутність системи just-in-time.

Засвоєння навчального матеріалу з питань логістики і управління дистрибуцією передбачає зрозуміння сутності цих понять та ознайомлення з досвідом роботи сучасних підприємств.

Завершити вивчення цього блоку навчального матеріалу доцільно з'ясуванням основних понять продуктивності. Для цього слід ознайомитися з концепцією бережливого виробництва, сутністю якої є використання на кожному етапі виробничого процесу кваліфікованих працівників, які приділяють увагу робочим дрібницям і вирішенню проблем скорочення непотрібних витрат ресурсів з метою підвищування якості і продуктивності. Далі студенти повинні з'ясувати сутність поняття «продуктивність», підходів до вимірювання продуктивності (сукупна продуктивність факторів виробництва, парціальна продуктивність). Необхідно також з'ясувати сутність підвищування продуктивності праці та продуктивності управління. Основними умовами підвищування продуктивності управління є: акцент на якості, руйнування організаційних бар'єрів, наділення працівників повноваженнями та ін.