Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

3.3. Глобальне середовище організації Навчальні цілі

  • З'ясувати сутність етапів процесу глобалізації організацій та стратегій виходу на міжнародні ринки.

  • Ідентифікувати фактори міжнародного бізнес-середовища та зрозуміти їх вплив на функціонування міжнародних організацій.

  • Розглянути сутність і зміст національної культури, характеристики систем цінностей національних культур з Г. Хофстеде й проектом GLOBE.

Питання до самоконтролю

  1. Які етапи процесу глобалізації організацій ви знаєте?

  2. У чому полягає сутність глобального аутсорсингу?

  3. У чому полягає сутність таких стратегій виходу на міжнародний ринок, як експорт, ліцензування, прямі інвестиції?

  4. Які фактори міжнародного середовища повинні враховувати менеджери міжнародних організацій?

  5. У чому полягає сутність поняття " національна культура"?

  6. Опишіть характеристики системи цінностей національних культур за Г. Хофстеде?

  7. Опишіть характеристики систем цінностей за проектом GLOBE.

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення та конспектування теоретичного матеріалу з питань теми.

  2. Вивчення основних термінів за темою. Основні терміни:

Адаптивна культура - це культура, що вимагає від організації швидкої реакції й прийняття рішень в ситуаціях високого ризику.

Бикультурність - це симбіоз соціокультурних навичок і установок, що виникають у представників національних меншинств в процесі взаємодії з домінуючою і етничною культурою.

Бюрократична культура - це культура, що цінує методичний, раціональний і упорядкований спосіб виконання завдань.

Внутрішнє середовище - це середовище, що включає усі внутрішні елементи організації.

Жіночність - це культурна орієнтація на стійкі людські взаємовідношення, сумісну роботу, групове прийняття рішень, високу якість життя.

Індивідуалізм - це культурна орієнтація на перевагу суспільством вільної соціальної структури, в якій кожна людина повинна турбуватися про себе сама.

Колективізм - це культурна орієнтація на перевагу соціальної структури, члени якої контролюють дії один одного, а організація захищає інтереси своїх членів.

Культура - це система базових цінностей, переконань, і норм, що поділяють усі члени суспільства або організації.

Культурна компетенція (CQ) - це здатність людини використовувати логічні здібності та навики спостереження для пояснення незнайомих жестів і ситуацій, а також для формування відповідних поведінкових реакцій.

Культурологічний шок - це почуття розгубленості і неспокою, що викликає постійне перебування у незнайомому культурному середовищі.

Загальне (генеральне) середовище - це сукупність факторів, що посередньо впливають на діяльність організації (соціокультурні, економічні, законодавчо-політичні, технологічні, міжнародні фактори).

Зовнішнє середовище - це сукупність факторів, що знаходяться поза організацією і потенційно впливають на результати її діяльності.

Політико-правовий вимір - це фактор генерального середовища, який враховує державні і місцеві закони і політичну діяльність, що впливають на діяльність організації.

Політична нестабільність - це дестабілізуючі події (заколот, революція, державні перевороти), що впливають на роботу міжнародної компанії.

Політичний ризик - це імовірність втрати активів або управлінського контролю в результаті політичних подій або дій уряду.

Постачальник - це індивіди або організації, що забезпечують надходження сировини і матеріалів, необхідних організації для виробництва готової продукції.

Соціально-культурний вимір - це фактор генерального середовища, що відбиває демографічні характеристики, норми, звичаї і цінності суспільства, в якому функціонує організація.

Середовище задач (функціональне середовище) - це сукупність факторів, що безпосередньо впливають на діяльність організації (споживачі, конкуренти, постачальники, ринок праці, закони і місцеві органи).