Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2. Функції менеджменту й організаційні процеси

Семінарське заняття № 5

Тема 5: Планування в організації

Кількість годин – 4

Навчальні цілі

1.Поглиблення, узагальнення та систематизація знань студентів про сутність планування як функції управління.

2.Формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теми.

3. Формування навичок міжособистісних комунікацій.

4.Формування здатності застосовувати знання з теорії планування у майбутній професійній діяльності.

5. Формування здатності володіння правилами, прийомами та методами стратегічного планування.

План

1. Поставлення цілей і організаційне планування.

2. Типи планування.

3. Стратегічний менеджмент.

4. Процес стратегічного менеджменту.

Питання для обговорення

1. Чи залишиться планування важливою функцією менеджменту в майбутньому? Чому?

2. Перелічіть всі характеристики організаційних цілей. Що краще: відмовитися від постановки цілей взагалі чи мати цілі, що не відповідають цим критеріям?

3. Припустимо, ви займаєте посаду керівника середнього по розмірах агентства нерухомості. Чи будете ви використовувати традиційний підхід до установки цілей чи управління по цілям? Чому?

4. Якими стратегіями могла б скористатися ваша академія, щоб залучити до себе студентів? Чи буде ця стратегія визначатися цілями навчального закладу?

5. Як команда менеджерів компанії може прийняти рішення, чи варто їй сформулювати стратегію зростання або стабілізації. Які фактори їй необхідно прийняти до уваги? Яку інформацію їй слід зібрати?

6. Walt Disney Company має чотири основні стратегічні бізнес-одиниці: кіностудії (Miramax і Touchstone), тематичні парки, споживчі, продукти і телестудії (АВС і кабельне ТВ). Розташуйте кожну з цих СБО на матриці ВСG на підставі ваших знань про них.

7. Поясніть, як інтернет підвищує роль ринкової влади споживачів, яка є однією з п’яти конкурентних сил в моделі Портера. Чи відчули ви, як покупець, посилення своєї влади?

Ситуація для аналізу

Volkswagen змінює свою стратегію

У світі 1960-ті роки були дуже неспокійними. Війна у В’єтнамі, масові протести студентів коледжів, поява феміністського руху – все це спричинило соціальні заворушення. Та все ж ознакою десятиліття стали культурні надбання, які навіть сьогодні асоціюються з цією епохою – хіпі, їхній одяг, джинси-кльош, а також два Бітлз, перший – музична група, другий – автомобіль (Volkswagen Beetle).

Німецька фірма Volkswagen хотіла використати успіх 1960-х років, коли знову запустила модель Beetle у 1998 р. Однак цього разу компанія винайшла зовсім інший імідж. Для того, щоб зрозуміти, що Volkswagen хоче зробити і чому, повчально спочатку дослідити минуле автомобіля.

Volkswagen почала випускати автомобілі з 1938 р. New York Times назвала цей автомобіль «жуком» з огляду на його округлу форму та дизайн. Перші автомобілі з’явились у США 1949 р. за ціною 800 дол. Вони мали успіх і користувалися попитом, оскільки були дешеві й економічно вигідні. У 1968 р. обсяг продажу цих автомобілів досяг 423 008, а ще через чотири роки збільшився до 15 007 034, перевернувши Ford Model T за масовістю виробництва у світовій історії.

Зі зменшенням продажу Volkswagen припинила випускати Beetle у 1979р., вирішивши сконцентруватися на новіших моделях. Останній Beetle продали за 6 495 дол., і він зберіг за собою славу одного з найдешевших автомобілів у країні в той час. Та про Beetle пам’ятали споживачі, зокрема про його низьку ціну та порівняно просте обслуговування.

А тим часом фортуна почала відвертатися від фірми. Моделі одна за одною зазнавали краху на ринку США і до 1970 р. частка компанії на цьому ринку зменшилася до 1%. Натомість, у Європі Volkswagen переживав ренесанс. Ті моделі, які відкидав американський ринок, користувалися успіхом в інших частинах світу. На додаток, фірма поглинула Audi – відомого в Німеччині виробника високоякісних дорогих автомобілів.

Volkswagen використав технологію Audi для подальшого підвищення якості своєї продукції. Повільно, проте впевнено імідж фірми у Європі зростав, аж доки вона не стала такою популярною, як BMW та Mercedes-Benz. Сьогодні фірму знову почали поважати як на батьківщині, так і за кордоном, окрім, хіба що, США.

Фірма знову зацікавилася ринком, який сприяв успіхові Beetle. Однак цього разу вона хоче створити цілком інший імідж, зокрема, перенести великий успіх з Європи до США. Якщо це компанії вдасться, то вона зможе підняти ціну на свої автомобілі й отримати більші прибутки. Звичайно, домогтися цього за минулим іміджем продажу дешевих автомобілів буде дуже важко. Проте фірма сподівається, що споживачі оцінять нову якість її продукції належно.

Запитання до ситуації

  1. Поясніть минулі проблеми та успіхи Volkswagen у США та Європі з позиції стратегічного менеджменту.

  2. Схарактеризуйте теперішню стратегію фірми з погляду бізнесових та корпоративних вирішень її проблем.

  3. Визначте та обговоріть типи тактичних і оперативних планів, які така фірма, як Volkswagen, може використовувати.