Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання до самоконтролю

  1. Які типи включає процес стратегічного менеджменту?

  2. Як визначається місія організації?

  3. В яких ключових областях необхідно формулювати цілі організації?

  4. У чому полягає сутність поняття "аналіз зовнішнього середовища"?

  5. За якими параметрами необхідно оцінювати вплив зовнішнього середовища?

  6. Які групи факторів зовнішнього середовища ви знаєте? Опишіть їх.

  7. Які ключові фактори аналізу внутрішнього середовища ви знаєте?

  8. У чому полягає сутність SWOT-аналізу?

  9. У чому полягає сутність методики SWOT-аналізу?

  10. Які стратегічні рівні формулювання стратегії ви знаєте?

  11. Яким чином формулюється стратегія корпоративного рівня?

  12. Що являє собою BCG-матриця?

  13. Які конкурентні сили і стратегії М. Портера ви знаєте? Опишіть їх.

  14. Як формулюються стратегії функціонального рівня?

  15. Як реалізуються та контролюються стратегії?

  16. Які фактори впливають на реалізацію стратегії в умовах турбулентності?

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення та конспектування теоретичного матеріалу з питань теми.

  2. Вивчення основних термінів. Основні терміни:

Аналіз внутрішнього середовища - це процес стратегічного менеджменту, призначений для ідентифікації сильних або слабких сторін організації.

Аналіз зовнішнього середовища - це процес стратегічного менеджменту, призначений для контролю факторів зовнішнього середовища з метою ідентифікування сприятливих можливостей або загроз.

Антикризовий план - це план управління кризовими ситуаціями.

Глобальна стратегія - це стратегія, яка фокусується на глобальному бізнесі.

Ланцюг засобів й результатів (ланцюг кінцевих цілей) - це взаємопов'язаний ланцюг організаційних цілей, в якому цілі (або результати) більш високого рівня пов'язані з цілями (результатами) більш низького рівня і слугують засобом їх виконання.

Матриця BCG - це концепція, що розроблена Boston Consulting Group, і дозволяє оцінити стратегічні бізнес-одиниці за параметрами темпів зростання бізнесу і ринкової частки.

Місія - це основна мета організації, причина її існування.

Одноразові плани - це плани однократного використання, що розробляються для унікальної непередбачуваної ситуації.

Оперативні (операційні) плани - це набір послідовних дій і засобів досягнення оперативних цілей і реалізації тактичних планів відділами, робочими групами і конкретними працівниками.

Оперативні (операційні) цілі - це результати, яких повинні досягти відділи, робочі групи і конкретні працівники для досягнення тактичних цілей.

Основоположна стратегія - це загальний план основних дій, який спрямований на досягнення довгострокових цілей організації.

План - це опис розподілу ресурсів, завдань та інших дій, необхідних для досягнення цілей організації.

Планування - це процес визначення цілей і завдань організації, загальної стратегії для досягнення цих цілей та розробка ієрархічної структури планів для об'єднання і координації діяльності організації.

Портфельна стратегія - це збалансований набір стратегічних бізнес-одиниць (СБО), що логічно доповнюють один одного і дозволяють організації скористуватися синергетичним ефектом й конкурентною перевагою.

Постійні плани - це плани, що використовуються для координації завдань, що багаторазово повторюються.

Ситуаційні плани - це плани, що визначають порядок дій працівників організації в умовах надзвичайних ситуацій.

Стратегічні цілі - це загальні твердження, що описують стан організації у майбутньому.

Стратегічні плани - це набір дій і рішень, які організація має намір здійснити для досягнення стратегічних цілей.

Стратегічне мислення - це вміння менеджерів приймати довгострокову точку зору, бачити загальну картину бізнес-середовища і аналізувати ступінь адаптивності організації до зовнішнього середовища.

Сценарій - це ситуаційний план, що передбачає аналіз поточних тенденцій і вузьких місць й розгляд передбачуваних варіантів розвитку майбутніх подій.

Стратегічний менеджмент - це набір рішень і дій щодо формулювання й упровадження специфічних стратегій, які мають забезпечити найкраще конкурентне положення організації у зовнішньому середовищі й досягнення поставлених цілей.

Стратегія - це план, що описує розподіл ресурсів і порядок дій у зовнішньому середовищі, спрямований на досягнення конкурентних переваг і цілей організації.

Стратегія зростання - це стратегія, яка базується на внутрішніх (інвестування у розширення виробництва) або зовнішніх (придбання нових бізнес-підрозділів) ресурсах.

Стратегія економії - це стратегія, яка використовується, коли організація вступає у період вимушеного спаду виробництва (стратегія скорочення розмірів, стратегія ліквідації).

Стейкхолдер - це будь-яка група усередині або поза організації, що зацікавлена у результатах її роботи.

Сильні сторони - це позитивні внутрішні характеристики організації, що можуть бути використані для досягнення стратегічних цілей.

Слабкі сторони - це негативні внутрішні характеристики організації, що обмежують або негативно впливають на діяльність організації.

SWOT-аналіз - це ситуаційний аналіз, що передбачає ідентифікацію сильних (strengths) і слабких (weaknesses) сторін організації, а також сприятливих можливостей (oppontunities) і загроз (threats), які впливають на результати роботи організації.

Стратегія диференціювання - це стратегія ведення конкурентної боротьби, при використанні якої організація намагається забезпечити відмінність своїх товарів або послуг від товарів або послуг конкурентів.

Стратегія лідерства з витрат - це стратегія ведення конкурентної боротьби, при використанні якої організація намагається застосовувати високопродуктивне обладнання, знижувати затрати й жорстко контролювати витрати, щоб бути більш ефективною, ніж конкуренти.

Стратегія фокусування - це стратегія ведення конкурентної боротьби, що передбачає концентрацію зусиль на конкретному регіональному ринку або на групі споживачів.

Стратегія корпоративного рівня - це рівень стратегії, що асоціюється з питанням "Яким бізнесом ми займаємося?" Має відношення до організації у цілому і до сполучення бізнес-одиниць і товарних лінійок, що входять до її складу.

Стратегія рівня бізнес-одиниць - це рівень стратегії, що асоціюється з питанням "Як ми конкуруємо?" Має відношення до кожної бізнес-одиниці або товарної лінійки усередині організації.

Стратегія функціонального рівня - це рівень стратегії, що асоціюється з питанням "Як ми підтримуємо стратегію рівня бізнес-одиниці?" Має відношення до усіх основних функціональних підрозділів і охоплює усі життєво важливі функції і фінанси, наукові дослідження і розробки, маркетинг, виробництво.

Стратегічна бізнес-одиниця (СБО) - підрозділ організації, що має унікальну ділову місію, товарну лінійку, конкурентів і ринки у порівнянні з іншими СБО корпорації.

Тактичні плани - це набір дій і засобів досягнення тактичних цілей і реалізації стратегічних планів основними підрозділами організації.

Тактичні цілі - це результати, яких повинні досягти основні підрозділи організації для досягнення стратегічних цілей.

Традиційний підхід до планування - це формування цілей і планів за ієрархією організації.

Управління за цілями (МВО) - це орієнтована на результати філософія управління, що поєднує планування, мотивування й контроль.

Ціль - це конкретний кінцевий стан чи бажані результати, до яких прагне організація.