Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

10.2. Міжособистісні комунікації Навчальні цілі

  • З’ясувати сутність поняття «міжособистісні комунікації» та ідентифікувати бар’єри міжособистісних комунікацій.

  • Розглянути прийоми і методи підвищення ефективності міжособистісних комунікацій.

В процесі вивчення цього питання необхідно зрозуміти, що комунікації використовуються не тільки для передачі інформації, але й для переконання і впливу. Навики комунікації завжди були необхідні керівникам, а вміння переконувати і впливати має в останній час особливе значення. Тому студенти повинні з’ясувати сутність поняття «міжособистісні комунікації», розглянути бар’єри на шляху міжособистісних комунікацій (боязнь комунікацій, розходження щодо сприйняття інформації, невербальні бар’єри, неефективні канали комунікації, невміння слухати, відсутність зворотного зв’язку), з’ясувати зміст і характер впливу кожного з них.

Далі студенти повинні з’ясувати прийоми і методи підвищення ефективності міжособистісних комунікацій (увага, нерефлексивне слухання, рефлексивне слухання, основні установки, мова невербального слухання), правила ефективного слухання, які наведені у навчальній літературі (2,3).

Питання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність і призначення міжособистісних комунікацій?

  2. Які бар’єри можуть перешкоджати міжособистісним комунікаціям? Опишіть їх.

  3. Які прийоми і методи підвищення ефективності міжособистісних комунікацій ви знаєте?

  4. Які правила ефективного слухання ви знаєте?

  5. Які рекомендації ви могли б дати менеджерам для підвищення ефективності комунікацій?

10.3. Організаційні комунікації Навчальні цілі

  • Ідентифікувати типи організаційних комунікацій, з’ясувати їх сутність і цілі.

  • Засвоїти сутність методів комунікації у турбулентних умовах.

  • З’ясувати сутність комунікативних бар’єрів й засобів їх подолання.

При вивченні навчального матеріалу студенти повинні зрозуміти, що в організації існують як формальні, так і неформальні комунікації. Формальні комунікації пронизують організацію відповідно до командного ланцюгу або розподілу відповідальності за виконання робочих завдань. Студентам необхідно ідентифікувати типи формальних комунікацій, розглянути їх сутність та види інформації, що передаються через формальні канали комунікації. Особливим типом організаційних комунікацій є комунікації у командах. Слід зрозуміти сутність командних комунікаційних мереж, їх типи (централізовані, децентралізовані), типи централізованих («Y - мережі», «хрест») та децентралізованих («колесо», «всеканальна») мереж, а також характеристику факторів, що впливають на вибір типу комунікаційної мережі.

При вивченні сутності неформальних каналів комунікації необхідно зрозуміти, що неформальні канали комунікації ніяк не пов’язані зі структурою організації. Неформальне спілкування співіснує з формальним, але не залежить від рівнів ієрархії. Воно об’єднує усіх працівників організації і є головним засобом розповсюдження інформації. Неформальну комунікаційну мережу прийнято називати «виноградною лозою». Студенти повинні засвоїти сутність поняття «виноградна лоза», ідентифікувати її типи (простий ланцюг, кластерний ланцюг), зрозуміти їх сутність. Крім того, слід з’ясувати сутність типів неформальних каналів комунікації (системи особистих зв’язків, таємний телеграф, прогулянкове управління).

Далі необхідно засвоїти сутність методів комунікації у турбулентних умовах та кризових ситуаціях (відкриті комунікації, діалог, зворотний зв'язок). Завершити вивчення теми доцільно розглядом комунікативних бар’єрів й засобів їх подолання.