Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Бібліографічний список до теми

1. Гріфін Р., Яцура В. Основи менеджменту: Підручник / Наук. ред. В.Яцура, Д. Олесневич. – Львів: Бак, 2001. – с. 495 - 529.

2. Дафт Р. Менеджмент. 8-е изд. / Пер. с англ. – СПб.: Питер, 2009. – с. 678-709.

3. Комарова К.В., Редіна Н.І., Шмельова С.А. Менеджмент: Навчальний посібник. – Дніпропетровськ.: ДДФА, 2008. – с.227-255.

4. Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. 3-е издание. / Пер. с англ. – М.: ООО «И.Д. Вильямс», 2008 – с. 431 - 472.

5. Роббинс С.П, Деченцо Д.А. Основы менеджмента. / Пер. с англ. А.Олейник и др. – К.: Основы, 2002. – с. 516 – 588.

6. Роббинс С., Коултер М. Менеджмент, 6-е изд. / Пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2004 – с. 701 – 734.

Змістовий модуль 3. Управління виробничими операціями, змінами й інноваціями.

Тема 12. Операційний менеджмент.

План

12.1. Організація як ланцюг створення цінностей.

12.2. Проектування системи операційного менеджменту.

12.1. Організація як ланцюг створення цінностей.

Навчальні цілі

  • Розглянути модель організації як ланцюгу створення цінностей.

  • З'ясувати сутність стратегічного контексту операційного менеджменту.

При вивченні теоретичного матеріалу за темою «Поняття, сутність менеджменту» організація розглядалася як соціально-економічна система, що перетворює вхідні ресурси у результати основної діяльності – товари і послуги. У центрі цього трансформаційного процесу перебуває технічне ядро – виробниче «серце» організації, що забезпечує випуск товарів і послуг. При вивченні навчального матеріалу студенти повинні зрозуміти, що операційний менеджмент пов'язан з управлінням технічним ядром, що включає закупівлю вхідних ресурсів, їх переробку і розподіл результатів виробництва. Необхідно з'ясувати, що організація може розглядатися як ланцюг створення цінності, яка створює добавлену цінність шляхом перетворення ресурсів у товари і послуги для споживачів. Далі слід ідентифікувати вили операційного менеджменту(виробничий, операційний ), з'ясувати їх сутність та розглянути основні характеристики і різниці виробничих організацій сфери послуг. Студенти повинні зрозуміти, що основною умовою ефективного управління операціями є усвідомлення менеджерами операційної стратегії. Тому в процесі вивчення стратегічного контексту операційного менеджменту доцільно звернути увагу на сутність поняття «операційна стратегія», визначення головної мети та конкурентних стратегій операційного менеджменту (досягнення високої чуйності на потреби споживачів, впровадження інновацій, підвищення якості та ефективності). Необхідно також з'ясувати сутність поняття «управління ланцюгом поставок», ознайомитися з прикладами функціонування так званих інтегрованих підприємств, які функціонують за технологією «безшовного інтегрованого зв'язку». Студенти повинні зрозуміти, що операційний менеджмент повинен відповідати бізнес стратегіям організації (лідерство з витрат, диференціювання, фокусування).