Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність понять "стратегічний менеджмент", "стратегія", "стратегічне планування", "стратегічне мислення"?

  2. Які типи основоположних стратегій ви знаєте і у чому полягає їх сутність?

  3. Які типи глобальних стратегій ви знаєте і у чому полягає їх сутність?

  4. У чому полягає призначення стратегії?

  5. Чому використання ключових компетенцій є конкурентною перевагою організації?

  6. У чому полягає сутність і значення синергізму?

  7. Чому в основі стратегії будь-якої компанії повинне лежати створення цінності для споживача?

5.4. Процес стратегічного менеджменту Навчальні цілі

  • Ідентифікувати етапи процесу стратегічного менеджменту і розкрити їх зміст.

  • Засвоїти сутність і методику SWOT-аналізу як інструменту стратегічного менеджменту.

  • З'ясувати сутність процесів і інструментів формулювання стратегії за рівнями стратегії.

  • З'ясувати сутність процесів реалізації і контролю стратегії.

Ознайомлення з цією частиною навчальної програми доцільно розпочати з ідентифікації етапів процесу стратегічного менеджменту (оцінка поточних місій, цілей, стратегій; аналіз зовнішнього середовища; ідентифікація стратегічних факторів зовнішнього середовища; аналіз внутрішнього середовища; ідентифікація стратегічних факторів внутрішнього середовища; визначення нових місій, цілей, основоположних стратегій; формулювання стратегій (корпоративний рівень, бізнес-рівень, функціональний рівень), впровадження стратегії) та розкриття їх змісту. При вивченні змісту першого етапу процесу стратегічного менеджменту необхідно засвоїти сутність поняття "місія", її структури, ключових сфер оцінки цілей організації за П. Друкером. Важливим є зрозуміння, що головною метою організації є формування споживача.

При вивченні теоретичного матеріалу щодо сутності і змісту другого та третього етапів стратегічного менеджменту необхідно з'ясувати сутність поняття "аналіз зовнішнього середовища", ідентифікувати параметри оцінки впливу зовнішнього середовища на діяльність організації (оцінка змін або тенденцій розвитку зовнішнього середовища; оцінка факторів, що є загрозою для поточної стратегії; оцінка факторів, що створюють сприятливі можливості). Крім того, необхідно ідентифікувати групи факторів зовнішнього середовища, що підлягають аналізу.

При вивченні теоретичного матеріалу щодо сутності і змісту четвертого та п'ятого етапів стратегічного менеджменту необхідно ідентифікувати ключові фактори аналізу внутрішнього середовища (ресурсів) організації та зрозуміти сутність понять "сильні" і "слабкі" сторони організації. Крім того, особливу увагу слід приділити вивченню сутності і методики SWOT-аналізу як інструменту стратегічного менеджменту (матриця SWOT).

При вивченні сутності і змісту шостого етапу процесу стратегічного менеджменту необхідно засвоїти основні напрями оцінки стратегії, а також стратегічні рівні формулювання стратегії. Студенти повинні зрозуміти, що формулювання стратегії корпоративного рівня передбачає визначення основоположної стратегії (зростання, стабілізації, економії) та формування портфельної стратегії. Студентам необхідно засвоїти сутність матриці BCG як інструменту формулювання корпоративної стратегії. В процесі вивчення питання "формулювання стратегії рівня бізнес-одиниць" необхідно зрозуміти, що основні загальні стратегії (зростання, стабілізації, економії) слід використовувати і на рівні бізнес-одиниць, але вони здійснюються за рахунок конкурентоспроможних дій, а не придбання або продажу підрозділів. Слід засвоїти сутність конкурентних сил і стратегій М. Портера, які забезпечують основу для конкурентоспроможної поведінки бізнес-одиниць. Необхідно також розглянути сутність стратегій партнерства. Формулювання стратегії функціонального рівня передбачає розробку планів дій структурних підрозділів організації, які спрямовані на реалізацію стратегії рівня бізнес-одиниць.

При вивченні сутності і змісту сьомого етапу процесу стратегічного менеджменту необхідно засвоїти основні інструменти запровадження стратегії в життя (зміні структури, систем інформації і контролю, людських ресурсів, лідерства). Необхідно також зрозуміти сутність факторів, що впливають на реалізацію стратегії в умовах турбулентності.