Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 9

Тема 9: Лідерство

Кількість годин – 2

Навчальні цілі

1. Поглиблення, узагальнення та систематизація знань з теорії лідерства.

2.Формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теорії лідерства.

3.Розвиток навичок міжособистісних комунікацій.

4.Формування здатності застосовувати знання з теорії лідерства у майбутній професійній діяльності.

5.Формування уміння використовувати владу та впливати на персонал організації з метою підвищення ефективності його роботи, підвищення зацікавленості і задоволеності результатами праці.

План

  1. Природа лідерства.

  2. Поведінкові теорії лідерства.

  3. Ситуаційні теорії лідерства.

  4. Сучасні концепції лідерства.

Питання для обговорення

  1. Як ви вважаєте, чи дійсно менеджери на практиці використовують ситуативний підхід для підвищення ефективності своєї роботи? Обговоріть це питання.

  2. Чи можете ви визначити найкращий стиль управління? Поясніть свою відповідь.

  3. У ході вуличного опитування середньостатистичних респондентів просили перелічити характеристики, які, з їхнього погляду , необхідні людині, щоб він став дійсним лідером і ефективним керівником. Більшість з них назвало компетентність, постійність, впевненість у собі, уміння донести до навколишніх загальне бачення майбутнього організації і надихнути підлеглих на досягнення мети і здатність підтримати їх. Наскільки цей перелік погодиться з концепціями, представленими в цій главі?

  4. Які з ситуаційних теорій лідерства знаходять найбільш практичне застосування? Чому?

  5. Який тип влади підходить особисто вам? Який ви найчастіше використовуєте? Чому?

  6. Яким чином студент у процесі навчання може домогтися, щоб навколишні вважали його харизматичним керівником? Як він може підсилити це враження?

  7. Як ви вважаєте, роль лідерства у сучасних плоских організаціях з командною структурою збільшується або зменшується? Поясніть свою відповідь.

Ситуація для аналізу

Великі зміни в компанії Adidas

Протягом тривалого часу Adidas був ліде­ром на ринку атлетичного спортивного взуття й одягу. Проте недбалий менеджмент призвів до того, що фірма Nike почала витісняти свого конкурента і захопила контроль над ринком. Нове керівництво Adidas прагне повернути втрачені позиції і перетворило боротьбу за нові кросівки на справжню битву.

Фірма Adidas заснована 1948 р. Аді Дасслером, видатним баварським дизайнером взуття. Практично всі атлети, які брали участь в Олімпіаді 1956 року, під час змагань вико­ристовували взуття фірми Adidas. Взуття цієї фірми пропагував також Карім Абдул-Джабар, коли був провідною зіркою НБА.

Однак внутрішні проблеми значно посла­били фірму. Спочатку брат Рудольф вийшов з компанії і заснував свою власну фірму Puma. Син Горст також відійшов і заснував ще одну компанію-конкурента. З часом Горст таки очо­лив керівництво фірмою (1985). Проте недба­лість керівництва і натиск Nike та Reebok зро­били свою справу. Коли Горст помер 1987 p., частка контрольованого Adidas ринку зменши­лася з 70 до 2%. Сестри Горста продали ком­панію французькому фінансисту Бернарду Тапі 1989 р. за жалюгідну суму - 320 млн. дол. Б.Та­пі мав великі плани й обіцяв залучити 100 млн. дол. нових інвестицій для того, щоб знову поставити її на ноги. На жаль, він так захопив­ся політикою, що приділяв фірмі недостатньо уваги. Врешті-решт, будучи міністром Франції, він потрапив у футбольний скандал і був за­суджений до позбавлення волі. Adidas оголо­шено банкрутом і передано в руки кредиторів.

Кредитори звернулися до Роберта Луї-Дрейфуса з проханням очолити компанію. Луї-Дрейфус не мав жодного досвіду у справі виробництва взуття чи спортивного одягу, од­нак мав відмінну репутацію спритного бізнес­мена. Відразу після того, як він став президен­том фірми, Луї-Дрейфусу подали на затверд­ження видатки одного з торговельних пред­ставників фірми на суму 300 дол., що його без­межно здивувало. Саме тоді Луї-Дрейфус зрозумів, що головним його завданням буде бо­ротьба з бюрократією і застарілими звичками.

Луї-Дрейфус замінив увесь склад керів­ництва Adidas (усі керівники фірми були нім­цями), запросив нових з різних країн і зробив англійську мову офіційною мовою фірми. Він також переуклав виробничі контракти фірми, щоб звести виробничі витрати у відповідність з витратами Nike і Reebok. Після того, як ви­трати стали контрольованими, він узявся за маркетинг.

Луї-Дрейфус удвічі збільшив маркетинго­вий бюджет фірми і дав вказівку менеджерам розробляти нові, інноваційні, агресивні ідеї, щоб повернути фірмі втрачені позиції. Менеджери заручилися підтримкою таких спортивних зірок, як Штефі Граф і Кобе Брайант. Найвдалішим ходом, однак, була угода з бейсбольною коман­дою New York Yankees, гравці якої погодились носити спортивне взуття Adidas.

Луї-Дрейфус виявив дивовижні проникли­вість і гостроту розуму, керуючи фірмою у над­звичайно складному конкурентному середо­вищі. До його недавніх перемог можна зачис­лити підписання контрактів з кількома наці­ональними футбольними командами і купівлю фірми Salomon, одного з найвідоміших вироб­ників гірськолижного спорядження. Крім того, цей керівник переконаний, що фірма продов­жуватиме своє відродження, і в недалекому майбутньому посяде достойне місце серед виробників спортивного одягу.

Запитання до ситуації

  1. Яка лідерська теорія чи концепція найліпше пояснює успіх Луї-Дрейфуса у керівництві фірмою Adidas?

  2. Чого інші лідери можуть навчитися від Луї-Дрейфуса?

  3. Як ви вважаєте, чи зможе Adidas випере­дити Nike? Чому?