Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 2

Тема 2: Розвиток науки управління

Кількість годин – 2

Навчальні цілі

1. Поглиблення, узагальнення та систематизація знань студентів про роль історичних сил у розвитку практики менеджменту та основних досягненнях наукових концепцій менеджменту.

2. Формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теми.

3. Формування здатності здійснювати ефективні міжособистісні комунікації.

4. Формування вміння використовувати у професійній діяльності досягнення теорії і практики з ефективного управління.

План

1. Еволюція управлінської думки.

2. Класична теорія менеджменту.

3. Неокласична теорія менеджменту.

4. Школа науки управління.

5. Інтегровані підходи до управління.

6. Сучасні концепції менеджменту.

Питання для обговорення

1. Чому ми вивчаємо історію менеджменту?

2. Яким чином соціальні сили впливають на теорію і практику менеджменту?

3. Як ви вважаєте, чи можуть сучасні організації використовувати концепції класичної теорії менеджменту?

4. Чому хоторнські дослідження стали поворотним пунктом історії менеджменту при умовах, що сьогодні виводи цих досліджень вважаються помилковими?

5. У чому полягає сутність кількісного підходу до управління і який вклад він може внести у подальшому?

6. У чому полягає основна ідея теорії систем? Чи є даний підхід зовнішнім або внутрішнім по відношенню до компанії?

7. У чому полягає сутність основних положень ситуаційного підходу до управління? Як би ви визначили ключові ситуаційні обставини, з якими зштовхуються організації?

8. Чому загальне управління якістю є актуальним питанням, яким повинен займатися управлінський персонал будь-якої сучасної організації?

Ситуація для аналізу

Кращий будівник котеджів у штаті Техас

Дойль Вільсон (Doyle Wilson) з Остіна, штат Техас, порушив всі традиції ведення бізнесу в будівництві - галузі промисловості, яка ніколи не вважалася ні творчою і цікавою, ні високотехнологічною, а для багатьох людей швидше асоціюється з постійним порушенням термінів і невиконанням зобов'язань. Скориставшись принципово новими принципами ведення справ, пан Вільсон створив дійсно "швидку" компанію в одній з "найповільніших" галузей.

Як президент, творець і головний керівник компанії Doyle Wilson Homebuilder, Inc., протягом 1996 року пан Вільсон продав в районі Остіна 404 будинки вартістю понад 56 мільйонів доларів. У 1997 році його компанія продала 430 будинків, довівши дохід майже до 60 мільйонів доларів. Пан Вільсон не був найбільшим будівельником котеджів в штаті Техас і навіть в Остіні, але він виявився одним з найбільших новаторів. У чому ж його відмінність від конкурентів?

Перше, що відрізняє Doyle Wilson Homebuilder, Inc., від подібних нею компаній, полягає в тому, що удома тут будуються дійсно дуже швидко. Менеджери і службовці уміють скорочувати терміни будівництва. Наприклад, протягом дев'яти місяців середній час будівництва будинків фірмою пана Вільсона скоротився на 25% - з 165 до 124 днів, і тепер вона працює над зниженням і цього показника. Чому ж будувати швидше означає будувати краще? Тому що, чим швидше будується будинок, тим він дешевший. Пан Вільсон пропонує клієнтам житло на 10% дешевше, ніж всі його конкуренти.

Друге, що відрізняє Doyle Wilson Homebuilder, Inc., - це те, що сам пан Вільсон серйозно відноситься до основних концепцій менеджменту, особливо до якості і ефективності. Він відновив і перебудував свою компанію згідно принципам і ідеям якості Едвардса Демінга і використовував виробничі принципи, розвинені в компанії Toyota Motor. (Відвідаєте Web-сторінку компанії за адресою http://www.doylewilson.com.) Його прагнення до якості і ефективності в 1996 році було відмічене Національною премією за якість житла, що для будівельників еквівалентно Премії за якість Малкома Болдріджа. Дуже цікава і повчальна історія перетворення пана Вільсона в ярого прихильника високої якості.

У 1991 році, бажаючи придбати новий автомобіль, він потрапив в представництво компанії Austin, яке займалося розробкою нових методів обслуговування клієнтів, заснованих на принципах якості Демінга. Пан Вільсон був настільки заінтригований, що записався на семінар, який вів сам Демінг. Декілька пізніше, вже після відвідин цього семінару, до рук Д. Вільсона потрапив бестселер "Машина, що змінила світ" (The Machine That Changed the World), в якому описувалися принципи роботи компанії Toyota. Пан Вільсон відчув величезне значення обох підходів і приступив до втілення їх в своєму бізнесі. Спочатку його менеджери і працівники вважали божевільною цю нав'язливу ідею прискорення процесу робіт і максимально швидкого усунення будь-яких дефектів, проте Д. Вільсон наполегливо продовжував запроваджувати в життя свою програму змін. Зрештою працівники почали сприймати і підтримувати її. Пан Вільсон же в цей час обдумував можливість розширення програми.

Він зрозумів, що багато затримок в будівництві відбувалися ще на стадії підготовки, тому він поїхав до Департаменту будівництва Остіна, щоб з'ясувати, як можна прискорити процес оформлення необхідної документації. Результатом стали продуктивніші відносини фірми з міськими властями і значне скорочення часу, що витрачається на отримання необхідних дозволів (з 7-21 дня до 24-48 годин). Пан Вільсон зайнявся також своїми відносинами з постачальниками. Він скоротив кількість постачальників будівельних матеріалів з 100 до 40 і інтенсивно працював з ними для скорочення термінів постачань.

Сьогодні, хоча пан Вільсон задоволений досягненнями своєї фірми, він відмінно знає, що попереду ще довгий шлях. Він заявляє: "Ми працюємо за принципом постійного удосконалення, а постійне вдосконалення не припиняється ніколи".

Запитання до ситуації

  1. Які приклади використання принципів наукової організації управління можна знайти в роботі описаної вище компанії? Як Тейлор і подружжя Гілбрети вирішували б завдання, які довелося вирішувати Вільсону, тобто прискорення робочого процесу і швидке усунення дефектів?

  2. Опишіть інші історичні підходи до управління, які можна було б застосувати в описаній вище компанії.

  3. Зберіть інформацію про Премію якості Малкома Болдріджа. Які критерії для отримання цієї премії? Чи відповідає компанія Doyle Wilson Homebuilder цим вимогам? Поясніть свою відповідь.

  4. Які характеристики і методи управління описаної вище компанії варто узяти на озброєння організаціями майбутнього?

Джерело. С. Novicki, "Meet the Best Little House Builder in Texas", Fast Company Web Page

http:/www. fastcompany.com, April 17, 1997.