Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Бібліографічний список до теми

1. Дафт Р. Менеджмент. 8-е изд. / Пер. с англ. – СПб.: Питер, 2009. – с. 382-413.

2. Мескон М., Альберт м., Хедуори Ф. Основы менеджмента. 3-е изд. / Пер. с англ. – М.: ООО «И.Д. Вильямс», 2004. – с.

3. Роббинс С., Коултер М. Менеджмент. 6-е изд. / Пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2004. – с. 479-524.

3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Модуль 1. Основні концепції менеджменту

Змістовий модуль 1. Вступ до менеджменту

Семінарське заняття № 1

Тема 1: Поняття і сутність менеджменту

Кількість годин – 2

Навчальні цілі

  • Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про основні поняття і сутність менеджменту.

  • Формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теми.

  • Формування здатності здійснювати ефективні міжособистісні комунікації.

  • Формування здатності використовувати у майбутньому професійної діяльності досягнення з ефективного управління організаціями.

План

  1. Організація як об’єкт управління.

  2. Менеджмент як вид професійної діяльності.

  3. Управління підприємствами малого бізнесу.

  4. Соціальна відповідальність бізнесу та етика менеджменту.

Питання для обговорення

  1. Чому організаціями необхідно управляти?

  2. В чому полягає відмінність понять «результативність», «ефективність» та «продуктивність»? Яке з них являється пріоритетним? Чи має організація можливість добитися результативності, продуктивності та ефективності одночасно?

  3. Чи могли б ви описати менеджмент як професію? Обґрунтуйте свою відповідь.

  4. Як ви вважаєте, чи можливо вважати викладача академії менеджером?

  5. Ви прийняли рішення відкрити свій бізнес. Які дії ви повинні здійснити з метою реалізації цього рішення?

  6. Що особисто для вас означає поняття соціальної відповідальності? Чи вважаєте ви, що суб’єкти бізнесу повинні бути соціально відповідальними? Чому?

Ситуація для аналізу

Шлях до зірок

Повернімося до 1975 р., коли двоє шкільних друзів вирішили розпочати бізнес на новому ринку програмного забезпечення. Щойно на ринку з’явилися перші комерційні мікрокомп’ютери, як двоє друзів захопилися не тільки технологією, а й тим, у чому вони вбачали її потенціал. Першим їхнім продуктом була версія мови програмування BASIC. Новий бізнес постійно розширювався, оскільки вони модифікували і розширювали програми BASIC для нових комп’ютерів, які з’являлися на ринку. У 1979 р. двоє друзів, а це були Вільям Гейтс і Пол Аллен, перенесли свій бізнес – Microsoft – до Сієтла. А решта, як вони кажуть, – це історія.

Великий прорив у Microsoft стався 1980р., коли ІВМ вибрала Гейтса і Аллена, щоб розробити програмне забезпечення операційних систем для нової лінії персональних комп’ютерів. Гейтс і Аллен купили права на існуючу програму за 50 000 доларів, трохи її модифікували і назвали MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Хоча ІВМ була порівняно пізньою учасницею на ринку персональних комп’ютерів, її досягнення в комп’ютерній справі принесли їй заслужене визнання. Оскільки ж інші розробники програмного забезпечення хотіли поширювати і свою продукцію на комп’ютерах ІВМ, MS-DOS швидко стала стандартом у цій галузі.

Пол Аллен серйозно захворів 1983 р. і залишив фірму на Гейтса. Microsoft розвивала співробітництво з іншими виробниками комп’ютерів і почала впроваджувати нове прикладне програмне забезпечення, таке як Word (текстовий редактор), Excel (табличний процесор) I Power Point (презентаційний пакет). Коли фірма запропонувала початковий продаж акцій, Гейтс став першим мільярдером серед власників фірм що займалися персональними комп’ютерами. Популярні нові продукти, такі як Windows 95, Windows 98 i Microsoft Office та оборудки з новими промисловими велетнями, такими як Compag i Dell, міцно закріпили Microsoft на вершині цієї галузі. Сьогодні Word контролює 90% світового ринку текстових редакторів, а Еxcel має 87% ринку табличних процесорів. Windows 95 i Windows 98 разом охоплюють 83% ринку операційних систем. Загальні щорічні доходи фірми становлять близько 10 млрд. дол.

Оскільки Microsoft є провідною в галузі, і, можливо, внаслідок її тривалого успіху, як фірму, так і Гейтса, критикують у певних колах. Інші розробники програмного забезпечення скаржаться на нечесну ділову практику компанії. Деякі виробники комп’ютерів побоюються, що вони можуть стати надто залежними від Microsoft як єдиного постачальника програмного забезпечення для своїх комп’ютерів. І навіть уряд обережно стежить за можливою антитрестовською практикою у Microsoft, як свідчить судовий позов, висунутий американським Департаментом юстиції проти фірми у 1998 р.

Однак Гейтс думає про майбутнє. Він особисто стежив за п’ятнадцятирічним розвитком одного з найновіших успішних досягнень фірми - Windows NT, операційної системи для комп’ютерних мереж. Він також бере активну участь у кожному важливому вирішенні; що його ухвалюють менеджери вищого рівня фірми; сприяє розвитку комунікацій в організації, однак зазначає, що працівники повинні бути скромними і кмітливими; завжди намагається уникнути бюрократичних процедур, які заважають роботі багатьох великих компаній. Гейтс завжди контролював базові ланки, детально аналізуючи місячні і квартальні звіти обсягів продажу.

Окрім того, у багатьох випадках найважливіше в Microsoft – це особистість самого Гейтса. Він з’являється на всіх головних прес-конференціях, робить усі головні повідомлення і багато подорожує, щоб підтримувати контакти з постачальниками, комп’ютерними виробниками, клієнтами, стратегічними союзниками й урядовими особами. Підприємець, зазвичай, працює шістнадцять годин на добу і зрідка відпочиває. Навіть якщо він далеко від «робочого місця», то підтримує зв’язок з фірмою через електронну пошту. Працівники Microsoft ставляться до Гейтса з деяким острахом. Деякі, наприклад, явно копіюють його манери. Вони також визнають, що, ставлячись до себе вимогливо, він не менше очікує і від них.

Перевага фірми на всіх ринках програмного забезпечення зростає, а її продукція здобуває щораз ширше визнання та схвалення. Однак декілька грозових хмар невиразно вимальовуються на горизонті. Перша: Microsoft стикається з величезною конкуренцією на нових ринках, пов’язаних з Internet, з боку America On-Line, особливо відтоді, коли фірма поглинула Netscape. Друга: такі комп’ютерні велетні, як ІВМ і Compag, шукають нових союзників, щоб уникнути надмірного впливу Microsoft. Проте ймовірність того, що з цих грозових хмар піде дощ на імперію Гейтса, дуже мізерна.

Запитання до ситуації:

  1. Відшукайте у цій вправі приклади чотирьох функцій менеджменту.

  2. Які навики менеджменту, на вашу думку, відіграють найважливішу роль в успіхі Біла Гейтса?

  3. Які майбутні події могли б спричинити занепад Microsoft?