Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Підрахунок балів і пояснення результатів

Дана шкала оцінок - міра вашого відношення до продуктивності як до «ефективності» або «безперервних удосконалень». Іноді ефективність може бути максимізована простою відмовою від змін, коли організація оперує в стійкому зовнішньому середовищі. Заснований на безперервних удосконаленнях підхід припускає, що можливості підвищення продуктивності є завжди і ви берете на себе відповідальність за поліпшення. Такий підхід доречний для стурбованої якістю компанії, в якій прийняті часті зміни.

Оцінка 40 або вище показує, що ви берете на себе відповідальність за підвищення продуктивності і регулярно ініціюєте зміни. Оцінка 20 або менш означає, що ви вносите свій внесок через підвищення ефективності в стабільному зовнішньому оточенні. Обсудіть всі «за і проти» орієнтації на ефективність порівняно з орієнтацією на безперервність удосконалень з погляду організації і працівників.

Бібліографічний список до теми

1. Дафт Р. Менеджмент. 8-е изд. / Пер. с англ. – СПб.: Питер, 2009. – с. 770-772.

2. Мескон М., Альберт м., Хедуори Ф. Основы менеджмента. 3-е изд. / Пер. с англ. – М.: ООО «И.Д. Вильямс», 2008. – с.

3. Роббинс С., Коултер М. Менеджмент. 6-е изд. / Пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2004. – с. 735-775.

Тема 13. Управління змінами й інноваціями

План

13.1. Організаційні зміни.

13.2. Організаційний розвиток.

13.3. Опір змінам.

13.1. Організаційні зміни

Навчальні цілі

  • З'ясувати сутність поняття «організаційні зміни».

  • З'ясувати сутність інноваційних стратегій зміни продуктів і технологій.

Сучасні організації постійно стикаються з необхідністю проведення змін. В процесі вивчення теоретичного матеріалу теми, студенти, в першу чергу, повинні з'ясувати сутність поняття «організаційні зміни» та необхідність проведення змін. Необхідно зрозуміти, що ключовими аспектами змін в організації є впровадження нових продуктів і технологій та зміни людей і культури.

Далі слід розглянути три основні інноваційні стратегії зміни продуктів і технологій – стратегії пошуку, стратегії співпраці і стратегії впровадження. В процесі вивчення стратегії пошуку необхідно розглянути сутність понять «креативність», «експериментування», «інкубатор ідей», які є засобами стимулювання нових ідей. Крім того, слід ознайомитися з характеристиками творчих людей і організацій, а також прикладами використання стратегії пошуку відомими компаніями.

В процесі вивчення стратегії партнерства доцільно сфокусувати увагу на поліпшенні внутрішньої і зовнішньої координації. Для цього необхідно розглянути модель горизонтальних зв'язків, яка подана в навчальній літературі (1), а також ознайомитися з досвідом впровадження стратегії партнерства сучасними організаціями.

В процесі вивчення стратегії впровадження слід розглянути механізми, що забезпечують просування, схвалення і реалізацію нових ідей (захисники ідей, виконання в організації специфічних рольових функцій, венчурні команди, команди спеціального призначення).