Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Менеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

8.3 Процесні теорії мотивування Навчальні цілі:

  1. Охарактеризувати основні теорії процесів мотивування, усвідомити механізми впливу різних факторів, які в них розглядаються, на поведінку людини в організації.

  2. З'ясувати, як можна використати у практичній діяльності менеджерів теорії процесів мотивування.

В процесі вивчення третього питання теми необхідно розібрати основні положення ключових теорій процесу мотивування: теорії очікувань В. Врума, теорії справедливості С.Адамса, теорії ставлення цілей, теорії підкріплення. Спочатку варто усвідомити загальну концепцію процесного підходу до мотивування, тобто того, що об’єднує всі ці теорії. Після цього можна розглядати, як кожна із зазначених теорій вирішує питання побудови мотиваційного процесу і механізмів мотивування людини. Необхідно також зауважити, що теорії процесів мотивування, на відміну від теорії змісту мотивування, значно більшою мірою орієнтовані на практичне використання. Тому в процесі засвоєння матеріалу особливу увагу слід зосередити на прикладних аспектах мотивування, що випливають із зазначених теорій.

Теорії процесів мотивування розглядають процес вибору людьми типів поведінки й оцінки рішень, спрямованих на задоволення індивідуальних потреб. Теорія очікувань В. Врума заснована на взаємозв'язках між трьома елементами: 1) очікування відносно витрат праці - результатів (В-Р), 2) очікування відносно результатів – винагороди (Р-В), 3) очікування відносно валентності (В), тобто цінності винагороди. В основі теорії очікувань лежить теза, що деякою мірою дії індивідуума базуються на його очікуванні, що за даною дією піде конкретний результат, а також на привабливості даного результату для індивідуума.

Відповідно до теорії справедливості С. Адамса, індивідууми постійно порівнюють співвідношення «витрати праці – результати» при виконанні свого робочого завдання із цим показником інших людей. Якщо вони почувають, що вони недооцінені, їхня мотивація знижується. При цьому, коли індивідууми відчувають, що їх переоцінили, вони нерідко починають працювати старанніше, намагаючись виправдати отриману винагороду. Студенти повинні засвоїти способи усунення несправедливості (зміна виходу, зміна входу, зміна подань індивідуумів, відхід з роботи).

Теорія ставлення цілей заснована на тім, що цілі мотивують працівників, забезпечуючи їх конкретними орієнтирами. Студенти повинні засвоїти способи мотивування індивідуумів за допомогою ставлення цілей і фактори, що впливають на співвідношення «цілі - інтенсивність праці».

Теорія підкріплення підкреслює особливе значення систем розподілу винагороди. У ній затверджується, що менеджерам варто використовувати тільки позитивне підкріплення. Дана теорія заснована на тезі, що поведінка службовців мотивується зовнішнім середовищем.

Питання до самоконтролю

  1. На чому засновані теорії процесів мотивування?

  2. У чому полягає сутність і зміст теорій:

- очікувань В. Врума?

- справедливості С. Адамса?

- ставлення цілей?

- підкріплення?

3. Яким чином менеджер може регулювати поведінку співробітників організації, використовуючи теорії процесів мотивування?