Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IDPZK_2013_IDPZK (1).doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Практичне завдання:

  1. Перевірка основних понять та категорій.

  2. Кросворди з теми.

  3. Тести «хто є хто».

Джерела до змістового модуля:

Основні: 4,5,7,9,10,11,15.

Додаткова : 26,28,29,49,64,66,89,98,99,102,106,111,113, 114,115,121,135,149,152,153.

Самостійно розглянути наступні питання:

  1. Система управління Російської держави згідно реформи 1718-1720 рр.

  2. Мета та система покарання з кримінальним правом Росії (ХVIII ст.).

  3. Система судових та прокурорських органів по Установі про губернії 1775 року.

  4. Рухоме і нерухоме майно Росії у ХІХ ст.

  5. Державна Дума Росії: формування, склад, компетенція (1905 р.).

  6. Причини та передумови буржуазних реформ у Росії другої половини ХІХ ст.

  7. Сімейно-шлюбне право Росії (ХІХ ст.).

  8. Охарактеризуйте державний устрій буржуазної республіки у Росії у 1917 р.

Методичні вказівки.

Вивчаючи перше питання семінарського заняття, слід звернути увагу на те, що абсолютна монархія є різновидом монархічної форми правління, що характеризується юридичним і фактичним зосередженням всієї повноти державної влади в руках спадкового глави держави. Абсолютизм виникає у перехідну епоху від феодалізму до буржуазного розвитку суспільства. На цьому рубежі в надрах феодалізму посилюється розвиток капіталістичних відносин. Старі феодальні стани розшаровуються, а середньовічний стан «третій стан» формується в клас буржуазії. Слід також назвати передумови та особливості формування російського абсолютизму. Потрібно проаналізувати реформи Петра І, і яке значення вони мали для формування самодержавія, вияснити зміст правових актів, зуміти пояснити причини невдач кодифікаційних робіт. Важливе значення мають зміни в правовому становищі населення.

Готуючись до відповіді на друге питання, перш за все зверніть увагу на особистість Олександра І. Уміти аналізувати проведені ним реформи. Знати про спроби ліквідації кріпосного права. Особливо досконально слід вивчати кодифікацію права, проведену під керівництвом М. Сперанського. Проаналізуйте повне зібрання законів Російської імперії (1830 р.) та Звод чинних законів (1832 р.), які сприяли формуванню спеціальних галузей законодавства (цивільного, кримінального та торговельного та ін.), що стало передумовою до створення сучасних галузей права.

Відповідь на третє питання семінарського заняття треба починати з аналізу причин кризи феодально-кріпосницької системи господарювання. Знайдіть ці причини в підручниках та законспектуйте. Демократичні реформи другої половини XIX ст. мають величезне значення для подальшого розвитку державності в Російській імперії. Звернути увагу на особистість Олександра II, його роль в проведенні реформи. Досконало вивчити реорганізацію судової системи, яка закріпила нові принципи судочинства. Зверніть увагу на те, що фактична судова система Росії складалася з двох підсистем: мирових та загальних судових установ. Мирова та загальна юстиція мали різні принципи формування та різну компетенцію. Чому? Треба відповіді шукати в підручниках. Також слід звернути увагу на земську, міську та військову реформи і їх значення в демократизації суспільства. З’ясуйте буржуазні принципи російського права. Знати причини відступу від реформ в останній чверті XIX ст.

Готуючись до відповіді на четверте питання студенту необхідно глибоко проаналізувати Маніфест від 17 жовтня 1905 р. Основні закони Російської імперії від 23 квітня 1906 р. які перетворення абсолютистської самодержавної монархії на різновид конституційної монархії. Прослідкуйте шлях демократизації державного та суспільного життя. За підручником уважно проаналізуйте систему виборчих законів та діяльність Державної Думи та занотуйте її в зошиті. Перша світова війна внесла зміни в державний механізм. Дайте належну оцінку цим змінам.

Для відповіді на п’яте питання семінарського заняття слід сказати, що буржуазно-демократична революція змусила імператора Миколу II зректись престолу, це поклало край російському самодержавству, феодальній державі і праву. На руїнах абсолютистської самодержавної монархії було створено двовладдя. Одну владу представляв Тимчасовий уряд - виразник інтересів буржуазії; другу - Петроградська рада, котра представляла інтереси дрібнобуржуазних революційно - демократичних сил. Знати суть двовладдя. Проаналізуйте зміни в державному ладі, охарактеризуйте діяльність Тимчасового уряду, яка займала найважливіше місце в системі органів державної влади та Урядового сенату. Зверніть увагу на діяльність нових органів влади та управління, насамперед, нових міністерств: продовольства, пошти та телеграфу, віросповідань тощо. Треба відповісти на питання «Які зміни відбулися в правовій системі буржуазної держави та діяльності суду республіки».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]