Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IDPZK_2013_IDPZK (1).doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Словник термінів:

Альянс – союз об’єднання держав для досягнення загальних цілей.

Бойкот – форма економічної або політичної боротьби, що передбачає повну чи часткову відмову від зносин з іншими державами.

Виконавча влада – один із видів державної влади, який забезпечує виконання конституції, законів, актів, відповідно до наданих повноважень з управління державними справами.

Громадянська війна – організована збройна боротьба за владу між окремими угрупуванням, що складаються з громадян однієї країни.

Декларація – офіційна або урочиста програмна заява; назва деяких офіційних документів з повідомленням якихось даних.

Державна зрада – один із злочинів проти держави, який полягав у зумисному вчиненні діянь, що заподіяли чи можуть заподіяти шкоду суверенітету, територіальній цілісності чи безпеці держави.

Договір – угода, зазвичай, письмова про взаємні зобов’язання.

Злочин – передбачене кримінальним законом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність).

Зобов’язання юридичного характеру – зобов’язання, які відрегульовані правом і відповідно, пов’язані з можливим примусом зобов’язаної особи про здійснення певних дій або утримання від них.

Інструментарій – сукупність інструментів (прийомів або методів), що застосовуються у певній галузі.

Конгрес – законодавчий орган (парламент) у США.

Крайня необхідність – дія особи, яка за звичних умов підпадала під покарання, але вчинена за обставин, коли іншими діями було неможливо усунути небезпеку для особи, держави, тощо.

Латифундія – велике землеволодіння, помістя.

Майнові права – суб’єктивні права учасників правовідносин, котрі пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном.

Мародер – грабіжник, який заволодіває чужими речами на полі бою, забираючи їх у вбитих і поранених.

Матеріальне право – сукупність правових норм, якими держава прямо і безпосередньо регулює відносини в різних галузях суспільного життя. У «чистому» вигляді норми матеріального права містяться в цивільному, кримінальному та деяких інших кодексах.

Пуританин – той, хто виступав за незалежність церкви від держави (Америка).

Революція буржуазна – спосіб переходу від феодальної до капіталістичної суспільно – економічної формації, здійснюваний шляхом жорстокої класової боротьби за політичну владу між правлячою та аристократичною релігійно – світською становою верхівкою і народом, вільними городянами і кріпаками на чолі з буржуазно – підприємницькими верствами.

Реформа – перетворення, зміна, нововведення, перебудова будь-якої сторони суспільного життя, що не руйнує основ існуючої соціально – політичної структури і суспільного ладу.

Самосуд – самочинна розправа без відома суду, влади.

Формальна оцінка доказів – одна з характерних рис судового процесу, за якої вирішальним критерієм при оцінці доказів була якість свідка (голос, колір шкіри, рухи, погляди, жести), а не його свідчення.

Іменний покажчик.

Браун Джон (1800-1859 рр.) – борець за визволення негрів-рабів у США, один із керівник аболіціоністів.

Джордж Вашингтон (1732-1799 рр.) – американський генерал, державний діяч і перший Президент США (1732-1799 рр.). Відіграв значну роль у боротьбі, що передувала вибухові війни за незалежність північно - американських колоній. Як і інші вірджинські плантатори. Дж. Вашингтон не схвалював репресивні акти британської колони і приєднався до руху колоністів, спрямованого на захист їх інтересів. Представляв Вірджинію на І Континентальному Конгресі у 1775 р. У червні 1775 р. був обраний головнокомандувачем колоніальних військ. Після війни за незалежність (1775-1783 рр.) очолив федеральну конституційну Конвенцію, яка розпочала працю над підготовкою американської Конституції на підставі статей конфедерації його іменем названо столицю США.

Вильсон Вудро – президент США у 1912-1921 рр. Провів ряд законів, які при внутрішньому лібералізмі відповідали інтересам монополії. Був ініціатором вступу США у Першу Світову війну, був організатором та ініціатором блокади і збройної інтервенції проти Радянської Росії.

Джефферсон Томас (1743-1826 рр.) – американський просвітник та відомий політичний діяч періоду Війни за незалежність у Північній Америці 1775-1783 рр. Був одним з авторів Декларації Незалежності. Виходець з плантаторської сім’ї. Довгий час працював адвокатом. У досягненні незалежності бачив засіб створення держави на принципах верховенства народу та рівностей людей. Був прихильником відміни кріпосного права у Америці відіграв значну роль у становленні державності США – займав місця державного секретаря (міністра закордонних справ), віце-президент і в 1801-1809 рр. Був третім президентом США.

Лінкольн Авраам (1809-1865 рр.) – шістнадцятий президент США (1861-1865 рр.). Один із організаторів Республіканської партії, виступив проти рабства. У ході Гражданської війни у США правління Лінкольна провело ряд перетворень: дозвіл кожному громадянину США мати ділянку землі (гомстеди), відміну рабства. Був вбитий у результаті посягання, організованого особами, що проживають на півдні.

Франклін Бенджамін (1706-1790 рр.) – американський просвітник, вчений, державний діяч. Родився у сім’ї ремісників та рано пізнав нужду. Був змушений переїхати в Англію, де трудився у типографії. По приїзду у Північну Америку на зароблені гроші відкрив книжну лавку. Активний учасник Війни за незалежність і один із авторів Декларації незалежності (1776 р.) та Конституції США (1787 р.). У 1731 р. заснував у місті Філадельфія першу публічну бібліотеку у Північній Америці, а у 1740 році у місті Принстоні – Академію, яка пізніше була перетворена у Принстонський університет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]