Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IDPZK_2013_IDPZK (1).doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Іі. Теми і плани семінарських занять

Модуль 1. Історія держави і права стародавнього світу.

Семінарське заняття 1.

Змістовий модуль 1.

Стародавній Єгипет і Вавилон. (2 год.).

Питання для обговорення:

  1. Утворення, розвиток та загибель Стародавнього Єгипту та Вавилона.

  2. Суспільно-політичний устрій Єгипту та Вавилона.

  3. Правове становище населення Єгипту та Вавилона.

  4. Право Єгипту.

  5. Закони вавилонського царя Хаммурапі:

а) регулювання майнових відносин;

б) шлюбно-сімейне та спадкове право;

в) кримінальне право;

г) судовий процес.

Практичне завдання:

  1. Перевірка основних понять та категорії.

  2. Навчальні та контролюючі тести.

  3. Кросворд з теми.

Джерела до змістового модуля:

основні: 2,7,8,11,12,13.

додаткова: 20,21,26,33,36,49,56,58,63,92,108,

119,134,142,150,152,153.

Самостійно розглянути наступні питання:

  1. Охарактеризуйте риси староєгипетської деспотії.

  2. У чому полягала обмеженість влади правителя Вавилона?

  3. Який внесок зробив цар Хаммурапі у розвиток Вавилонської держави.

  4. Основні періоди розвитку Стародавнього Єгипту.

  5. Найвідоміші староєгипетські реформатори.

  6. Із якою метою цар Хаммурапі створив свій збірник законів?

  7. Коли і з яких умов в Межиріччі сформувалася перша централізована держава?

Методичні вказівки.

Готуючись до відповіді на перше питання необхідно виявити, чому походження і розвиток держав Стародавнього Сходу мають для нас особливе значення, а також фактори, які сприяли розвитку цих держав. Важливим моментом у переході від родового суспільства до класового був розвиток на останньому етапі первіснообщинного ладу особливої організації управління, яка дістала назву військової демократії. Звернути увагу на момент утворення та умови розвитку Стародавнього Єгипта та Вавилона.

При розгляді другого питання плану семінарського заняття необхідно звернути увагу на те, що для Єгипта і Вавилона форма правління була монархічною у вигляді Східної теократії, тому треба знати побудову її механізму, визначивши вихідні елементи цієї форми правління, її складові частини. Користуючись текстом підручника, з’ясуйте яка соціальна структура Єгипту, Вавилона та описати органи державної влади цих держав.

Працюючи над третім питанням слід акцентувати увагу на те які права та обов’язки мали авелуми, мушкенуми, вардуми, тамкари та жреці у Вавилоні. Знайдіть та занотуйте в зошиті правове положення населення Єгипту.

Розглядаючи четверте питання потрібно знати джерела Староєгипетського права (звичаї та закони). Зверніть увагу на головні об’єкти власності і зобов’язальне право. Для повноти характеристики єгипетського права необхідно проаналізувати сімейне та кримінальне право.

Висвітлюючи п’яте питання, потрібно вказати найголовнішою рисою законів Хаммурапі була охорона кастового ладу, який тією або іншою мірою був притаманний усім країнам Стародавнього Сходу. Слід охарактеризувати об’єкти права власності (земля, домівка, сад, раби, худоба та ін.) і суб’єкти права власності (держава, храми, громада, вільна людина). Окремо потрібно розглянути «майно ільку», вказавши його власника, а також кому, на яких правомочностях, за яких умов і протягом якого часу воно належало.

Аналізуючи договір позики, важливо визначити його суб’єктів. Назвати осіб, з якими не можна було укладати дану угоду, а також правові наслідки укладання такої угоди; об’єкти договору, термін, розмір відсотків, відповідальність у разі, коли боржник не виконав зобов’язання та умови, за яких він може відкласти виконання. При розгляді злочинів досить назвати основні об’єкти злочинних посягань (право власності, життя, здоров’я та ін.) навести декілька прикладів (видів) таких посягань. Потрібно вказати види покарань, зазнавши, яка належність людини до тієї або іншої касти на важкість покарання за вчинений злочин. Користуючись текстом Законника дайте характеристику судового процесу та сімейного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]