Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IDPZK_2013_IDPZK (1).doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Методичні вказівки.

Розглядаючи перше питання, слід знати, що з ХVІ ст. у західній Європі в надрах феодального суспільства виникає капіталістичний уклад і в міру його визрівання і розвитку дедалі більше поглиблювалися суперечності між продуктивними силами і феодальними виробничими відносинами. Конфлікт цей можна було розв’язати тільки революційним шляхом. Чому? Занотуйте до конспекту передумови та причини Англійської революції. Дати аналіз діяльності Карла І.

Підготовка до висвітлення другого питання має включати детальний аналіз державної політики О.Кромвеля та Карла ІІ Стюарта. За текстом «Інструмент правління» з’ясуйте який державний порядок в Англії встановлювався та повноваження органів влади.

Готуючись до відповіді на третє питання, треба знати, що у 1688 році в результаті двірцевого перевороту в Англії був остаточно похований абсолютизм і твердо встановлена конституційна монархія. Знайти в підручниках закон «Білль про права» та з’ясуйте які положення передбачалися.

Для висвітлення четвертого питання, слід простежити еволюцію промисловості разом із нею появився клас пролетаріату, який на той час не користувався ніякими політичними правами. Занотуйте до конспекту боротьбу пролетаріату за свої права та пункти народної хартії.

Після опрацювання п’ятого питання студент повинен виділяти характерні риси англійського права нового періоду. Слід добре вивчити загальне право, справедливість, статутне право та ін.

Словник термінів:

Англійська революція – це соціальний переворот 1640 – 1660-х рр., який супроводжувався громадянськими війнами, стратою короля, проголошенням республіки і завершився встановленням режиму, парламентської монархії.

Адвокат – повірений у судових справах, захисник.

Аналогія закону – застосування правової норми до подібних відносин, не врегульованих правом.

Білль – в Англії, США – законопроект, що вноситься на розгляд законодавчого органу. Прийнятий закон.

Буржуазія – клас, який володіє засобами виробництва і використовує найму робочу силу.

Вердикт – рішення судового органу, згодом присяжних засідателів, про винуватість або невинуватість звинуваченого.

Вето – право глави держави або парламенту припинити введення в дію закону.

Виборчий ценз – спеціальні умови надання громадянам виборчих прав (наприклад, володіння майном, рівень освіченості, термін проживання в державі або на певній території тощо).

Віги – політична партія у Великій Британії ХVІІІ – ХІХ ст. Партія промислової буржуазії, яка обстоювала принципи лібералізму.

Державний устрій – спосіб поділу держави на певні складові частини та поділ вади між нею та цими складовими частинами.

Делікт – будь-яке правопорушення, тобто вчинення дії, що суперечить закону.

Джерело права - офіційний спосіб публічного вираження норми права та її юридичного оформлення.

Загальне право – однотипні норми права, які склались на основі практики королівських роз’їзних судів Англії і застосовувались в усій державі.

Збройне повстання – збройний виступ будь-яких соціальних груп чи класів проти політичної влади.

Імперія – складна багатонаціональна держава, що утворилася в результаті приєднання нових територій і в яких є абсолютною залежність її складових частин від верховної влади.

Імпічмент – вираження недовіри однієї гілок влади іншій, яка мала своїм наслідком вихід останньої у відставку. Бере свій початок з Англії з кінця ХІХ ст.

Інтенданти – особливі уповноважені королівського уряду на містах, які керували місцевою адміністрацією і судом (Англія).

Конституційна монархія – різновид монархічної форми правління, за якої влада монарха обмежується компетенцією інших державних органів (парламенту).

Парламентська монархія - державний лад, за яким глава держави – монарх – не може прямо впливати на склад і політику уряду, що формується виключно парламентом і підзвітним лише йому.

Пресвітеріани – партія великої буржуазії в Англії.

Протекторат – форма правління в Англії, коли на чолі республіки стояв довічно лорд-протектор (1653-1659 р.).

Пуританізм – система поглядів, що в релігійній формі виражала інтереси буржуазії періоду початкового накопичення капіталу. Пуританізм виник у Англії в ХVI – XVII ст. виступав проти абсолютизму та англіканської церкви.

Революція – корінний переворот в житті держави, що супроводжується різким переходом від одного якісного стану суспільства до іншого.

Республіка – форма правління, де верховна влада в державі здійснюється виборним представницьким органом.

Тори – партія земельної аристократії та фінансової верхівки, яка обстоювала консервативні позиції (Англія).

Статутне право – сукупність законодавчих актів короля, прийнятих спільно з парламентом (Англія).

Судовий прецедент – основний принцип загального права, який полягає у тому, що індивідуально-правове рішення вищого суду є обов’язковим при розгляді аналогічних справ таким самим або нижчим судом (Англія).

Чартизм – перший масовий робітничий рух у Великобританії у 1830-50-х рр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]