Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IDPZK_2013_IDPZK (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.91 Mб
Скачать

1

Міністерство освіти і науки ураїни

Національний університет «Одеська юридична академія»

Криворізький факультет

Кафедра кримінально-правових дисциплін

М.Х.АМАРЯН

«Історія держави і права зарубіжних країн»

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання

Кривий Ріг

2013 р.

Розробив: доцент кафедри кримінально-правових дисциплін, канд. іст. наук, Амарян Мералі Халойович.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання з «Історія держави і права зарубіжних країн». Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін.

Протокол №____________

Від__ ______ _____ 2013р.

Рецензенти: к.і.н., доцент Барабаш Н.О.

к.ю.н., ст. викл. Павліченко Є.В.

Рекомендовано Навчально-методичною радою Криворізького факультету Національного університету «Одеська юридична академія».

Навчально-методичний посібник підготовлено на основі програми з курсу історії держави і права зарубіжних країн НУ «ОЮА». У ньому з урахуванням останніх досягнень історико-правової науки висвітлюється історіявиникнення, розвитку і функціонування державно-правових систем Стародавнього Світу, Середньовіччя, Нового і Новітнього часів. Посібник підготовлено на основі багаторічного досвіду викладання автором навчальної дисципліни у Криворізькому факультеті НУ «ОЮА» і з урахуванням переходу на модульну систему навчання. Ставиться на мету полегшити студентам вивчення та аналіз досить об’ємного теоретичного і фактичного матеріау, надати допомогу у підготовці до семінарських занять, колоквіумів та самостійному оволодінні навчальною дисципліною. Матеріал посібника охоплює період з найдавніших часів до 2012 р.

Зміст

І.ПЕРЕДМОВА………………………………………………………….……4

ІІ. ТЕМИ І ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ……………………......8

ІІІ.САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ……………………………….355

IV. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ…………………………..356

V. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ…………………………………………………………366

VI. Перелік питань для підсумкового контролю знань, умінь та навичок……………………………………………………....371

VII. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА………………………………….377

І.Передмова

У системі юридичних наук та юридичної освіти історія держави і права зарубіжних країн є самостійною науковою та навчальною дисципліною історико - теоретичної групи. Вона визначає загальні та специфічні риси виникнення, розвитку і функціонування держави і права у різних народів з найдавніших часів до наших днів.

Знання фактичного матеріалу при вивченні історії держави і права необхідне і обов’язкове. Без нього не існує і не може бути науки історії. Йдеться не тільки про необхідність мати чітке уявлення про місце розташування держави або час її існування. До фактів історії держави і права зарубіжних країн належать найрізноманітніші явища: правовий статус соціальних груп населення, структура державного апарату, судова система, характер військової організації, джерела права,окремі правові інститути і т.д. Знання фактичних деталей ще не є достатнім для опанування курсом історії держави і права. Факти треба вміти узагальнити і пояснити, визначити їх місце і роль у державно – правовому розвитку. Тому дуже важливо, вивчаючи історію держави і права зарубіжних країн, бачити в ній не суму різнорідних фактичних даних, які слід запам’ятати, а насамперед найважливіші закономірності розвитку держави і права і в цьому студенту допоможе семінарське заняття, на якому викладач організовує обговорення питань з попередньо визначених тем робочою навчальною програмою.

Головна мета семінарського заняття з курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» є опанування студентами навчальної дисципліни, забезпечення глибокого і всебічного аналізу та колективного обговорення основних проблем курсу, навчання їх елементам творчого застосування отриманих знань на практиці.

Основами завданнями семінарських занять з курсу є:

  • закріплення у студентів теоретичних занять;

  • оволодіння ними науковим апаратом, навичками усного і письмового викладання навчального матеріалу;

  • залучення їх до науки, наукових досліджень;

  • прищеплення навичок творчого мислення, самостійного формування та висловлення власних думок, а також захисту висунути наукових положень і висновків;

  • формування в них правового світогляду, здатності пов’язувати загальнотеоретичні положення з вимогами повсякденної практиці державно – правового будівництва.

Студентам необхідні відвідувати кожне семінарське заняття.

Пропуск семінару позбавляє студента можливості усвідомити, закріпити та отримати цілісне уявлення по тій чи іншій темі. Крім того, це створює значні труднощі при підготовці до підсумкового модульного контролю – іспиту.

Слід зазначити, що готуватись до семінарського заняття потрібно не безпосередньо перед його проведенням, а за декілька днів. Справа в тому, що багато часу займає робота в бібліотеці. Крім того, останній день може мати різні несподіванки, і підготовка буде неповною і неякісною.

Розроблений навчально – методичний посібник покликан подати допомогу студентам КФ НУ «ОЮА» органічно поєднувати лекційну форму навчання з систематичною роботою над підручниками з історії держави і права зарубіжних країн, збірниками документів, законами, додатковою літературою, особливо при підготовці рефератів та доповідей. Викладачу треба навчити студента працювати з науковою літературою, вказати вірний напрямок у виборі основного серед величезної кількості юридичного матеріалу для того, щоб він зміг самостійно аналізувати багатогранні суспільно-правові процеси.

Успішне вивчення студентом курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» залежить також від того, чи буде він звертатися до першоджерел, до праць видатних юристів та багатьох інших. Але неможливо досягнути істини, користуючись тільки чужими думками і висновками щодо правових подій та процесів, не маючи при цьому своїх власних, через відсутність інформації з першоджерел.

Навчально - методичний посібник, ставить за мету надати студентам допомогу у самостійному оволодінні навчальним курсом та підготовці до семінарських занять, колоквіумів та підсумкового контролю знань. Деякі аспекти тем, які достатньою мірою висвітлюються в опублікованих джерелах, зокрема підручниках та посібниках, пропонується студентам вивчити та опрацювати самостійно. З цією метою до тем запропоновані запитання, відповіді на які студенти мають знайти в інших джерелах і які бажано було б законспектувати. Важливо також максимально використати конспекти лекцій. У поєднанні з викладеним у методичці матеріалом самостійно опрацьовані документи, правові джерела нададуть можливість комплексно вивчити та висвітлити програмні запитання.

Кращому засвоєнню матеріалу навчального курсу сприятиме термінологічний словник до кожної теми, тести, а також різноманітні схеми, таблиці, розміщені на сторінках методички.

Наведені в кінці кожної теми запитання і завдання для самоконтролю та повторення сприятимуть глибокій та об’єктивній самооцінці отриманих знань, визначенню рівня підготовленості студента до рубіжного модульного та підсумкового контролю знань.

Пропоновані навчально – методичний посібник містить комплекс необхідних даних для проведення семінарських занять, а саме:

- тематику семінарських занять;

- теми рефератів до кожного модулю;

- методичні рекомендації до вивчення кожної теми;

- словник маловживаних та невідомих термінів.

До тематики семінарських занять увійшли найбільш проблемні й актуальні теми курсу. Як правило, вони відповідають періодизації історії держави і права зарубіжних країн й охоплюють проблеми державного будівництва, розвитку судової і правової системи.

Теми рефератів включають ті питання, які залишилися за межами семінарського заняття, але доповнюють його, дають можливість більш глибоко перейнятися духом періоду, що вивчається.

Посібник підготовлений з урахуванням модульного підходу до вивчення дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» вивчається студентами першого курсу впродовж декількох модулів. На наш погляд, найдоцільнішим є поділ навчального матеріалу на чотири модулі. Передбачені різні форми теоретичного навчання (лекції, семінари, самостійні роботи тощо), проведення поточного модульного контролю знань, підсумкового залікового та екзаменаційного контролю рівня засвоєння вивченого матеріалу.

Рекомендується наступний порядок підготовки до семінарського заняття.

Тож нехай цей посібник стане вашим надійним другом, мудрим порадником, невичерпним джерелом пізнання, а самостійна робота з ним буде для вас основним видом навчальної діяльності з курсу «Історія держави і права зарубіжних країн».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]