Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

117. Організація органів місцевого управління та самоврядування в зарубіжних країнах

Орг місц влади здійсн відповідно до способу орг центральної влади. Якщо США є презид респ, то і система орг місц вл будується за цією ж моделлю, де функції презид виконує губернатор, а Сенату – відповідні легіслатури. При цьому існує домінування губернатора відносно легіслатур.

У Великій Британії центральне місце в системі органів влади займає парламент, який формує уряд. Така сама організація влади відображена і щодо місцевого самоврядування.

Організація місц сам залежить від системи адміністративного поділу:

- Дволанкова - (Данія, Японія ); - триланкова (Італія, Кенія); - чотириланкова (ФРН)

- п’ятиланкова (Франція)

Способи закріплення положень що стосуються організації орг місц сам:

- в конституціях унітарних держав в осн вказується тільки порядок і спосіб утворення місцевих представницьких органів, все інше визначається виборчими законами – Франція, Данія

- в конституціях федеративих держав в осн закр розмежування компетенції, а ведення спец виборчих законів що стосуються орг місц сам покладено на законодавчі органи суб’єктів федерації. – Канада, ФРН

Способи набуття статусу члена органу місц самоврядув:

1. прямі вибори – така форма переважає у державах із давніми демократичними традиціями, шляхом загальних прямих виборів населенням відповідної адміністративно-територіальної одиниці, від чисельності якої залежить і його кількісний склад. (У Нідерландах – від 7 до 45, у Латвії – від 7 до 15 (за винятком міської Ради Риги, що складаються з 60 членів).

2. призначення членів представницьких органів - Конституція Таїланду 1978 р. припускає призначення в окремих випадках, обумовлених законом, певної кількості членів асамблей. В окремих країнах резервуються місця для жінок, для представників окремих прошарків населення (Індія).

- формування з представників нижчестоячих муніципальних влад –деякі графства США.

Термін повноважень місцевих представницьких органів складає:

- один рік (у деяких провінціях Канади); - два роки (Болівія, Мексика); - три роки (Швеція, Естонія); - чотири роки (Данія, Польща, Угорщина, Японія); - п’ять років (Бельгія, Люксембург, Франція).

Основною орг-прав формою роботи - сесії. У Франції та Японії, наприклад, муніципалітети збираються на чергові засідання 4 рази на рік, в Італії – не менше 2 разів на рік. У Великобританії муніципальні ради графств збираються на чергові засідання щоквартально, а інші ради – щомісячно.

Допоміжні органи, що утворюються при орг місц:

1. комісії\комітети (постійні та тимчасові) - можуть бути також галузевими, функціональними і територіальними. Так, у Великобританії 2/3 рад графств мають до дев’яти комітетів, а 1/3 – понад дев’яти, які практично керують багатьма напрямками муніципальної діяльності.

2. виконавчий орган – такий орган в багатьох країнах із континентальною моделлю місцевого управління може виконувати певні функції державної адміністрації, тобто мати якби подвійне становище. З одного боку, він розглядається як складова частина місцевого самоврядування, а з іншого – як низова ланка виконавчої вертикалі, відповідальна за виконання доручення йому справ

Способи формування виконавчих органів на місцях:

- представницькі органи обирають зі свого складу одноособово керівника (Великобританія, США).

- представницькі органи обирають зі свого складу колегіальні виконавчі органи (в Італії на рівні областей, провінцій та комун іменується джунтою).

- одноособовий виконавчий орган обирається насел - в Японії насел обирається: губернатор – у префектурах; мери – і муніципалітетах і старости – у селах.

- призначається главою держави за пропозицією відповідної муніципальної ради (мер (бургомістр) у Бельгії та Нідерландах)