Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

77. Зовнішня структура зарубіжних парламентів сша, Великої Британії, Японії, Італії, Канади, Норвегії, Австрії, фрн, Франції, Скандинавських країн.

США – двопалатний Конгрес: нижня палата — Палата представників (обирається населенням), верхня палата — Сенат (формується шляхом прямих виборів).

Велика Британія - двопалатний парламент: нижня палата — палата громад (обирається населенням), верхня палата — палата лордiв (формується за спадковою ознакою).

Японія - двопалатний парламент: нижня палата — палата представників (обирається населенням), верхня палата — палата радникiв (формується шляхом прямих виборів).

Італія - двопалатний парламент: нижня палата — палата (асамблея, конгрес) депутатів (обирається населенням), верхня палата — сенат (формується шляхом прямих виборів).

Канада - палата громад сенат за призначенням глави держави (Канада);

Федеральний парламент складається з Королеви та двох палат парламенту: виборної Палати Громад і призначеного Сенату. Кожен депутат Палати Громад обирається більшістю у своїй виборчій дільниці.

ленів Сенату, чиї місця розподіляються на регіональній основі, вибирає прем'єр-міністр та формально призначає генерал-губернатор;

Норвегія – однопалатний парламент - Стортинг, який складається з 169 депутатів, обирається раз на чотири роки шляхом загального демократичного таємного голосування за пропорційної виборчою системою. 

Австрія – двопалатний парламент - Федеральні збори: Федеральна рада Бундесрат (62 члени обираються ландтагами земель) та Національні збори (Національрат, 183 депутати обираються прямими виборами). Закони приймаються Національратом, після чого затверджуються Бундесратом, проте цього не потребують закони з цілого ряду питань. Кожна з земель має свою власну конституцію та ландтаг (парламент).

ФРН - двопалатний парламент – нижня палата (Бундестаг, який обирається на 4-річний термін і складається з 622 депутатів, на загальних виборах) i Федеральна рада (Бундесрат, який складається з 69 представників земель).

Франція - двопалатний парламент – складається з двох палат: Національної асамблеї (нижня палата) і Сенату (верхня палата). Депутати Національної Асамблеї обираються за мажоритарною системою у 2 тури строком на 5 років. Сенат обирається колегією виборщиків, яка складається з депутатів обласних, генеральних, муніципальних рад, строком на 6 років з поновленням кожні 3 роки наполовину.

Скандинавські країни - У Швейцарiї – двопалатний парламент – Федеральні збори: нижньої палати — Національної ради (складається з 200 депутатів, обирається населенням шляхом прямих і рівних виборів при таємному голосуванні за системою пропорційного представництва терміном на 4 роки) і верхньої — Ради кантонів (складається з 46 депутатів, кожен кантон обирає по 2 депутати, а напівкантон — одного).

Фінляндія Законодавча влада здійснюється однопалатним парламентом, що складається з 200 депутатів, які обираються прямим і таємним голосуванням за системою пропорційного представництва строком на 4 роки. 

Данія - однопалатний; депутати обираються шляхом пропорційного представництва, хоча кожен член парламенту також представляє виборчий округ.