Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

104. Особливості конст-прав статусу президента як глави держави в зк(сша, фрн, Франція,Ізраїль ,Польща, Італія)

При підготовці раджу заглянути у Додаток 1 (там витяги із Конституцій цих країн, - буде легше орієнтуватись)

Президент - як правило, одноособовий виборний глава держави в країнах з республіканською формою правління, який обирається громадянами або парламентом на 4-7 років.

Москалюк вважає президента однією з форм глави держави (на рівні з монархом, колегіальним главою держави, генерал-губернатором, в окремих випадках – уряду).

При чому, виділяє 2 подібні форми:

1)Президент, який обирається безпосередньо населенням або непрямим способом(США)

2)Колегіальний глава держави.

При відповіді слід характеризувати президента виходячи із 1 форми.

Особливість к-п статусу випливає із форми правління і полягає в:

1)Обранні президента, 2)його повноваженнях, 3)можливісті застосування процедури імпічменту.

США – президентська респ.

Польща, Франція – през-парл

ФРН, Ізраїль – парламентська респ

Італія – парл-през

Особливості:

США (през.респ.)

Обрання: особи від 35р., 14р. проживання в США, народження в США (все інше – по аналогії з У.), непрямі вбори (через штати, колегією виборців),на 4 роки, можливо 2 строки підряд.

Очолює виконавчу гілку влади. Формує уряд, що лише перед ним відповідальний, проте парламент надає згоду на призначення певних осіб в органах викон.влади.

Не має права достроково припинити повноваження законод.органу. А през. може бути усунутий з посади лише при застосуванні процедури імпічменту.

През. призначає суддів за згодою сенату.

През. має право відносного вето(долається шляхом голосування 2/3)

Польща (през-парл. респ)

Обирається народом на 5 років, можливо 2 строки підряд. Від 35 років. Детально – див.Францію.

Франція (през-парл. респ)

Обирається народом на 5 років, не обмежено у кількості строків. Вимоги – ті ж, що і до депутата Нац.зборів.

През. формально не є головою викон влади, але він призначає пр.-міністра за згодою парламенту.

Наділяється правом достроково припинити повноваження парламенту, але парламент при цьому може припинити повноваження уряду (викон. гілка влади підзвітна і през., і парламенту). За аналогом із Україною все.

ФРН (парл. респ.)

През. обирається Федеральними зборами на 5 років із можливістю бути переобраним ще 1 раз.

Не входить до жодної гілки влади (!). Повноваження здебільшого представницькі.

Підписує та оприлюднює федеральних законів (при цьому він має право здійснювати нагляд за законотворчою діяльністю).

Висуває кандидатуру федерального канцлера на розгляд парламенту, затвердження федерального канцлера на посаді і звільнення його з посади. (Канцлером стає лідер партії, що перемогла на виборах).

Затверджує на посаді і звільняє з посади федеральних міністрів за поданням федерального канцлера.

Затверджує на посаді і звільняє федеральних суддів, федеральних службовців, офіцерів і унтер-офіцерів.Серйознішими політичними повноваженнями федеральний президент володіє тільки за виняткових обставин.

Ізраїль (парл.респ.)

Обирається парламентом (Кнесетом) на 7 років без(!) можливості бути переобраним. Повноваж. аналогічні із ФРН.

Здійснює вибір кандидата на посаду прем'єр-міністра з числа обраних членів кнесету(як правило, лідер партії, що перемогла). Пр-міністр формує уряд.

До през. може бути застосована процедура імпічменту.

Італія (парл-през)

Обирається парламентом 2/3 на 7 років без обмежень у переобранні. Вік – від 50років. Повноваж. схожі з Україною, коли діяла редакція Конст. 2004р.

Заслухавши голів палат Парламенту, може розпустити обидві палати або одну з них. (Не може скористатися цим правом в останні шість місяців своїх повноважень.)

Призначає вибори палат Парламенту і визначає день їх першого засідання.

Призначає у випадках, зазначених законом, посадових осіб держави.

Призначає 1/3 суддів Конституційного суду Італії.

Призначає народний референдум у випадках, передбачених конституцією.

Може направляти палатам послання.

Санкціонує уявлення палатам урядові законопроекти.

Підписує закони, видає декрети, які мають силу закону, і постанови.

Президент є: Командувачем Збройними силами, Головою Верховної ради оборони, Головою Вищої ради магістратури.

(у повноваженнях през. всіх країн скрізь наявні такі, а-ля помилування, видача орденів, звань, участь у міжн-відносинах..)

Додаток:

США

Виконавча влада надається Президентові Сполучених Штатів Америки. Він займає свою посаду протягом чотирирічного терміну і разом з віце-президентом, вибираним на той же термін, обирається таким чином.

Кожен штат призначає в такому порядку, який встановить законодавчі збори, вибірників в кількості, рівному загальної кількості сенаторів і представників, яких штат має право надіслати до Конгресу; при цьому жоден сенатор чи представник або ж особа, що займає офіційну або приносить дохід посаду на службі Сполучених Штатів, не можуть бути призначені вибірниками.

Виборщики збираються у своїх штатах і голосують бюлетенями за двох осіб, з яких принаймні одне не повинно бути жителем одного з ними штату. Вони ж складають список всіх осіб, за яких голосували, із зазначенням кількості голосів, поданих за кожного з них; цей список вони підписують, засвідчують і направляють опечатаних в місце перебування правітельетва Сполучених Штатів на ім'я голови сенату. Голова сенату у присутності сенату і палати представників розкриває всі опечатані списки, після чого голоси підраховуються. Особа, яка отримала найбільшу кількість голосів, стає Президентом, за умови, що таке число становить більшість голосів усіх призначених вибірників; якщо ж більш ніж одна особа отримали таке більшість, маючи при цьому рівну кількість голосів, тоді палата представників негайно обирає одного з них у Президенти , голосуючи бюлетенями; якщо жодна особа не отримає більшості голосів, тоді названа палата таким же способом вибирає Президента з п'яти осіб, які отримали найбільшу кількість голосів серед усіх кандидатів, які перебували у списку. Але при виборах Президента голоси подаються по штатах, причому представництво від кожного штату має один голос; кворум у такому випадку складають члени палати від двох третин штатів; при цьому для обрання Президента необхідно більшість голосів усіх штатів. У кожному випадку після обрання Президента особа, яка отримала найбільшу кількість голосів вибірників, стає віце-президентом. Якщо ж виявиться, що дві особи або більше отримали рівну кількість голосів, то сенат вибирає з них віце-президента, голосуючи бюлетенями.

Жодна особа, крім громадянина за народженням або громадянина Сполучених Штатів на момент прийняття цієї Конституції, не підлягає обранню на посаду Президента; так само як не підлягає обранню на цю посаду будь-яка особа, яка не досягла віку 35 років і не проживало протягом чотирнадцяти років в Сполучених Штатах.

У разі відсторонення Президента від посади або його смерті, відставки або нездатності здійснювати повноваження і обов'язки названої посади такі переходять до віце-президента; в разі відсторонення, смерті, відставки або нездатності як Президента, так і віце-президента Конгрес може прийняти закон, який вказує, яка посадова особа буде діяти в якості Президента; така посадова особа виконує відповідні обов'язки, поки не усунена причина нездатності Президента виконувати свої обов'язки або не обрано новий Президент.

Президент є головнокомандуючим армією і флотом Сполучених Штатів і міліцією окремих штатів.

Він має право за порадою і за згодою сенату укладати міжнародні договори…

Він може в надзвичайних випадках скликати обидві палати або будь-яку з них, а в разі розбіжностей між палатами з приводу часу перенесення засідань він може перенести їх сам на такий час, яке вважатиме доречним; він приймає послів та інших офіційних представників; він піклується про те, щоб закони сумлінно виконувалися, і засвідчує в посади всіх посадових осіб Сполучених Штатів.

Президент, віце-президент і всі цивільні посадові особи Сполучених Штатів можуть бути усунені від посади після засудження в порядку імпічменту за державну зраду, хабарництво чи інші тяжкі злочини і проступки.

ФРН

Федеральний Президент обирається Федеральними зборами (складається з членів Бундестагу такого ж числа членів, що обираються народними представництвами земель на засадах пропорційності)без дебатів. Обирається може бути кожен німець, що володіє виборчим правом у Бундестаг і досяг сорока років.

Обраним вважається особа, що отримала більшість голосів членів Федеральних зборів. Якщо в перших двох турах голосування таке більшість не отримано ні одним претендентом, обраним вважається той, хто в наступному турі голосування збере найбільшу кількість голосів.

Повноваження тривають п'ять років. Безпосереднє переобрання допускається тільки один раз.

Федеральний Президент не може входити ні до складу Уряду, ні в законодавчий орган Федерації або будь-якої землі.

Для дійсності наказів і розпоряджень Федерального президента необхідна їх контрасигнація Федеральним канцлером або компетентним федеральним міністром.

Федеральний Президент представляє Федерацію в міжнародно-правових відносинах.

Федеральний Президент призначає і звільняє федеральних суддів, федеральних чиновників, офіцерів і унтер-офіцерів, оскільки законом не встановлено інше.

В окремих випадках він здійснює від імені Федерації право помилування.

Франція

Президент стежить за дотриманням Конституції. Він забезпечує своїм арбітражем нормальне функціонування органів публічної влади, а також спадкоємність держави.

Він є основним гарантом національної незалежності, цілісності території, дотримання міжнародних договорів.

Президент Республіки обирається на п'ять років загальними прямими виборами.

Ніхто не може здійснювати більше двох президентських мандатів поспіль.

Президент Республіки обирається абсолютною більшістю поданих голосів. Якщо це більшість не набрано в першому турі виборів, то на чотирнадцятий день після нього проводиться другий тур. У ньому можуть брати участь тільки ті два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі з урахуванням можливості зняття кандидатур випереджали їх кандидатів. За наявності підстав Конституційна рада може прийняти рішення про перенесення виборів. Якщо до початку першого туру один з кандидатів помре або у неї виникне перешкода, Конституційна рада оголошує про перенесення виборів.

Президент Республіки призначає Прем'єр-міністра. Він припиняє виконання ним його обов'язків за поданням останнім заяви про відставку Уряду.

За поданням Прем'єр-міністра Президент призначає інших членів Уряду і припиняє їх повноваження.

Президент Республіки головує в Раді міністрів.

Президент Республіки промульгує закони протягом 15 днів після передачі Уряду остаточно прийнятого закону.

Президент Республіки може після консультації з Прем'єр-міністром і головами палат оголосити про розпуск Національних зборів.

Президент Республіки акредитує послів і надзвичайних посланників в іноземних державах; іноземні посли і надзвичайні посланці акредитуються при ньому.

Президент Республіки є головнокомандувачем збройних сил. Він головує у вищих радах і комітетах національної оборони.

Президент Республіки має право помилування в індивідуальному порядку.

Він може виступати в Парламенті, який у цьому випадку проводить спільне засідання обох палат. За його заявою в його відсутність може бути проведено обговорення без якого б то не було голосування.

У період між сесіями Парламент спеціально збирається з цього приводу.

Певні акти Президента Республіки підлягають контрасигнуванню.

Італія

Президент Республіки обирається Парламентом на спільному засіданні його членів.

У виборах беруть участь по три делегати від кожної області, які обираються обласною радою із забезпеченням представництва меншини. Область Валле-д 'Аоста має одного делегата.

Обрання Президента Республіки проводиться таємним голосуванням більшістю двох третин зборів. Після третього про його голосування досить абсолютної більшості.

Президентом Республіки може бути обраний будь-який громадянин, якому виповнилося п'ятдесят років і який користується громадянськими і політичними правами.

Президент Республіки обирається на сім років.

Функції Президента Республіки у всіх випадках, коли він не в змозі їх виконувати, здійснюються головою Сенату.

Президент Республіки є Главою держави і являє національну єдність.

Він може направляти палатам послання.

Призначає вибори нових палат і визначає день першого засідання.

Санкціонує уявлення палатам урядових законопроектів.

Промульгує закони, видає декрети, які мають силу закону, і постанови.

Призначає народний референдум у випадках, передбачених Конституцією.

Призначає у випадках, зазначених законом, посадових чи держави.

Акредитує і приймає дипломатичних представників, ратифікує міжнародні договори, у відповідних випадках - з попереднього дозволу палат.

Є командувачем збройними силами, головує у створеному згідно із законом Верховній Раді оборони, оголошує, за рішенням палат, стан війни.

Головує у Вищій раді магістратури.

Може дарувати помилування і пом'якшувати покарання.

Президент Республіки може, заслухавши голів палат, розпустити обидві палати або одну з них.

Польща

Особливості діяльності през. дуже(!) схожі з Україною, бо президентсько-парламентська респ.

Прeзидeнт Peспубліки Пoльшa є верховним прeдстaвником Peспубліки Пoльшa і гaрaнтoм безперервності державної влади.

Слідкує за виконанням Конст, стоїть на сторожі суверенітету і безпеки держави, а також недоторканості та неподільності її території.

Обирається Народом на загальних, рівних, прямих виборах шляхом таємного голосування. Обирaєтся нa п'ятирічний термін повноважень і пoвтoрнo може бути обраний лише 1 раз.

Від 35 років, висувається не менше 100 000 громадянами. Обирається народом, вважається обраним, якщо набрав більше половини голосів виборців. Якщо більшості не буде – через 14 днів - повторне голосування з числа 2 кандидатів. При повторному голосуванні перемогу отримує той, що набрав більше голосів, а ніж його опонент.

Вибори призначає Maршaл Ceйму.

Дійсність виборів підтверджується Вeрхoвним Cудом.

Цікаво, що, складаючи присягу, дозволяється додати до вже визначеного конституцією тексту фразу: «Дa пoмoжeт мнe Бoг»))

Якщо През. не може виконувати свої обов’язки, замість нього – Маршал Сейму (за дорученням Конституційного Трибуналу). Якщо Маршал Сейму не може – то Маршал Сенату.

През. має низку повноважень у зовнішніх відносинах

През. є верховним головнокомандуючим Збр.Сил Республіки. Прихначає Начальника Ген.Штабу.

Діє Рада нац..безпеки (за аналогом з Україною)

Надає громадянство.

Право помилування.

Має право звертатися із поданням до Сейму, Сенату, Національним Зборам.

Допоміжний орган – Канцелярія

Ізраїль

Президент стоїть на чолі Держави.

Президент Держави обирається Кнесет на семирічний термін.

Президент займає свою посаду протягом одного терміну.

Кожен підданий Ізраїлю, який проживає в Ізраїлі, має право висунути свою кандидатуру на пост Президента Держави. Члени Кнесет уповноважені висунути кандидата в Президенти. Член Кнесет не може висунути більш ніж одного кандидата у Президенти.

Вибори Президента Держави здійснюються шляхом таємного голосування, на зборах Кнесет, яке проводиться виключно з даною метою.

Президентом обирається той кандидат, який набрав більшість голосів членів Кнесет.

Якщо жоден з кандидатів не набрав такої більшості, то проводиться повторне голосування. Якщо на повторному голосуванні вищевказаного більшості не набирає жоден з кандидатів, то голосування триває. У третьому і кожному повторному голосуванні не бере той кандидат, який набрав найменшу кількість голосів на попередньому голосуванні. Президентом обирається той кандидат, який на третьому або на одному з наступних голосуваннях набрав більшість голосів усіх членів Кнесет, що брали участь у голосуванні і проголосували за одного з кандидатів. Якщо два кандидати набирають однакову кількість голосів, то голосування триває.

(A) Президент Держави:

(1) підписує кожен закон, за винятком тих законів, які стосуються його власних повноважень;

(2) здійснює заходи щодо формування Уряду, а також приймає відставку уряду відповідно до закону;

(3) отримує від Уряду звіт про проведені їм зборах;

(4) акредитує дипломатичних представників Держави, отримує вірчі грамоти від дипломатичних представників, посланих до Ізраїлю іншими іноземними державами, наділяє повноваженнями консульських представників Держави, а також затверджує призначення консульських представників, що посилаються в Ізраїль іншими державами;

(5) підписує конвенції з іноземними державами, які були ратифіковані Кнесет;

(6) здійснює всі передбачені законом функції за призначенням і відстороненню від посади суддів та інших посадових службовців;

(B) Президент Держави уповноважений дарувати помилування правопорушникам і пом'якшувати покарання шляхом скорочення терміну або заміни покарання;

(C) Президент Держави здійснює всі інші функції та повноваження, покладені на нього відповідно до закону.

Підпис Президента Держави на всіх офіційних документах, за винятком документів про формування уряду, повинна бути завірена підписом прем'єр-міністра або іншого міністра за рішенням Уряду.

Недоторканність при виконанні посадових функцій

(A) Президент Держави не може притягатися до відповідальності ні в одному суді або трибуналі і користується недоторканністю від будь-якої юридичної дії відносно чого б то не було, пов'язаного з його посадовими функціями або повноваженнями.

(B) У процесі надання свідчень свідків Президент Держави не зобов'язаний повідомляти інформацію, отриману при виконанні своїх функцій у якості Президента Держави.

(C) Недоторканність Президента Держави відповідно до цієї статті зберігається після закінчення його терміну повноважень на даному посту.

Стаття 14

Недоторканність щодо кримінальних справ

Президент Держави не підлягає переслідуванню у кримінальних справах. Період, протягом якого, на підставі цієї статті, Президент Держави не може піддаватися переслідуванню у кримінальній справі, не враховується при встановленні терміну давності правопорушення.

Президент Держави має право залишити територію Держави тільки з дозволу Уряду.

Відсторонення від посади

Якщо Кнесет встановить, що Президент Держави недостойний своєї посади, оскільки демонструє поведінку, невідповідне його статусу Президента Держави, то Кнесет уповноважений видати резолюцію про відсторонення Президента від посади.

Кнесет уповноважений усунути Президента Держави від посади не інакше, як на підставі скарги, поданої до комітету палати представників не менше ніж дванадцятьма членами Кнесет, або пропозиції комітету палати представників, висунутого більшістю в три чверті членів комітету.

Рішення Кнесет про усунення Президента з поста приймається більшістю у дві третини членів Кнесет..

Розгляд справи в Кнесет у відповідності з цією статтею проводиться на зборах або декількох почергових зборах, присвячених виключно даного питання. Розгляд справи починається не пізніше ніж через дванадцять днів після прийняття відповідного рішення комітетом палати представників. Голова Кнесет, в письмовій формі, повідомляє всім членам Кнесет про дату початку слухання у справі не менше ніж за десять днів до встановленої дати. Якщо початок слухання не співпадає з періодом одній із сесій Кнесет, то голова Кнесет спеціально збирає Кнесет для розгляду даної справи.

Звільнення поста через погіршення здоров'я

Кнесет, рішенням більшості членів, уповноважений видати постанову про те, що з причин, пов'язаних з погіршенням здоров'я, Президент Держави час не може виконувати свої функції. Вищевказана постанова може бути видано Кнесет не інакше, як на підставі пропозиції, винесеного більшістю у дві третини членів Кнесет, а також в силу медичного висновку, виданого в відповідно до встановлених комітетом нормам.

Тимчасове припинення посадових обов'язків Президента

Президент Держави тимчасово припиняє виконувати свої посадові функції та повноваження в наступних випадках:

(1) якщо він залишає територію держави - з моменту від'їзду і до моменту повернення;

(2) якщо він повідомляє комітет палати представників, про те, що з причини, пов'язаної з погіршенням здоров'я, тимчасово не може виконувати свої функції, і при цьому Комітет Кнесет, більшістю голосів, стверджує дане повідомлення - з моменту затвердження повідомлення та до моменту закінчення встановленого на підставі рішення комітету терміну, або до того моменту, коли Президент Держави повідомить комітет палати представників про те, що період його нездатності виконувати посадові функції минув - залежно від того, яка з подій відбудеться раніше;

(3) якщо комітет палати представників, більшістю голосів у дві третини членів, на підставі медичного висновку, виданого відповідно до передбачених комітетом правилами, приймає постанову про те, що з причин, пов'язаних з погіршенням здоров'я, Президент Держави тимчасово нездатний виконувати свої функції - з моменту затвердження постанови і до закінчення терміну, встановленого комітетом палати представників в постанові, або до того моменту, поки комітет палати представників не прийме постанову про те, що Президент здатний виконувати свої функції.

Стаття 23

Тимчасово виконуючий обов'язки Президента і Заступник Президента

(A) Якщо пост Президента Держави стає вакантним, то, до вступу на посаду нового Президента, Тимчасово виконуючим обов'язки Президента виступає спікер Кнесету.

(B) У період, коли Президент Держави тимчасово припиняє виконання своїх функцій і повноважень, Заступником Президента виступає Спікер Кнесету.