Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3)Повноваження з конкретизації правового статусу особи:

вирішення питань громадянства;

надання політичного притулку;

здійснення права помилування та пом’якшення покарання;

здійснення нагород;

присвоєння почесних, спеціальних і вищих військових звань.

4)Надзвичайні повноваження:

проголошення надзвичайного стану, в зв’язку із чим глава держави вправі приймати акти, які мають силу закону.

Щодо повноважень в окремих країнах – слід враховувати форму правління:

1. В президентських республіках формує склад уряду, який є йому підзвітний (США, Аргентина, Мексика, Венесуела). Система влади побудована на принципі чіткого розподілу компетенції гілок влади, тому президент не може розпустити парламент, а парламент не може відправити у відставку уряд, сформований президентом.

2. У президентсько-парламентських республіках глава держави пропонує склад уряду і кандидатуру прем’єр-міністра, які затверджується Парламентом. Силові міністри і міністр внутрішніх справ підзвітні президентові. Він не є главою виконавчої влади, а розглядається як арбітр у суперечках між іншими гілками влади та державними органами. (Франція, Португалія, Росія).

3. У парламентській республіці роль президента зводиться до представницьких, церемоніальних функцій, президент лише формально затверджує політичні рішення, прийняті урядом чи парламентом. Глава держави не впливає на склад і політику уряду, який підзвітний Парламенту.

4. В абсолютній монархії монарх наділений всією повнотою влади. Посада прем’єр-міністра якщо і є, то її займає як правило один із ближніх родичів монарха.

5. В дуалістичні монархії повноваження монарха також досить широкі, він підбирає і назначає міністрів, очолює уряд, але завжди є ще посада прем’єр-міністра.

6. В конституційній монархії монарх наділений найменшими повноваженнями. Склад уряду визначається парламентською більшістю, кандидатури міністрів підбирає лідер партії. Королівською прерогативою є так звані «сплячі повноваження» - розпуск парламенту, відставка прем’єр-міністра, введення військового стану. Він лише підписує акти, підготовлені парламентом. Право вето щодо законів парламенту передбачено не за всіма монархами (Японія, Іспанія), а якщо й передбачено, то практично не застосовується.

107. Організація діяльності та структура апарату глави держави в зарубіжних країнах (сша, Велика Британія, фрн, Франція)

В управлінні країною глави держав спираються на широ­кий адміністративний апарат, очолюваний найбільшими при­бічниками й довіреними особами. Це апарат помічників і радників глави держави, які набувають усе вагомішої сили в управлінні державою, ніж відповідні міністри

Роль такого апарату особливо велика в напівпрезидентських і президентських республіках. У парламентарнихреспубліках такий апарат невеликий і виконує менш значні функції.

Виконавчий офіс Президента США - орган державної влади, який підпорядковується безпосередньо президенту США і включає його помічників і радників з різних питань. Іноді у вітчизняній літературі згадується як Адміністрація президента США. Стврений був ще у 1939р. за Ф.Рузвельта.

Виконавчий офіс очолює глава апарату Білого дому. Голова Адміністрації Президента є одночасно старшим помічником Президента. Глава адміністрації виконує як управлінські функції, так і виступає в якості консультанта. У загальних рисах, в його обов'язки входить:

- призначення на ключові посади Адміністрації Президента США і керівництво адміністрацією

- переговори з Конгресом, представниками виконавчої влади та іншими політиками щодо планів зустрічей президента

- відстеження потоків інформації

- контроль за прийомами в Овальному кабінеті.

Апарат президента США включає 11 підрозділів:

Рада економічних консультантів

Рада за якістю навколишнього середовища

Executive Residence (забезпечення роботи резиденції(?)

Національна безпека персоналу

Адміністративний відділ

Бюро управління і бюджету

Управління національної політики контролю за наркотиками

Управління з науки і технічної політики

Бюро Представника з торгівлі США

Канцелярія віце-президента

Білий Дім Офіс

У Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії діє Королевський двір при монархові.

П'ять відділів: Офіс особистого секретаря, Завідуючий Департаментом домогосподарства, Таємний Гаманець і офіс скарбника, офіс лорда-камергера, та Департамент Королівської колекції. Фактично, представники Королевського двору працюють більше на забезпечення побутового життя королеви. В межах відділів можна виокремити підвідділи: щодо транспортного забезпечення, догляду за тваринами (в т.числі, конюшнями), відділ охорони зовнішнього середовища, фінансово-бюджений відділ, відділ з інформаційного забезпечення.

У ФРН при президентові діє Адміністрація. Очолює її Голова АП, у котрого наявний власний відділ Особистий кабінет, а також до АП входять: прес-секретар президента, офіцер зв’язку,управління зв’язку, департамент закордонних справ, департамент внутрішніх справ, відділ секретних справ, відділ планування персоналу ,підготовки виступів.

Франція. Президенту допомагає в його діяльності особистий апарат, що сягає кількох сотень чоловік. Апарат Президента складають: кабінет, генеральний секретаріат, військовий комітет, чиновник для особливих доручень. Усі співробітники Єлисейського палацу призначаються та звільняються Президентом на його власний розсуд.