Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2.Предмет конституційного права в зк

На думку Шаповала, предметом конституційного права мають бути тільки ті відносини безпосередньо політичного характеру, які виникають у процесі організації та здійснення влади у структурі зв’язків між людиною, суспільством і державою (їх ще інколи називають державно-політичними відносинами владарювання). Ці відносини поділяються на три групи:

1. Вiдносини, безпосередньо пов'язанi з економiчною i полiтичною органiзацiєю суспiльства.

2. Вiдносини, що виникають у процесi встановлення i функцiювання публiчних, державних iнститутiв i вiдображають територiальну органiзацiю держави. Це вiдносини з приводу органiзацiї та дiяльностi державного механiзму, вiдносини, пов'язанi з полiтико-територiальним й адмiнiстративно-територiальним устроєм держави

3. Вiдносини, що характеризують основи взаємозв'язкiв держави та особи Однак регламентуючи права i свободи, цi норми тим самим встанов-люють межi державно-владної дiяльностi.

  • Традиційним , тобто забезпечення в суспільстві фундаментальної свободи. Відбувалося розмежування сфер індивіда і дії орнанів державної влади. Домінує в англо-американській правовій системі

  • Новий такі вчені як Д. Дальтон, Р.Декстєр та інші відносять до нього вивчення головних функцій держави (законодавства, управління та захисту держави від зовнішніх і внутрішніх ворогів)

3.Методи правового регулювання конст.Права в зарубіжних країнах

Методи конституційно права зарубіжних країн – сукупність засобів впливу норм галузі на суспільну поведінку. В конституційному праві домінує імперативний метод( припісів, заборон) Переважна більшість норм конституційного права, будучи пов’язаними з владними відносинами, мають характер приписів, побудованих на заборонах, зобов’язаннях і дозволеннях.

Метод зобов’язання. Наприклад, Основний закон ФРН у ч. 3 ст. 39 покладає на голову Бундестагу обов’язок скликати його “на вимогу третини членів Бундестагу, Федерального президента або Федерального канцлера”. А ст. 85 Конституції Куби 1978р. містить припис: “Усі органи і державні підприємства зобов'язані сприяти депутатам у виконанні ними своїх обов'язків”.

Метод заборони за яким конституція встановлює заборону здійснення певних дій. Ст 38 Конституції Хорватії встановлює заборону цензури. метод заборони. ст. 13 Конституції РФ - Забороняється створення і діяльність громадських об’єднань, цілі та дії яких спрямовані на насильницьку зміну основ конституційного ладу і порушення цілісності Російської Федерації.

Метод координації, який полягає в тому, що суб’єктам надається право на власні активні дії, зумовлені необхідністю узгодження воль. Ст.139 Конституції Португалії - Президент Республіки повинен промольгувати його або здійснити своє право вето, грунтовно запропонувавши у своєму посланні розглянути цей акт знову”

Дозвільний метод застосовується у першу чергу при регулюванні статусу людини та громадянина, а також іноді при визначенні повноважень державних органів. ст. 44 Конституції Болгарії - Громадяни можуть вільно утворювати об’єднання. Ст 53 Конституції Японії - Кабінет може прийняти рішення про скликання надзвичайної сесії Парламенту.

Диспозитивний метод - ст. 94 Конституції Італії 1947 р. установлює, що кожна палата парламенту може висловити довіру урядові або відмовити в ній шляхом поіменного голосування. В останньому випадку президент республіки може відправити уряд у відставку або розпустити парламент.

Методи КПЗК:

Системний метод - допомогає визначити місце і роль кожного із інститутів влади у механізмі здійснення державної влади.

Порівняльно- правовий (компаративний метод) - досліджує галузі конституційного права окремих країн, визначення загальних закономірностей розвитку теорії і практики зарубіжного конституціоналізму.

Струтктурно-функціональний метод - вивчення окремих інститутів конституційного права через повноваження, зміст і реальні функції, співвідношення органів законодавчої і виконавчої влади у конкретній країні.