Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен з МПП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
775.17 Кб
Скачать

1.Поняття,предмет і сутність мпп

Міжнародне право – система дозволів, приписів і заборон, що є узгодженими волевиявленнями учасників міждержавних відносин для регулювання цих відносин, забезпеченими приму­совою силою держав також в узгоджених межах індивідуально і колективно.

Міжнародне право становить собою самостійну комплексну нормативну систему, сукупність норм, які створені спільно дер­жавами шляхом узгодження їх волевиявлень

Міжнародне право – складний комплекс Юридичних норм, які створені державами і міждержавними організаціями шляхом договорів і становлять самостійну правову систему, предметом регулювання якої є міждержавні і інші міжнародні відносини, а також деякі внутрішньодержавні відносини.

Міжнародне право – це сукупність норм, що виникають у результаті угоди між суб’єктами міжнародного права, яка до­сягається в результаті взаємних поступок і компромісів, з метою підтримки міжнародного правопорядку і організації всіх форм співробітництва між державами, реалізація яких забезпечується заходами примусового характеру.

Предмет: економічні,політичні та інші відносини між державами,які є різними за своєю природою та характером,виходять за межі внутрішньої компетенції кожної держави.

Юридична природа міжнародного права (тобто його правова сутність) виявляється в його здатності визначати права, обов'язки і відповідальність суб'єктів міжнародного права (зокрема держав), а також, у необхідних випадках, служити обґрунтуванням при оцінці дій,фактів, визначенні санкцій та в інших ситуаціях і процедурах правового характеру.

Юридична природа міжнародного права вельми чітко виявляється в порівнянні міжнародно-правових норм, які існують в обігу на міжнародній арені, з іншими нормами - моральними, політичними, економічними, етичними, релігійними, ритуальними та ін. Подібні норми не є юридичними, оскільки процес їх утворення і. тим більше, наслідки їх недотримання зовсім інші і їх можна в загальному плані характеризувати як звичаї, традиції, звички і т. д. Ще більш чітко юридична природа міжнародного права Виявляється в її порівнянні з юридичною природою національного права, і особливо у розходженні механізмів реалізації норм міжнародного права. На міжнародній арені процес утворення юридичної природи норм у плані міжнародного права передбачає чітко встановлені міжнародні процедури.

Ці процедури в загальному плані можна представити як дві стадії одного процесу утворення юридичної природи міжнародного права:

1. Народження проекту норм міжнародного права, його обговорення та узгодження воль суб'єктів міжнародного права.

2. Закріплення погоджених воль шляхом голосування і формальне оформлення документа.

Ці процедури на практиці деталізуються і, відповідно до їхньої послідовності, являють таке:

1. Правова ініціатива (пропозиція встановити правило, норму, комплекс норм).

2. Обговорення правової ініціативи у робочому порядку на переговорах і її експертна оцінка юристами.

3. Узгодження воль держав як суб'єктів міжнародного права на міжнародному форумі, уповноваженому для створення норм міжнародного права.

4. Парафування узгоджених воль уповноваженими представниками суб'єктів міжнародного права.

5. Закріплення узгоджених воль держав голосуванням.

6. Підписання документа, що містить виклад узгоджених воль держав, прийнятих у процесі голосування, які набувають значення міжнародно-правового акта.

7. Ратифікація міжнародно-правового акта і вступ його в силу.