Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен з МПП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
775.17 Кб
Скачать

10. Держава – основний суб’єкт міжнародного права

Основною юридичною якістю держави як в міжнародному праві, так і в праві внутрішньому є державний суверенітет. Державний суверенітет є категорією, насамперед, політичною. Він пов’язаний з боротьбою за державну владу і її утриманням, а також участю в міжнародних відносинах, які залишаються ареною боротьби за домінування на світовому і регіональному рівнях. Держава не можлива як без суверенітету, так і з обме­женим суверенітетом. Звідси випливає принцип міжнародного права – суверенна рівність держав.

В доктрині міжнародного права державі притаманні певні ознаки. Вони такі: уряд; населення; територія.

Слід зауважити, що внутрішній устрій держави не має значен­ня для її міжнародної правосуб’єктності. При цьому унітарна держава, федерація представлені в міжнародному праві як один суб’єкт, а члени конфедерації можуть бути представленими окремо. Суб’єкти федерації можуть брати участь в регіональному міжнародному співробітництві тільки з дозволу і під контролем держави.

В доктрині міжнародного права існує поняття юрисдикції держави. Під юрисдикцією держави мається на увазі обсяг і сфера дії державної влади. Виділяються такі види юрисдикції держави в міжнародному праві:

повна юрисдикція держави. – на території держави, її дипломатичних представництв поза їі межами, на борту військових повітряних і морських суден держави поза їі межами; часткова юрисдикція держави – на території консульських представництв держави поза її межами, на борту цивільних Морських і повітряних суден прапора держави поза її межами; територіальна юрисдикція держави – на її території; екстериторіальна юрисдикція держави – поза їі межами.

Постійний нейтралітет – це міжнародно-правовий статус держави, яка взяла на себе зобов’язання не брати участі в війнах, Які відбуваються або можуть відбутися в майбутньому, і утримуватися від дій, які можуть втягнути таку державу у війну. Постійний нейтралітет здійснюється не тільки під час війни але і в мирний час. Статус постійного нейтралітету не позбавляє державу права на самооборону у випадку нападу на неї. В сучас­ний період цей статус мають Швейцарія, Австрія, Лаос, Камбоджа, Мальта, Туркменістан.

11. Сутність і способи визнання держав

Міжнародне визнання – це правовий акт держави, який констатує факт виникнення нового суб’єкта міжнародного права і виражає намір держави встановити з ним офіційні відносини.

В доктрині міжнародного права існують 2 теорії міжнародногo визнання: Конститутивна і декларативна. Конститутивна теорія визнання виходить з того, що суб’єкт міжнародного права виникає тільки в результаті його визнання іншими державами. Вона містить в собі загрозу для суверенітету виникаючих держав, оскільки дозволяє чинити на них тиск шляхом відмови ЇМ в визнанні.

Відповідно до декларативної теорії, визнання не впливає на факт виникнення нового суб’єкта міжнародного права, а означає, що його виникнення прийнято до уваги тим чи іншим вже існуючим суб’єктом міжнародного права.

При визнанні держави ідеться саме про визнання держави як суб’єкта міжнародного права з відповідними правовими наслідками (встановлення офіційних відносин). Необхідність визнання уряду виникає в тому випадку, коли він прийшов до влади неконституційним шляхом (переворот, збройне повстання тощо).

В сучасному міжнародному праві визнання повставшою або воюючою стороною втратило своє значення, оскільки норми міжнародного права діють у збройних конфліктах як міжнародного, так і неміжнародного характеру. Що стосується визнання організації ОПОРУ, емігрантського уряду, уряду в вигнанні ­вони носять перехідний характер.

Форми міжнародного визнання:

  • юридичне (повне) визнання;

  • фактичне (часткове) визнання;

  • визнання для даного випадку.

Юридичне визнання (de jure)є повним і остаточним визнанням. юридичне визнання має місце в тому випадку, коли не має сумнівів в тому, що новий суб’єкт буде існувати в подальшому і відносини з ним доцільні і вигідні стороні, яка визнає. Правовим наслідком юридичного визнання є встановлення з новим суб’єктом дипломатичних, консульських і інших видів відносин.

Фактичне (часткове) визнання (de facto) має місце в тому випадку, коли є сумнів в тому, чи буде існувати нова сторона міжнарод­них відносин в подальшому. Правовим наслідком фактичного визнання є встановлення з новим суб’єктом консульських від­носин. Фактичне визнання може бути тимчасовим.

Визнання для даного випадку (ad hoc) є разовою акцією, воно не має жодних правових наслідків. означає офіц­ійний контакт із невизнаною державою задля вирішення конкретної проблеми у двосторонніх відносинах (наприклад, у разі необхідності повернення літака, якого було угнано те­рористами на територію невизнаної держави).