Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

63. Класифікація політичних партій в зарубіжних країнах. Основні та додаткові критерії класифікації політичних партій в конституційному праві.

Класифікація політичних партій

За відношенням до ролі держави в економіці, а також за відношенням до процесу перерозподілу виробленого продукту політичні партії класифікують на:

  • Праві

  • Ліберальні (центристські)

  • Ліві

В 19 ст. існували консервативні та ліберальні партії.

Консервативні партії наголошували на необхідності високих ставок ввізного мита, що обумовлювалося бажанням підтримувати вітчизняного товаровиробника. Т.ч. вітчизняний виробник отримував пріоритетне становище на ринку.

Їхня ідеологія передбачає, що держава практично не повинна здійснювати вплив на регулювання економічних процесів. Такий вплив можливий лише у виняткових випадках. Консервативна ідеологія передбачає, що в умовах економічної кризи держава може втрутитись в економічний сектор і пожертвувати окремими підприємствами задля того, щоб зберегти решту.

Консервативна ідеологія передбачає, що держава не повинна встановлювати мінімальні соціальні стандарти, такі стандарти створюються самими підприємцями, які, розуміючи свою соціальну функцію, забезпечують прожитковий мінімум своїм співробітникам.

(Республіканська партія США;)

Ліберальні партії вимагали створення вільного ринку шляхом запровадження низьких митних ставок, що забезпечувало збільшення пропозиції. Як наслідок, така ситуація відповідно до закону попиту-пропозиції призводило до зменшення вартості відповідних товарів на ринку. В сучасних умовах характеризуються відсутністю державного регулювання економіки. Всі економічні процеси здійснюються на саморегулятивній основі.

Представники цієї концепції схиляються до того, що держава не повинна втручатися за жодних обставин в регулювання економічних процесів. Ця доктрина передбачає, що економіка є саморегулятивною системою, яка може самостійно себе вивести з кризи в період таких криз.

Праві політичні партії – в програмах цих політичних партій акцентується увага на мінімальному втручанні держави в економічний сектор. Таке втручання здійснюється лише в періоди економічної кризи. Держава разом з тим жорстко встановлює правила поведінки в економіці, забезпечуючи оптимальні умови насамперед для крупного бізнесу. Дії держави спрямовуються на больові точки економіки. Соціальні проблеми для консерваторів не є пріоритетними. Соціальні проблеми, на думку консерваторів, повинні вирішуватись самим приватним капіталом.

Ліві партії (соціалістичні, соціал-демократичні) - ідеологія сучасних лівих партій ґрунтується на принципі: «Багаті повинні платити». Цей принцип забезпечується через дієву податкову систему, яка дає змогу забезпечити перерозподіл надлишкового продукту. Крім того, такі партії зорієнтовані на значне втручання держави в економічну сферу. Така доктрина передбачає, що окремі галузі економіки можуть перебувати виключно у державні власності.(наприклад: Швеція – близько 30 років соц демоктрат партія була при владі)

Соціалістична доктрина передбачає, що поруч з приватним сектором економіки обов'язково повинен існувати державний сектор, при цьому держава повинна регулювати не просто окремі підприємства, а цілі стратегічні напрямки.

Релігійні партії:

В Італії – християнська. В Німеччині ХДС та ХСС.

Креликальні партії - ті партії, які прагнуть підпорядкувати державну політику релігійній сфері.

Радикальні політичні партії:

Хочуть здобути владу незаконним шляхом.

Зелені політичні партії:

Розвиток таких партій пов'язаний з погіршенням екологічної ситуації в країні. Як правило, ці політичні партії ніколи не мають більшості. Найчастіше такі партії приєднуються до інших політичних партій. Найперше такий рух почався в Німеччині у 80-х роках.

Національні партії:

Опікуються інтересами певних етнічних груп, які складають меншість.