Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗК.doc
Скачиваний:
248
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.46 Mб
Скачать

52. Інститут референдуму в зарубіжних країнах: поняття, ознаки, класифікація.

Одним із видів безпосередньої демократії є референдум. Референдум, як і вибори, ґрунтуються на реалізаціями громадянами права голосу, причому умови набуття цього права є однаковими. Право голосу на референдумі є загальним, рівним, що здійснюється шляхом таємного голосування.

Референдум передбачений не у всіх країнах. Сфера застосування в різних країнах є різною. Н – д, у Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах інститут референдуму не передбачений, а в Канаді, США і ФРН референдум можливий лише на рівні суб’єктів федерації та/або на місцевому рівні.

Термін «референдум» походить із Швейцарії (17 – 18 ст). Спочатку у Швейцарії запровадили процедуру так званого народного вето, за якої можна було скасувати закони, який ще не набув чинності. Дана процедура була схожа на референдум в теперішньому розумінні. Згодом, у др. пол. 20 ст. народне вето замінили референдумом з питань прийняття конституції і законів та внесення змін до таких актів. Також у США референдум проводять для затвердження конституції і змін до неї, а також законів з певних питань.

Види:

  1. За колом учасників:

  • Загальнонаціональний (загальнодержавний);

  • Місцевий

  • Суб’єктів федерації (за умов федеративної держави).

  1. За змістом питань, які виносяться на голосування (предмет голосування):

  • Конституційний – приймають чи змінюють основний закон

  • Законодавчий – прийняття або скасування звичайних законів.

Чинні конституції Азербайджану, Андорри, Естонії, Литви, Туреччини, Швейцарії прийняті на референдумі.

Проведення референдуму щодо внесення змін до основного закону є також поширеним видом. Н – д, у США попередньо схвалені законодавчим органом зміни до конституції штату затверджуються референдумом майже у всіх суб’єктах федерації. Як засіб безпосереднього внесення змін до конституції референдум передбачений лише в деяких пострадянських країнах.

Законодавчий референдум є певною проблемою. Адже ставиться під сумнів іманентність законотворчої функції парламенту.

  1. За часом проведення:

  • Попередній – голосування відбувається щодо внесеного на розгляд у парламенті законопроекту, але до його прийняття як закону, або щодо прийнятого парламентом закону, якмй ще не набрав чинності;

  • Наступний – голосування відбувається щодо чинного закону, який може бути скасованим.

У Франції є позапарламентський референдум щодо законопроектів, які не внесені на розгляд у парламенті.

Одним із різновидів референдуму є референдум щодо дострокового припинення повноважень президента або парламенту. Особливостями характеризується референдум, який проводиться на реалізацію так званого права народного розпуску (визначена кількість громадян, які мають право голосу, може ініціювати проведення референдуму з питань дострокового припинення повноважень законодавчого органу). Народний розпуск передбачений в основних законах окремих кантонів Швейцарії і деяких земель ФРН.

Різновидом референдуму за критерієм змісту питань, які виносяться на голосування, визнають плебісцит. Цей термін розглядають як синонім до терміна референдум. Проте в деяких країнах ці терміни мають різне значення. У міжнародному праві термін «плебісцит» - це голосування індивідів, які мають статус виборців і проживають у межах певної території як частини відповідного матеріалізованого простору… .

  1. За підставою призначення:

  • Обов’язковий – проводиться за визначених у конституції або спеціальному законі підстав;

  • Факультативний .

  1. За особливостями порядку їх призначення:

  • Парламент (у багатьох країнах)

  • Президент (в Азербайджані як парламент та і президент)

  • Уряд тощо.

В Італії проведення референдуму може бути ініційоване визначеною кількістю представницьких органів територіальних автономій, в Швейцарії – законодавчих органів суб’єктів федерації. У Данії, Словенії, Угорщині референдум призначається за ініціативою третини депутатського корпусу, а в Італії – однієї п’ятої від загального складу будь – якої з палат парламенту.

  1. За характером рішень:

  • Імперативний – резолютивний;

  • Консультативний – як дорадче опитування засобом голосування.

Застерігається неприпустимість внесення на референдум таки х питань як: оголошення стану війни і надзвичайного стану, обмеження прав і свобод індивіда, ратифікації міжнародних договорів тощо.