Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

81. Право спеціальних місій

Під спеціальною місією в міжнародному праві розуміється тимчасовий орган зовнішніх зносин держави, що направляється в іншу державу для виконання конкретних завдань, визначених за згодою між даними державами.

Діяльність спеціальних місій регламентується Віденською конвенцією про спеціальні місії від 1969 року

Функції спеціальної місії визначаються за взаємною згодою між державою, що посилає, і державою, що приймає. Наявність дипломатичних або консульських зносин не є необхідною для посилання або прийняття спеціальної місії.

Держава, що посилає, може за своїм розсудом призначити членів спеціальної місії, повідомивши державі, що попередньо приймає, усю необхідну інформацію про чисельність і склад спеціальної міси і, зокрема, повідомивши імена і посади осіб, яких воно має намір призначити. Держава, що приймає, у свою чергу, може не дати своєї згоди на направлення спеціальної місії, чисельність якої вона не вважає прийнятною через обставини й умови в державі, що приймає, і потреби даної місії. Вона може також, не повідомляючи причин своєї відмови, не дати згоди на призначення будь-якої особи в якості члена спеціальної місії. Спеціальна місія складається з одного або декількох представників держави, що посилає, із числа котрих ця держава може призначити главу місії.

У відповідності до Конвенції про спеціальні місії 1969 року Міністерство закордонних справ або інший орган держави, що приймає, стосовно якого є домовленість, сповіщається:

  • про склад спеціальної місії і про будь-які наступні його зміни;

  • про прибуття й остаточний від'їзд членів місії і про припинення їхніх функцій у місії;

— про прибуття й остаточний від'їзд будь-якої особи, яка супроводжує члена місії;

— про призначення глави спеціальної місії;

— про місцезнаходження помешкань, що займаються спеціальною місією, і особистих помешкань, що користуються недоторканністю.

Функції спеціальної місії починаються з моменту встановлення місією офіційного контакту з міністерством закордонних справ або з іншим органом держави, що приймає, стосовно якого є домовленість. Ці функції припиняються:

а) за згодою заінтересованих держав;

б) після виконання завдання спеціальної місії;

в) після закінчення терміну, встановленого для спе ціальної місії, якщо він спеціально не продовжений;

г) після повідомлення держави, що посилає, про те, що вона припиняє або відкликає спеціальну місію

ґ) після повідомлення держави, що приймає, про те, що вона вважає діяльність спеціальної місії припиненою.

  1. Дипломатичне право міжнародних організацій

Право міжнародних організацій це система правових норм, які регулюють міжнародні відносини, пов'язані зі створенням і функціонуванням міжнародних організацій.

Право міжнародних організацій є самостійною галуз­зю сучасного міжнародного права. Міжнародні відноси­ни, що виникають у зв'язку з діяльністю міжнародних організацій, становлять самостійний предмет правового регулювання. До предмета правового регулювання в рамках цієї галузі належать різні кола правовідносин, вклю­чаючи такі види міжнародних відносин, як відносини між членами міжнародних організацій, що ними можуть бути як окремі держави, так і інші міжнародні організації; відносини членів організації з останньою; відносини між органами міжнародної організації; відносини міжнарод­ної організації з іншими суб'єктами міжнародного права, які не є членами цієї організації.

Наявність окремих видів міжнародних правовідносин, які виникають у зв'язку з функціонуванням міжнародних організацій, дає підстави виокремити в системі права міжнародних організацій підгалузі, а в рамках останніх — інститути. До підгалузей права міжнародних організацій належать:

  • сукупність норм, що визначають правове становище міжнародних організацій як похідних суб'єктів міжна­родного права;

  • право договорів міжнародних організацій;

  • внутрішнє право міжнародних організацій.

  • дипломатичне право міжнародних організацій;

З прийняттям Віденських конвенцій 1969 р. та 1986 р. "Про право міжнародних договорів" та "Про право міжнародних договорів між державами і міжнародними організаціями або між міжнародними організаціями" фактично завершився процес кодифікації такої підгалузі, як право договорів міжнародних організацій. Ця підгалузь охоплює норми, які регулюють порядок укладання, умо­ви чинності, дію та припинення дії угод, що укладаються міжнародними організаціями.

Багато кодифікаційних актів діє в рамках такої підга­лузі, як дипломатичне право міжнародних організацій. Це відносно нова підгалузь у системі права міжнародних ор­ганізацій. Норми дипломатичного права міжнародних ор­ганізацій закріплені у статутах міжнародних організацій, інших міжнародних угодах, міжнародних звичаях, актах міжнародних організацій. Серед цих документів можна виділити Конвенцію про привілеї та імунітети Організації Об'єднаних Націй 1946 р., Конвенцію про привілеї та імунітети спеціалізованих установ ООН 1947 р. тощо.