Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНА програма - патопсих-101.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
994.82 Кб
Скачать

101

УНІВЕРСИТЕТ СУЧАСНИХ ЗНАНЬ

Кафедра психології та педагогіки

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

дисципліни

ПАТОПСИХОЛОГІЯ”

для студентів напряму підготовкиПсихологія

освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

(денна, заочна)

Київ 2010

Підготовлено магістром психології, старшим викладачем кафедри психології та педагогіки Тарасенко Л.Г.

Рецензент: доктор психологічних наук, професор Власова О.І.

Затверджено на засіданні кафедри психології та педагогіки

Протокол № 3 від 19.10.2010.

Схвалено Вченою радою Університету сучасних знань

Тарасенко Л.Г. Навчальна програма дисципліни “Патопсихологія” (для бакалаврів). — К.: УСЗ, 2010 — 19с.

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, зміст дисципліни “Патопсихологія”, плани семінарських занять, питання для самоконтролю, вказівки до виконання контрольних робіт, теми контрольних робіт, список літератури.

Університет сучасних знань УСЗ, 2010

Пояснювальна записка

Навчальна дисципліна “Патопсихологія” характеризується тісними міждисциплінарними зв’язками із загальною психологією, медичною психологією, психіатрією та багатьма іншими галузями психологічних і медичних знань. Вивчення курсу “Патопсихологія” сприяє поглибленому розумінню структури і закономірностей психічної діяльності, дає змогу індивідуалізувати систему діагностичних, лікувальних, психопрофілактичних та експертних заходів.

Мета дисципліни “Патопсихологія” — підготувати студентів-психологів до практичної роботи з людьми, реалізуючи індивідуальний підхід та враховуючи внутрішню і зовнішню детермінацію, співвідносячи природні та соціальні чинники поведінки людини.

У результаті вивчення курсу студенти повинні опанувати методологічні принципи та основні напрями патопсихологічних досліджень, закономірності та механізми порушень психічних процесів.

Програмою дисципліни передбачено набуття студентами необхідних умінь застосовування здобутих знань з патопсихології на практиці: добирання адекватних експериментальних методик патопсихологічного дослідження; формулювання мети і завдань патопсихологічного дослідження; вивчення медичної документації хворого; дослідження стану психічних функцій, процесів, станів пацієнта; виявлення патопсихологічних регістр-синдромів; аналіз отриманих результатів патопсихологічного дослідження; формулювання висновків і складання протоколу дослідження.

Загальна ціль: Придбання студентами психологічних знань і умінь по основних методах патопсихологічного дослідження пам'яті, уваги, сенсомоторики, рівня й особливостей протікання розумових процесів, особистісних властивостей; патопсихологічної феноменології, закономірностям і структурним особливостям порушень пізнавальних процесів, властивостей і станів, викликаних хворобою, нозологічної і синдромологічної специфіки патопсихологічної феноменології, диференційно-діагностичному й експертному значенню патопсихологічного експерименту.

Наведені у програмі питання для самоконтролю покликані зорієнтувати студентів на вивчення психічних процесів та їх порушень, методів дослідження психічних процесів і патопсихологічних регістр-синдромів, що спостерігаються при психічних захворюваннях, а також становитимуть основу при формуванні екзаменаційних білетів з курсу “Патопсихологія”.

Відповідно до прийнятого в УСЗ навчального плану, вивчення курсу “Патопсихологія” відбувається на лекційних і семінарських заняттях, а також під час самостійної роботи студентів під керівництвом викладача.

Вимоги до знань і умінь студентів

Засвоївши зміст основних тем курсу

Студенти повинні знати:

  • методологічні основи патопсихології;

  • принципи побудови патопсихологічного дослідження;

  • психологічну характеристику окремих видів порушеної свідомості;

  • клінічну і психологічну феноменологію і психологічні механізми порушення сприйняття;

  • клінічну і психологічну феноменологію і психологічні механізми порушення пам'яті;

  • клінічну і психологічну феноменологію і психологічні механізми розладів мислення;

  • особливості порушення розумової працездатності;

  • аномалії особистісної сфери;

  • основні напрямки патопсихологічного вивчення дітей і підлітків;

  • патопсихологічну семіотику.

Студенти повинні вміти:

  • проводити патопсихологічне дослідження з урахуванням нозологічної і вікової специфіки, а також у зв'язку з задачами медико-психологічної експертизи;

  • вибирати адекватний методичний апарат і здійснювати кількісний і якісний аналіз результатів дослідження в зв'язку з різноманітним цілями: диференціальна діагностика, аналіз ваги стана й ін.

  • проводити патопсихологічне дослідження порушення свідомості;

  • проводити патопсихологічне дослідження уваги і сенсомоторних реакцій;

  • проводити дослідження розладів пам'яті;

  • проводити патопсихологічне дослідження рівня і плини розумових процесів;

  • проводити патопсихологічне дослідження індивідуальних особливостей, аномалій характеру й акцентуацій, індивідуально-психологічних властивостей особистості;

  • користуватися основними інтерпретаційними схемами і підходами, адекватно подавати наявні дані в патопсихологічному висновку.