Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надрукованы питанняdoc.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Б.1

1 Експлуатація освітлювальних установок

В приладах з газорозрядними лампами необхідно слід­кувати за належним станом схем вмикання та пускорегулюючих апаратів, про несправність яких свідчить значний шум дроселів та блимання світла. Термі­ни чищення світильників та віконного скла в залежності від рівня пилу та газів в повітряному середовищі передбачаються діючими нормами (для віконного скла від двох до чотирьох разів на рік; для світильників - від чотирьох до дванадцяти раз на рік). Своєчасно повинна проводитися заміна несправних ламп та ламп, що відпрацювали робочий строк. Після заміни ламп та чищення світильників необхідно перевіряти рівень освітленості в контрольних точках не рідше одного разу на рік. Фактично отримана освітле­ність повинна бути більшою або дорівнювати нормативній освітленості з урахуванням коефіцієнта запасу.

Б.2

2.

Відповідно до ПУЭ, приміщення за небезпекою електротравм поді1

ляються на три категорії:

без підвищеної небезпеки;

з підвищеною небезпекою

особливо небезпечні;

Категорія приміщення визначається наявністю в приміщенні чин1

ників підвищеної або особливої небезпеки електротравм.

До чинників підвищеної небезпеки відносяться:

♦температура в приміщенні, що впродовж доби перевищує 35оС;

♦відносна вологість більше 75%, але менше насичення;

♦струмопровідна підлога — металева, бетонна, цегляна, земляна тощо;

♦струмопровідний пил;

♦можливість одночасного доторкання людини до неструмовідних

частин електроустановки і до металоконструкцій, що мають контакт з

землею.

До чинників особливої небезпеки електротравм відносяться:

відносна вологість, близька до насичення (до 100%);

агресивне середовище, що порушує ізоляцію.

Якщо в приміщенні відсутні чинники підвищеної і особливої

небезпеки, то воно відноситься до приміщень без підвищеної небезпе

ки електротравм.

Б.3

1 Фінансування охорони праці

Фінансування охорони праці здійснюється роботодавцем.

Суми витрат з охорони праці, що належать до валових витрат юридичної чи фізичної особи, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, визначаються згідно з переліком заходів та засобів з охорони праці, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Кошти галузевих і державного фондів охорони праці витрачаються на здійснення галузевих і національних програм з питань охорони праці, науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт, що виконуються в межах цих програм, на сприяння становленню і розвитку спеціалізованих підприємств та виробництв, творчих колективів, науково-технічних центрів, експертних груп, на заохочення трудових колективів і окремих осіб, які плідно працюють над розв'язанням проблем охорони праці.

Б.4

2 Схеми включення людини в ланцюг електричного струму.

Найбільш типові дві схеми включення тіла людини до електричного ланцюга: Між двома проводами 1 між проводом і землею. У трьохфазних Мережах змінного струму перша схема називається - двофазним включенням, а друга - однофазним.

Подібні мережі отримуються за допомогою роздільних трансформаторів. При нормальному режимі роботи та якісної ізоляції проводів дотик до одного з них зменшує небезпеку ураження електричним струмом.

При аварійному режимі (рис.4.1, б), коли один із проводів замкнений на землю, ізоляція його виявляється шунтованою опором замикання проводу на землю, яке як завжди настільки мале, що може бути прийняте рівним нулю. Для створення однофазних двопровідних мереж заземленим проводом застосовують однофазні трансформатори, а для отримання напруги 220 Внутрьохфазній мережі приєднуються до фазного та нульового проводів. В обох випадках виникає електричний ланцюг, однією із ділянок якого є тіло людини. Шлях струму через тіло людини в першому випадку може бути "рука - нога", а в другому - "рука - рука". Можливі й інші випадки включення людини в електричний ланцюг, наприклад, торкання струмопровідних частин обличчям, головою, шиєю або включення на шляху струму "нога - нога".

Б.5