Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надрукованы питанняdoc.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

1. Вимоги безпеки при експлуатації установок кріогенної техніки.

Під кріогенними продуктами розуміють речовини або суміш речовин. До основних кріогенних продуктів відносять: азот, кисень, аргон, озон, а також фтор, метан, водень, гелій.Небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що виникають при експлуатації установок кріогенної техніки і при роботі з кріогенними продуктами, ділять на загальні та специфічні, характерні для конкрет­них кріогенних продуктів.Загальними небезпечними та шкідливими виробничими факто­рами є: винятково низька температура конструктивних елементів установок кріогенної техніки та кріогенних продуктів; самовільне підвищення тиску як газоподібних, так і рідких кріогенних продуктів під час їх зберігання й транспортування. Специфічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори при роботі з кріогенними продуктами залежать від індивідуальних осо­бливостей та фізико-хімічних властивостей кріогенного продукту.

Захист від опіків та обморожень. Під час роботи з кріогенними рідинами й газами мають бути вжиті заходи, що виключають контакт обслуговуючого персоналу з кріогенними продуктами, а також з поверхнями, що перебувають при низьких температурах. З цією метою застосовують герметизацію, теплоізоляцію.

Захист від впливу термічних деформацій. Для захисту від термічних деформацій використовують різні компенсатори (сильфон- ні, кутові та ін.), «плаваючі» закріплення, застосовують матеріали з однаковими коефіцієнтами лінійного розширення.

Захист від конденсації повітря на неізольованих поверхнях кріоген­ного обладнання.Як тимчасовий захід може бути рекомен­доване обдування оголеної ділянки азотом.

Вимоги до очищення систем перед заповненням кріогенними продук­тами. Обладнання для роботи з рідким та газоподібним киснем, як пра­вило, знежирюють з метою виключення утворення вибухонебезпечної системи «масло— кисень».

Зневоднення. Певну небезпеку для кріогенних систем може мати невидалена з них волога.Тому кріогенне обладнання, у якому може бути волога, висушують продуванням, нагріванням, відкачуванням або досягають зневоднення заливанням або протиранням спиртом.

2. Загальні відомості про процеси горіння, вибухопожежну безпеку речовин і матеріалів.

Горіння – це хімічна реакція окислення, що супроводжується виділенням великої кількості тепла і звичайно світінням. Для виникнення процесу горіння потрібна наявність 3-х чинників:

– горючої речовини в будь-якому агрегатному стані;

– окислювача (кисень повітря, хлор, фтор, бром, оксиди азоту і т. д.);

– джерела загоряння (імпульсу).

Залежно від властивостей горючої суміші горіння може бути гомогенним і гетерогенним. При гомогенному горінні вихідні речовини мають однаковий агрегатний стан (наприклад, горіння газів). Горіння твердих і рідких горючих речовин є гетерогенним.