Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надрукованы питанняdoc.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

2. Методи та засоби захисту від ураження електрострумом.

До технічних засобів електробезпеки включають електроізоляцію струмопровідних частин, захисне заземлення, занулення, захисне вимикання, зниження робочої напруги, вирівнювання потенціалів, загогюджувальні пристрої, запобіжну сигналізацію, блокування, знаки безпеки. Інші засоби захисту та запобіжні пристрої.

Для профілактики уражень електричним струмом слід виконувати такі дії:

- ніколи не використовуйте електричні прилади поблизу води:

- зношені електричні шнури слід відремонтувати або викинути:

- якщо у домівці є маленькі діти - надійно закривайте від них електророзетки.

Електрична ізоляція є найбільш універсальним захисним засобом, який застосовують у всіх електроустановках.Заземлення неструмопровідних елементів електрообладнання, які опинилися під напругою в результаті порушення нормального режиму роботи Блокування (механічні, електромагнітні, електричні) встановлюються в електроустановках, в яких роботи виконуються на огороджуючих струмопровідних частинах, а також в електричних аларатах-рубильниках, автоматичних вимикачах та інших пристроях, які працюють з підвищеними потребами безпеки. Захисне відключення - це система захисту, що забезпечує автоматичне відключення всіх фаз аварійної ділянки мережі та спрацьовує при однофазних замиканнях і доторканнях до елементів, що перебувають під напругою

Б.8

2. . Охарактеризуйте розслідування та облік нещасних випадків.

Розслідування та облік нещасних випадків на підприємствах проводиться керівником чи уповноваженим ним органом відповідно до Положення про розслідування і ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві в установах та організаціях. Облік виробничого травматизму здійснюється в цілому за формами державної статистичної звітності за підсумками року, а гострих професійних отруєнь (захворювань) - за підсумками півріччя і року. Усі вперше виявлені хронічні професіональні захворювання та отруєння (далі - профзахворювання) підлягають розслідуванню відповідно до Положення про розслідування НВ... Зв'язок профзахворювання працівника з виробничими умовами праці визначається на підставі клінічних даних і санітарно-гігієнічної характеристики умов праці, яка складається санепідемстанцією. Остаточний діагноз і його зв'язок із виробничими факторами встановлюють спеціалізовані лікувально-профілактичні установи - НДІ гігієни праці та профзахворювань, а у сумнівних випадках - Інститут медицини праці (м. Київ).

Б.11

1. Види виробничого освітлення

Залежно від джерел світла освітлення може бути природним, що створюється прямими сонячними променями та розсіяним світлом небосхилу; штучним, що створюється електричними джерелами світ­ла, та суміщеним, при якому недостатнє за нормами природне освіт­лення доповнюється штучним.

Природне освітлення поділяється на: бокове (одно- або двобічне), що здійснюється через світлові отвори (вікна) в зовнішніх стінах; верхнє, здійснюється через отвори (ліхтарі) в дахах і перекриттях; комбіноване - поєднання верхнього та бокового освітлення.

Штучне освітлення може бути загальнім та комбінованим.

Комбіноване освітлення складається із загального та місцевого

Загальне освітлення передбачає розміщення світильників у верхній зоні примі­щення (не нижче 2,5 м над підлогою) для здійснювання загальне рів­номірного або загального локалізованого освітлення (з урахуванням розтушування обладнання та робочих місць). Місцеве освітлення створюється світильниками, що концентрують світловий потік безпо­середнього на робочих місцях. За функціональним призначенням штучне освітлення поділяється на робоче, чергове, аварійне, евакуаційне, охоронне .

Робоче освітлення створює необхідні умови для нормальної трудо­вої діяльності людини.

Чергове освітлення - зніжений рівень освітлення, що передбачаєть­ся у неробочий час, при цьому використовують частину світильників інших видів освітлення.

Аварійне освітлення вмикається при вимиканні робочого освітлен­ня. Евакуаційне освітлення вмикається для евакуації людей з примі­щення під час виникнення небезпеки. Охоронне освітлення передбачається вздовж границь територій, що охороняються, і має забезпечувати освітленість 0,5 лк

Б.12