Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

122. Поняття та джерела міжнародного кримінального права

Міжнародне кримінальне право як галузь міжнародного публічного права є сукупність принципів і норм, регулюючих співпрацю держав і міжнародних організацій в боротьбі із злочинністю.

Об'єктом регулювання міжнародного кримінального права є міждержавні відносини, тобто стосунки за участю держав і міжнародних організацій. Відповідно, суб'єктами є держави і міжнародні організації. Основними джерелами міжнародного кримінального права вважають міжнародний договір і звичай.

Договірними джерелами міжнародного кримінального права є:

1) конвенції про боротьбу з міжнародними злочинами і злочинами міжнародного характеру (із захопленням заручників, угоном повітряних судів і тому подібне);

2) договори про співпрацю і правову допомогу по кримінальних справах;

3) договори, регулюючі діяльність міжнародних організацій, в чию компетенцію входить боротьба із злочинністю.

Зобов'язання держав по вищезгаданих договорах полягають: у визначенні міжнародних кримінальних діянь; заходах по запобіганню і припиненню таких злочинів; забезпеченні відповідальності злочинців; встановленні правил юрисдикції; регламентації правової допомоги по кримінальних справах і регулюванні взаємин держав і міжнародних правоохоронних організацій.

Особливістю М.к.п. є його комплексний характер (включає норми кримінального, карно-процесуального і кримінально-старанного права); незастосування термінів давності до військових злочинців і злочинів проти людства; особливі джерела М.к.п. у вигляді універсальних і регіональних міжнародних договорів і допоміжних джерел (вироки трибуналів міжнародних і національних судів); додання статутам міжнародних трибуналів зворотної сили відносно злочинних акцій,які у момент здійснення були кримінальним злочином згідно із загальними принципами права, визнаним міжнародним співтовариством; особливий суб'єкт злочину у вигляді держав і юридичних осіб; особливі санкції і тому подібне У М.у.п. встановлена відповідальність за міжнародні злочини і злочини міжнародного характеру.

123. Міжнародні злочини. Відповідальність за злочини проти людства

Міжнародний злочин - тяжке міжнародно-протиправне діяння, що зазіхає на основи існування держав і націй, підриває найважливіші принципи міжнародного права, загрожує міжнародному світу і безпеці. Відповідальність за міжнародні злочини несе держава. Міжнародними злочинами є: - агресія; - військові злочини; - злочини проти людяності; - колоніалізм; - геноцид; - апартеїд; - рабство; - екоцид.

Як інструмент міжнародного права "концепція злочинів проти людства" сформувалася лише після 1945 року. Римський Статут дозволяє Міжнародному Кримінальному Суду відрізняти злочини проти людства від звичайних злочинів на підставі трьох компонентів.

  1. цей злочин має бути частиною широкомасштабних або систематичних нападів

  2. злочин має бути спрямований проти цивільного населення.

  3. такі злочини мають бути частиною державної чи іншої організованої і свідомої політики, тобто виконавцями злочинів є спеціальні загони поліції чи армії, “ескадрони смерті”, а також озброєні групи, які воюють проти уряду.

Міжнародно-правова відповідальність держави-агресора за порушення світу і безпеки доповнюється заходами відповідальності фізичних осіб за порушення ними норм про забезпечення світу, законів і звичаїв війни.

Розрізняють дві групи суб'єктів злочинів: 1) головні військові злочинці (глави держав, політики, військові тощо), які несуть відповідальність як за свої злочини, так і злочини рядових виконавців;

2) безпосередні виконавці злочинів, що виконують злочинні накази або здійснюючі злочини по своїй ініціативі.

Судити військових злочинців можуть як спеціально створені міжнародні суди (міжнародні військові трибунали), так і національні суди тих держав, на території яких цих осіб здійснювали злочини.

Об'єктом міжнародного злочину можуть бути загальний мир і міжнародна безпека, добросусідські відносини між державами і народами, право народів і націй на самовизначення, права людини. До того ж об'єктами міжнародних злочинів можуть бути особи, що користуються міжнародним захистом.

Якщо людина запідозрена у військових злочинах, геноциді або злочинах проти людства і його вина доведена, то

незалежно від його статусу і посади він повинен з'явитися перед судом.