Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

63. Міжнародна правосуб'єктність міжнародних організацій

Вперше питання визнання міжнародної правосуб'єктності міжнародних організацій виникло в зв'язку з діяльністю Ліги Націй. При укладення угоди між Лігою Націй і Швейцарією (1926 р.), Ліга виступила як рівноправний суб'єкт договору, що підтвердило правоздатність і дієздатність міжнародної організації. Але в науці мп довгий час не було одностайності щодо правосуб'єктності міжнародних організацій. Зі створенням ООН організації було наділено чіткими правами і обов'язками суб'єкта мп.

Правосуб'єктність міжнародних організацій є вторинною, похідною від правосуб'єктності держав. Міжнародні організації беруть участь в міжнародних правовідносинах в межах, встановлених установчими актами цих організацій.

Правосуб'єктність міжнародних організацій є спеціальною, такою, що визначається їх функціями. Але міжнародним організаціям також притаманні загальні права і обов'язки. До загальних прав відносяться:

1)право укладати договори з державами і міжнародними організаціями;

2)право визнання держав і урядів (шляхом прийому в організацію);

3)право на співробітництво з суб'єктами мп та ін. Крім того міжнародні організації мають права та обов'язки юридичної особи:

4)право укладати контракти, договори найму;

5)право набувати рухоме і нерухоме майно і розпоряджатись ним;

6)право укладати договори про аренду;

7)право бути стороною в судовому розслідуванні та ін.

Формально маючи право укладати міжнародні договори, фактично міжнародні організації обмежені щодо сфери реалізації цього права. В основному, установчі акти міжнародних організацій передбачають їх право укладати договори:

- про співробітництво з іншими міжнародними організаціями,

- про штаб-квартиру організації,

з фінансових і адміністративних питань,

- про надання технічної допомоги,

з питань правонаступництва та інш.

64. Міжнародна правосуб'єктність народу, нації.

В сучасному міжнародному праві правосуб'єктність народу, нації, які борються за створення незалежної держави, є загальновизнаною. Правовою основою міжнародної правосуб'єктності народу, нації, які борються за створення незалежної держави є, перш за все, принцип самовизначення народів і націй.

Основними рисами цього суб'єкту мп є:

1. По суті визнається міжнародна правосуб'єктність учасників національно-визвольного руху. (Саме таке поняття вживається в рамках ООН).

2. їх правосуб'єктність до державної (кінцева мета національно-визвольного руху - створення незалежної держави). Тому її називають правосуб'єктністю держави, яка знаходиться в процесі становлення. Це покладає відповідальність на державу (після її формування) дотримуватись зобов'язань, які вона обрала на себе в правових актах, прийнятих до незалежності.

3. Під час ведення боротьби на націю, народ, які її ведуть розповсюджуються всі права і обов'язки учасника міжнародного конфлікту, тобто, принципи і норми міжнародного гуманітарного права, права збройних конфліктів і т.п.

4. За такими суб'єктами визнається право вступати у правові відносини і, зокрема, укладати міжнародні угоди з іншими сторонами, які воюють, які повстали. Такі угоди є дійсними в міжнародно-правовому плані.

5. Нації, народи, які борються за створення незалежної держави можуть бути учасниками лише тих правовідносин, які виникають на основі принципу самовизначення. Самовизначення охоплює як політичний статус, так і економічний, соціальний і культурний розвиток.